Kia'nın gençleşme sürecini temsil eden üyelerden biri de Cerato Koup. Ona baktığınızda tam bir sporcu göremiyor olabilirsiniz. Cerato Koup, konforlu bir coupe gibi olduğunu düşündürüyor. Bunun sebebinin yere çok yakın olmayan ve iniş-binişlerde sıkıntı yaratmayan karoser olduğunu söyleyebiliriz. Ama çekik farlar, geniş ön panjur ve geniş hava girişli ön tampon, yeterli sportif etkiyi sağlıyor. Sis farlarının çerçevesinin iri tasarımı, otomobilin yüzünde saldırgan bir ifade yaratmayı başarıyor. Profilden ise daha sakin görünen Koup'un eğimli A sütunlarına rağmen dik tasarlanan C sütunları sportif etkiyi daha fazla baş mesafesi ve görüş açısı sunmak için azaltıyor. Bunun karşılığında iyi görüş açıları sunuluyor. Aracın içine geçildiğinde sürücü kendini oldukça rahat hissediyor. Çünkü ön görüş açıları bir coupe'den daha çok sedan Kia Cerato'ya yakın. Açılabilir cam tavan sayesinde ön koltuklardaki ferahlık da sedan Cerato'yu aratmıyor. Aracın iç mekanı da sedan kardeşiyle aynı çizgileri paylaşıyor. Ama dikkatli gözler aradaki farklılıkları bulabiliyor. Koup'un sürücü kapısının içi sedandan farklı tasarlanmış. Sedanın bu konuda daha ergonomik olduğunu söyleyebiliriz.

Yeteri kadar sportif tasarlanan ön konsolda aradığınızı bulmak için zorlanmıyorsunuz. Havalandırma ayarlarının modern tasarımına rağmen müzik sisteminde klasik bir tasarım tercih edilmesi fonksiyonelliği desteklese de sportif görüntü desteklenmiyor. Neyse ki döşemelerdeki kırmızı dikişler ve alüminyum pedallarla bu eksiklik tamamlanmış. Peki başka neler var? Cerato Koup'un 440 litrelik bagaj hacmi, sedan Kia Cerato'nun 495 litrelik hacmine yakın. Sedandan farklı olarak arka plaka bagaj kapağında değil, arka tamponun üzerinde yer alıyor. Bu durumda bagaj kapağı üzerindeki açma tuşundan feragat edilmiş. Stopların tasarımında da sportiflik ön plana çıkartılmak istenilmiş. Bagaj kapağı kısa tasarlanırken, yükleme eşiği de yüksek tasarlanmış ve bu durum arka tampona irilik olarak yansımış. Çift egzoz çıkışı ve arka tampondaki difüzör sportifliği arttıran detaylardan. Arka tamponda bulunan park sensörleri ise kısıtlı arka görüş sebebiyle bir gereklilik.

Şimdiye kadar biraz sportif tasarımdan biraz da konfordan bahsetmiş olmamız Cerato Koup'un karakterini çiziyor. Son noktayı ise sürüş dinamikleri koyuyor. Direksiyon başındayken sürücü kendisini ateşli bir otomobilin içinde hissetmek yerine, konforlu ve dengeli bir spor otomobilde olduğunu düşünüyor. Sürüş pozisyonundan görüş açılarına, motor gürültüsünden, direksiyon yumuşaklığına kadar her şey konforu çağrıştırıyor. Manuel şanzıman, belirgin ve yumuşak geçişler sunarak konforu arttırıyor. Üstelik 1.6 lt'lik atmosferik benzinli motorun 126 HP'lik güç ve 156 Nm'lik torkunun sakin bir karaktere sahip olması şanzımanla uyum sağlıyor. Yakıt tüketimi konusunda ise savurgan bir "sprinter"den daha çok sakin bir maraton koşucusu kıvamında. 7.7 lt/100 km'lik ortalama test tüketiminin makul olduğunu söyleyebiliriz. Performans verilerine bakıldığında 10.44 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değeri için "ateşli" tanımını yapamasak da, şehiriçindeki günlük kullanımlardan şehirlerarası yolculuklara kadar yeterli bir performans sunuyor. Şehiriçindeki yeterli hızlanma değerleri, şehirlerarası yollarda ve ara hızlanma ihtiyaçlarında da sürücüsünü zor durumda bırakmıyor. Bu konuda da makul bir denge kurulmuş.

Kaynak: otohaber

Galeri



























Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version