Geleceğin elektrikli otomobillerde olduğunu öngören otomobil üreticileri bu geçiş süresince hibrit sistemlerin rolünün büyük olacağını belirtiyor. Kia da geleceğin teknolojisine yatırım yapan üreticilerden biri.

Türkiye’de Niro ile hibrit otomobiller pazarında yer alan Kia, crossover sınıfında bir alternatif sunuyor. Hyundai ile teknoloji ortaklığı yapan Kia, Hyundai IONIQ ile aynı altyapıyı paylaşıyor. Otomobilin 2700 mm’lik dingil mesafesi Hyundai IONIQ ile aynı. Ama Niro, crossover çizgilerine sahip tasarımı ve yüksek tavanıyla, daha geniş ve ferah bir yaşam alanı sunarak fark yaratıyor.

Kia Niro Exclusive Hibrit HEV, 4355 mm uzunluğa, 1805 mm genişliğe, 1545 mm yüksekliğe ve 2700 mm dingil mesafesine sahip. Bu ölçülerin anlam kazanması için bilindik bir model olan Kia Sportage’a göz atalım. Uzunluğu 4480 mm, genişliği 1855 mm, yüksekliği 1645 mm ve dingil mesafesi 2670 mm olan portage’ın daha heybetli görünmesini de bu rakamlar açıklıyor.

Niro, daha uzun dingil mesafesi ve alçak tavan yapısıyla crossover’dan çok MPV gibi görünüyor. Bu tasarımın ergonomik avantajlarını sunuyor. Geniş cam yüzeyler aydınlık bir kabin sunuyor. İnce tasarlanan A ve D sütunları görüş açılarının sorunsuz olmasını sağlıyor.

Yüksek sürüş pozisyonu sayesinde sürücü, trafiği daha rahat takip edebiliyor. Otomobilin iç mekandaki malzeme ve işçilik kalitesi tatminkar. Otomobilin konsolunda düğme yerleşimi ve boyutları ergonomiyi gözetiyor. Direksiyon arkasında rahat takip edilen, dijital ve analog göstergeler uyumlu şekilde kullanılmış. 4,2 inçlik dijital ekran ve dairesel göstergeden oluşan sistemden hibrit sistemin çalışması anlaşılır şekilde takip ediliyor. Orta konsoldaki 5 inçlik multimedya ekran boyutunun biraz küçük kaldığını söylemeliyiz. Farklı pazarlarda içeriğinin daha zengin olduğu daha büyük multimedya ekranı da bulunuyor.

Kia Niro Exclusive Hibrit Motor Özellikleri

Niro’da Atkinson çevrimiyle çalışan, 105 HP’lik 1.6 GDI Kappa benzinli atmosferik motor ve 43,5 gücünde manyetik tip elektrikli motor bulunuyor. Toplam sistem gücü 141 HP, tork ise 265 Nm olarak açıklanıyor. Önden çekişli olan Niro, sadece elektrikli motor, benzinli motor ya da elektrikli ve benzinli motorun ikisinin birlikte çalışmasıyla yol alabiliyor.

Hibrit sistemin avantajı olan elektrikli motor ilk kalkış anında etkileyici bir ivmelenme sağlıyor. Şehir içi hız sınırları kapsamında Niro’nun yeteri kadar atak olduğunu görüyoruz. Ancak bu sistemin hızlanma performansı için değil yakıt ekonomisi için geliştirildiğini unutmamalıyız. Kalkıştan sonra devreye giren benzinli motorla birlikte uyumlu bir çalışma karakterine sahip.

Yüksek hızlara çıkma konusunda ise ilk kalkıştaki ataklığını kısa sürede sakinliğe bırakıyor. Niro’nun oldukça sessiz ve konforlu ilerlediğini söylemeliyiz.

Ortalama 4,6 lt/100 km test tüketimi sağlayabilen Niro, hibrit sistemin avantajları gözetilmeden kullanıldığında 6.0 lt/100 km seviyesinde tüketime ulaşırken, uygun yol şartları ve dikkatli kullanımda 4,6 lt/100 km’nin altına da inebiliyor.

Pürüzsüz vites geçişleri sağlayan DCT isimli şanzıman vites geçişlerinde aceleci değil. Tamamen hibrit sistem için üretilen bir şasiye sahip Niro’nun 33 kg’lik bataryaları ağırlık merkezini aşağı çekiyor.

Kia Niro Exclusive Hibrit Değerlendirme Sonucu

Genel olarak Niro’nun fonksiyonel, ekonomik, makul hızlanma tecrübesi sunan, hibrit bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version