Kia, ilk defa kompakt sınıfta farklı bir SUV’a imza attı. Niro adını verdiği bu model, hibrit crossover sınıfını temsil ediyor. Kia, 2013 yılında bizlere farklı bir yapıda otomobil tanıtımını yapmıştı. O zamanlar için konsept ismi ile anılan Kia Niro Hibrit, kimsenin beklemediği bir tarzda ortaya çıktı. Koreli firma Niro hakkında birçok bilgiyi gizli tuttuğu için model beklemediğimiz bir tarzda ortaya çıktı. Koreli firma, Niro hakkındaki birçok bilgiyi gizli tutmuş ve özellikle hangi motor tipini kullanacağı konusunda en ufak açık bir fikir vermemişti.

Sportage Değil Niro

Niro’nun dış tasarımı bir yerlerden tanıdık gelmiş olabilir. Niro ile daha iyi anlıyoruz ki yeni Kia’lar artık bu kıyafeti giyiyor ve giyecek gibi duruyor. Bazı kesimler tarafından yadırgansa da bizim açımızdan güzel olduğunu söylemek isteriz. Niro’nun bakışları büyük abisi Sportage ile benzerlik taşıyor. Daha çok sadeliğe kaçan detayları güzel olmuş. Niro için kalıplardan çıkartılan farlar, aracın yapısına uyumlu olup, büyük merceği dikkat çekiyor. Yuvarlak hatları olması nedeniyle bence sedan veya SW bir aracı daha çok andırıyor.

Birçok üreticinin geniş ve aşağıya doğru tasarlanan ızgara yapısına kıyasla Niro, yatay ve kavisli bir ızgaraya sahip. Izgaraya göre tamponun da aynı şekilleri aldığını görüyoruz.

Kia Niro Hibrit’in oldukça orantılı bir yapıda olduğunu görüyoruz. İlk başta hangi sınıfa ait olduğu anlaşılmasa da bazı parçalar, SUV sınıfı olduğunu belli ediyor.

Kia Niro Hibrit Tasarım Detayları

Niro’nun arka tasarımına baktığınızda ilk tepkiniz ben bu duruşu nereden hatırlıyorum olabilir. Niro’nun arka kısmında gördükten sonra Kia’nın başarılı bir mix çalışması yaptığını düşünüyorum. Biraz eskisinden biraz yeniden alıp, biraz da daraltıp ortaya Niro çıkartılmış demek kesinlikle yanlış olmayacaktır.

Kia Niro Hibrit’in iç tasarımına baktığımızda ise, ilk anda dikkat çeken birden fazla detay olduğunu görüyoruz. Düğme ve şalterlerin yerleşimini başarılı bulduk ve seçilen bu malzemelerin kalite seviyesi oldukça yüksek tutulmuş. Niro’nun iç yapısı da Crossover kimliğini destekler yapıda. Niro’nun gösterge paneli oldukça hoş durmuş. Yuvarlak iki kadran ve ortalarını bölen dijital ekran oldukça hoş.

Şarj durumu, aracı hangi modda kullanacağınızı ekrandan net bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Orta konsola baktığımızda ise 7.0 inç büyüklüğünde ekran görüyoruz. Araca lüks bir hava katmasının yanında Android Auto ve AppleCarPLay ile uyumlu çalışması teknolojik açıdan da önemli bir ayrıntı olmuş.

Biraz aşağıya baktığımızda ise, ekran kısmının ayrı kontrol edildiği ve iki bölgeli klima kontrol tarafını görüyoruz. Bu kontrol panellerinin hemen yanında ise start & stop düğmesi bulunuyor. Niro’nun konfor yapısını kokpit kısmının en büyük destekçisi ise koltukları olmuş. Kia Niro’un koltuklarında ısıtma, soğutma ve elektrikli hareket özellikleri mevcut.

Kia Niro Hibrit, hibrit motor teknolojisine sahip Crossover olarak üretildi. Daha düşük emisyon, daha düşük yakıt tüketimi ve temiz çevre felsefesine sahip Niro’da 1.6 litrelik benzinli-elektrikli motor kullanılmış. Benzinli motor tek başına 105 HP güç ve 147 Nm tork üretiyor. Fakat bu motora 43.5 HP güç ve 170 Nm tork üreten elektrikli motor yardım ediyor ve iki güç ünitesi birlikte 141 HP ile 265 Nm tork üretiyor.Elektrikli motor 33 kilogram ağırlığında bataryaya sahip ve 120 km/s hıza kadar aktif olarak çalışıyor.

Kia Niro Hız Değerleri

Niro’nun hız değerlerine baktığımızda ise 11.5 saniyede 100 km’ye hızlandığını ve maksimum 162 km/s sürate ulaştığını görüyoruz. Bu veriler aracın ekonomi odaklı olduğunu ortaya koyuyor.

Kia Niro, bir Cerato veya Soul kadar tatminkar bir sürüş sunuyor. Birçok hibritte olan sürüş modu seçimi yok ancak bunun yerine vites kolunu kaydırarak standart mod olan Eco ile Sport arasına geçiş yapabiliyorsunuz. Ancak Niro’nun 1.5 tonluk ağırlığı yüzünden çok iddialı bir performans modeli değil. Onun işi ekonomi yapmak ve bunu da başarıyor.

Sonuç: Niro, Kia’nın önceki ve sonraki tasarımlarının birleşimi olmuş ve tasarımda bütünlük çok iyi sağlanmış. Abartılı bir noktası olmayan Niro’nun, yerden yüksek oturma pozisyonunun da etkisiyle bayan sürücülerin fazlasıyla ilgisini çekebileceğini düşünüyorum.

Hibrit teknolojisinin ülkemizde henüz tam anlamıyla anlaşılmamış olmasına karşılık Niro bu algıyı olumlu yönde değiştirmeyi başaracaktır.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version