Etrafınızdan, doğru bir seçim yaptığınıza dair takdirlerin gelmesi gururunuzu okşuyor. Yeni Kia Optima tam olarak böyle bir otomobil. Optima, rakiplerine göre kıyaslandığında oldukça sportif ve bir o kadar da şık görünüyor, iri far tasarımı ve geniş ön panjur etkileyici bir yüz kazandırmış. Yere yakın ön tampon da dinamik görüntüyü tamamlıyor. Sis farlarının hemen üstündeki LED’li gündüz farları da otomobilin etkileyici görünmesinin yanında aracın gündüz de fark edilmesini sağlıyor. LED’ler sadece önde değil, stoplarda da kullanılmış. Otomobilin ön çamurluğunda hava girişleriyle de tasarımdaki dinamizm devam ettirilmiş. Standart olarak sunulan 18 inçlik hafif alaşımlı jantlar da bu duruşu tamamlıyor. Arkaya doğru yükselen omuz çizgisi hem araç içindekileri güvende hissettiriyor hem de dışarıdan bakanların ilgisini çekiyor. Küçük tasarlanan arka cam ve arka yan camlar da tasarımın sportifliği için düşünülmüş.

Kısa bagaj kapağı üstündeki spoyler de aerodinami konusunda üstüne düşeni yapıyor. Ön camdan bagaj kapağına kadar uzanan krom kaplı çıta da Optima’daki kalite hissini güçlendiriyor. Bu sportif tasarım tercihi kasvetli bir kabine yol açabilirdi. Ama açılabilir panaromik cam tavan sayesinde iç mekan yeteri kadar ferah ve aydınlık. Optima’nın içine geçildiğinde dışarıdaki hareketliliğin devam ettiği görülüyor. Tamamen sürücüye hitap eden bir ön konsol yapısı tercih edilmiş. Kokpitin ortasında yoğunlaşan kontrol tuşları, sürücünün rahatlıkla görüp, ulaşabilmesini sağlıyor. Ergonomisi başarılı olan direksiyon simidi ele iyi oturuyor. Direksiyon simidi arkasında rahat okunan gösterge grubunun iki yanındaki geniş havalandırma ızgaraları, sürücünün elinin de havalandırma sisteminden faydalanmasını mümkün kılıyor. Optima, ön ve arkadaki yolcuları için koltuk ısıtma fonksiyonu sunuyor.

Sürücüye özel olarak da koltuk soğutmasını sunması konforu arttırıyor. Deri döşemede ısıtma ve soğutma fonksiyonun bir arada olması önemli. Orta konsolun içinde küçük eşyalar için geniş bir alanın yaratılmış olması fonksiyonelliği arttırıyor. İç mekanda yer yer krom kaplamaların kullanılmasıyla şıklık arttırılmış. Direksiyon simidi üzerindeki gri renkli kaplama ve alüminyum görünümlü pedallarla da sportiflik desteklenmiş. Kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi tatminkar düzeyde. Optima, ön ve arka koltuklarında uzun boylular için bile yeterli genişliği sunabilen bir otomobil. Arka koltukların zemininde ayak mesafesini fazla kısıtlamayan bir tümseğin olması, özellikle arkada üç kişi otururken konforu arttırıyor. Optima’nın yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne sebep olan 85 cc’lik bir detay (!) var. Ülkemizde, 1601-1800 cc arasındaki MTV dilimine dahil olan 1685 cc’lik turbo dizel için yıllık 1.352 TL ödemek gerekiyor. ÖTV’de ise 1600-2000 cc’liklerin, yüzde 80 oranına dahil olması yüksek satış fiyatına yol açıyor. Hyundai İ40’ta da 1.7 lt’lik bu motor var. Ancak Kia Optima’da, İ40’taki vergi avantajlı 1.6 lt’lik benzinli motor yok. Hyundai i40 1.6 GDI’ın fiyatı 63.900 TL’yken, aynı motor ve şanzıman birlikteliği için 108.900 TL istenmesi Optima’nın biraz daha avantajlı olmasına yol açıyor. Bu durumda diğer rakiplerinin fiyatlarına bir göz atmamız gerek. 1.6 lt’lik turbo dizel motor ve otomatik şanzıman kombinasyonlu rakiplerin, fiyat avantajına sahip olduğu görülüyor. Rakiplerinin motor hacmi arttıkça da fiyatlarının Optima’dan çok farklı bir seviyeye ulaşmaması, Optima’nın daha uygun fiyatlı bir baz model eksikliği yaşadığını ortaya çıkartıyor.

Peugeot 508 1.6 HDi 112 HP Auto6R’nin 72.690 TL ve 163 HP’lik 508 2.0 HDi’ın fiyatı 109.580 TL. Volkswagen Pas-sat 1.6 TDI DSG 105 HP’nin fiyatı 74.600 TL’den başlarken 2.0 TDI 140 HP DSG’nin fiyatı 98.400 TL’den başlıyor. Optima’nın fiyatı çok cazip olmayabilir ama sunulan zengin donanım, ekonomik turbo dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliği cazibesini arttırıyor. Optima’nın 136 HP’lik turbo dizel motoru, 1.6 lt hacmindeki rakiplerinden fazlasını sunuyor. 11.70 saniyelik 0-100 km/s hızlanma test verisi çok etkileyici olmasa da 1.6 lt’lik rakipleri göz önünde bulundurulduğunda hiç fena değil. işin en önemli kısmı olan yakıt tüketiminde de Optima, 7.3 lt/100 km’lik ortalama tüketimiyle ekonomik olabileceğini gösteriyor. Sürüş özellikleriyle de oldukça konforlu olabilen Optima’nın yumuşak direksiyonu Sportage’ı andırıyor. Yönlendirme konusunda sürücünün istekleri gecikmiyor. Süspansiyon sistemiyle de konforu destekleyen Optima’nın kabin içerisinde-kiler bozuk zeminlerde sarsıntılı bir yolculuk tecrübesi yaşamıyorlar. Genel olarak bakıldığında, Optima ÖTV kurbanı olsa da bunu telefi edebilecek zengin donanım, ekonomik motor, geniş kabin ve konforlu sürüş özelliklerine sahip.

Kaynak: otohaber

Galeri


















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version