Kia Soul 1.6 CRDi Spirit‘i mercek altına aldık… Aslında Kia Soul oldukça popüler bir model. Ancak o öyle herkesin kullanabileceği bir otomobil değil. Onun hedef kitlesini farklı olmak, sürüden ayrı olmak ve herkeste olmayana sahip olmak isteyenler oluşturuyor.

Zaten herkesin gönlünde taht kurmak için çok havalı. Evet, havalı bir otomobil. Üstelik son derece de özgün. Kia Soul küçükten büyüğe SUV pazarını etkisi altına alan tasarım yaklaşımına adeta kafa tutuyor, o kalıbın dışına çıkıyor ve çok özgün, sıra dışı ve farklı bir tasarımla dikkat çekiyor.

Küçük çocuğa bir kağıt kalem verin ve bir otomobil çizmesini isteyin. Dış çizgileri tam da Kia Soul’u andıracaktır. Akıntıyla birlikte yüzmek yerine, akıntıya karşı yüzüyor. En önemlisi dikkat çekmeyi de başarıyor ki, bunu artık her SUV modeli başaramıyor.

Kia Soul 1.6 CRDi Spirit Sunduğu Yaşam Alanıyla Dikkat Çekiyor

Rakiplerine göre biraz daha geniş, çok daha fazla görüş açısı sunuyor, daha geniş bir yaşam alanına sahip hem de en, boy ve yükseklik olmak üzere her yönden. İç yükseklik konusunda onu geçebilen tek model Opel Crossland X, o da çok küçük bir farkla.

Kia, arka koltuk yolcularına şaşırtıcı derecede geniş bir yaşam alanı sunuyor. Bunda iyice geride konumlandırılan arka koltuk sırasının payı büyük. Bu sayede Kia Soul geniş diz ve bacak mesafesini sunabiliyor. Arka koltuk diz mesafesi noktasında önemli bir kazanç olan bu yapı, bagaj hacminden fedakarlık etmeyi gerektiriyor.

Tamam, iki katlı olarak tasarlanan yükleme alanı, yükleme zemini çıkartılarak büyütülebiliyor ama bu sefer de yükleme zemini çok fazla derinde kaldığından ağır nesneleri koymak veya çıkartmak zahmetli oluyor.

Böylece fonksiyonellik konusuna da gelmiş olduk. Aslında fonksiyonellik düne kadar bu sınıf otomobillerde o kadar da aranan bir özellik değildi, ancak aranır olmaya başladı. İnsanlar haklı da. Günlük kullanımı daha pratik daha konforlu kılacak her türlü özellik hayatı kolaylaştıracaktır ve bu açıdan bakıldığında da faydalıdır.

Kia Soul 1.6 CRDi Spirit bu noktada gayet olağan bir tablo sunuyor. Arka koltuklar iki parça halinde katlanabiliyor. Tamam, koltuklar katlandığında yükleme zemininde küçük bir basamak oluşuyor ama rakiplerden 100 litre daha geniş bir toplam bagaj kullanıma sunuyor.

Kia Soul, dokunmatik ekran ve menü tuşlarıyla kullanım kolaylığı da sunuyor. Ancak direksiyon simidine entegre düğmelerle baş etmek için ciddi bir alışma süresi gerekiyor. Neyse ki bunları kullanmak zorunda değil sürücü ve dokunmatik ekran üzerinden de çoğu fonksiyonu kumanda edebiliyor.

Sürüş özellikleri noktasında Kia Soul yüzlerin gülmesine neden oluyor. Geçtiğimiz yıl yapılan makyajdan sonra Kia Soul tamamen yeni bir karakter sergiliyor. Spirit donanım seviyesinde standart olarak sunulan 18 inçlik jantlar ve geri bildirimi yüksek direksiyon sisteminin de katkısıyla Kia Soul adeta virajları kovalıyor ve büyük bir ustalıkla dize getiriyor. Hem de bu sınıftan beklenemeyen bir sürüş keyfi de sunuyor.

Sonuç: Kia Soul üstün viraj kabiliyeti kadar güçlü motoruyla da beğeni toplamayı başarıyor. Ancak buna karşılık süspansiyon konforu ve değişkenlik ile fonksiyonellik kategorilerinde o kadar da tatmin edemiyor. Öte yandan yakıt tüketimi de biraz yüksek.

Kaynak: auto motor & sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version