Hibrit otomobil endüstrisi adım adım gelişiyor ve kulvarlarını da giderek genişletiyorlar. Biz de bundan ilham alarak Kio Niro Hibrit ve Nissan X-Trail‘i başta yakıt tüketimlerini karşılaştırmak üzere bir araya getirdik.

Kio Niro Hibrit ve Nissan X-Trail: Karşılaştırma

Kia Niro’nun tasarımına baktığımızda daha iyi anlıyoruz ki Kia’lar artık bambaşka bir tasarım anlayışı ile karşımızda olacaklar. Niro’nun bakışları büyük abisi Sportage ile benzerlik taşıyor. Daha çok sadeliğe kaçan detayları onun göze hoş gelmesini sağlamış. Yuvarlak hatları olması nedeniyle bence bir Crossover modelden çok station wagon aracı daha çok andırıyor.

Birçok üreticinin geniş ve aşağıya doğru tasarlanan ızgara yapısına göre Niro, yatay ve kavisli bir ızgaraya sahip. Izgaraya göre tamponun da aynı şekilleri aldığı göze çarpıyor. Niro’nun arka kısmında gördükten sonra Kia’nın başarılı bir mix çalışması yaptığını düşünüyorum. Biraz eskiden biraz yeniden alınıp, biraz da daraltıp ortaya Niro çıkartılmış demek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Arka stoplar neredeyse değiştirilmeden bir önceki nesil Sportage modelinden alınmış. Büyük stop far Niro’nun daha iri bir araç gibi görünmesini sağlamış.

Nissan X-Trail’in tasarımına baktığımızda, kaporta renginden daha fazla yararlanmayı sağlayan ve yeni bir parlak siyah kaplama içeren tampon tasarımı ile daha geniş bir V ön panjur içerdiği belli oluyor. Güncellenmiş far grupları X-Trail’in bumerang gündüz sürüş aydınlatmaları çağdaş bir versiyonu içeriyor. İlk defa Adaptive Front Lighting System özelliğine sahip olan full LED’ler ve halojen üniteler arasında daha fazla tasarım farklılığı görülüyor. Ayrıca sis lambaları artık dairesel değil dikdörtgen şekilde tasarlanmış.

Dizellerin Prestiji Azaldı

Nissan X-Trail 1.6 litrelik dizel motora sahip. Bu motor 130 HP güç ve 320 Nm tork üretiyor. Sürekli değişken oranlı CVT vites kutusu ile donatılan Nissan X-Trail, manuel kullanımlarda sabitlenmiş 6 ileri oranlı X-Tronic vites kutusuyla gücünü yere aktarıyor.

Fabrika verilerine göre bu kombinasyon 100 km’lik parkurda şehir içi 6.0, şehir dışı 4.9 ve karma parkurda 5.3 litrelik yakıt tüketiyor. Yaptığımız karma tüketimde 7.0 litrelik bir değer gösterdi. Bu denli büyük bir araç için yakıt tüketimi oldukça makul gibi duruyor.

Kia Niro ise sadece hibrit motorla alınabilen bir model. Bu araçta 1.6 litrelik Kappa motor ve ona eşlik eden bir elektrik motoru görev yapıyor. Bu iki motorun birlikteliği ile araca 141 HP güç ve 265 Nm tork sağlanırken üretilen güç yere 6 ileri oranlı otomatik şanzımanla aktarılıyor. Fabrika verilerine göre Kia Niro 100 km’de ortalama 3.8 litrelik bir değere sahip. Bizim testimizde ise Niro 5.0 litrelik bir değer gösterdi ki bu sonuç benzinli otomatik bir model için oldukça iyi bir sonuç. Peki ama X-Trail mi çok tüketti yoksa Niro mu çok ekonomik? Aslında bu sorunun cevabı sandığınızdan daha karmaşık.

Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var; Nissan X-Trail sınıfının en ekonomik modellerinden biri. Aracın elde ettiği tüketim sonucu için yüksek demek doğru değil. Ancak burada esas olan düşük tüketim için sizin nasıl bir parkurda yol alacağınız.

Hibritler Şehir İçinde Avantajlı

Yani aslında dizel ya da benzinli olsun fark etmez içten yanmalı motorlar trafiği ve dur-kalk’ları sevmezler. Bu nedenle de tüketimleri artar. Elektrikli motorlar ise tam tersi, trafikte daha iyi sonuçlara imza atarlar. Çünkü elektrikli motorlar dur-kalk’larda ve düşük süratlerde pillerindeki enerjiyi kullanırlar. Bünyesinde elektrikli bir motoru olan hibrit motorlar ise bu düşük hızlarda ve dur-kalk’larda elektrikli motorlarından gelen güçle yol aldıkları için düşük tüketimlere ulaşabiliyorlar. Eğer sizin hızınız artmaya başlarda o zaman elektrikli motorlar devre dışı kalacağı için benzinli motor devreye girecek ve tüketimler de artacaktır.

Bu nedenle hibrit otomobiller sıkışık trafikte ekonomi ustası iken, dizel motorlar otoyol kullanımlarında ulaştıkları tüketim rakamlarıyla sizi mutlu edecektir. Eğer araç seçerken sıkışık trafik mi yoksa otoyol kullanımının mı daha fazla olacağını bilirseniz tercihinizi daha doğru yaparsınız.

Bu testimizde her ne kadar Kia Niro elde ettiği tüketimle daha ekonomik gibi görünse de dediğimiz gibi otoyol tarzı bir kullanımla ekonomi yapması mümkün olmayabilirdi.

Şu an ülkemizde hibrit araçlara ÖTV desteği veriliyor. Bu nedenle de hibrit modellerin satış fiyatları sanılandan daha düşük.

Örneğin sayfalarımıza konuk olan Kia Niro ÖTV desteği ile 123.800 TL’den başlayan ve 151.300 TL’ye uzanan fiyat etiketine sahip.

Nissan X-Trail ise bu segmentin en iddialı fiyat etiketlerinden birine sahip olsa da vergi teşviğine sahip olmaması nedeniyle 165.500 TL’den başlayan fiyatlarla alınabiliyor.

Sonuç: Kio Niro Hibrit ve Nissan X-Trail… Dizel mi hibrit mi ya da Kio Niro Hibrit ve Nissan X-Trail tercihi sorusunun cevabını tüketici kendisi belirleyecektir. Dizel motorlar yaşanan emisyon skandalları sonrasında önemli prestij kaybı yaşasa da hala pek çok tüketicinin tercihi. Hibrit araçlar görünen o ki yeni dönemin yıldızı olacak. Ancak henüz bu motorlarla ilgili önemli ön yargı ve şüpheler var ki bunları kırmadan hibrit modelleri yollarda görmek zor. Hibrit modellerin ekonomi yapmak için sıkışık trafiğe ihtiyaç duyması da otoyol kullanımı fazla olan tüketicilerin hoşuna gitmeyecektir.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version