Kış Lastiği; diğer lastiklerin aksine, düşük sıcaklıklarda esnekliğini ve yumuşaklığını koruyan özel bir kauçuktan üretilmiştir. Bu sebeple soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde yüksek performans gösterir. Lastiğin yanaklarında gördüğünüz “M+S” ya da “3PMSF” gibi işaretlemeler, o lastiğin kış koşullarında kullanıma uygunluğunu göstermektedir.

Kış Lastiğinin Özellikleri Nelerdir?

“M+S” işareti “Çamur ve Kar” (“Mud and Snow”) anlamına gelmektedir fakat lastik performansı hakkında yeterli bilgi vermemektedir. Bu yüzden bu işareti taşıyan bütün lastikler kış lastiği sayılamazlar.

3PMSF işareti “3 Zirve-Dağ-Kar Tanesi” (3 Peak Mountain Snow Flake) işareti bir lastiğin kış şartlarına tümüyle uyumlu performansa ve özelliklere sahip olduğunu gösterir.

Bu sembol lastiğin kış kullanımı için resmi onaylı olduğunu da kanıtlamaktadır. Lastik üreticileri kış aylarında yalnızca 3PMSF işaretli lastiklerin kış lastiği olarak kullanılmasını tavsiye ediyor.

 

Kış Lastiğinin Avantajları

  • İçerdiği yüksek silika oranı sayesinde yer tutuşu özelliğini kaybetmez, sürüş emniyetini artırır.
  • Özel karışımı sayesinde soğuk havalarda genleşmez, tutunma özelliğini sürdürür.
  • Kış lastiklerinin omuz bloklarında dişli yapısı ve sırt deseninde kılcal damarları vardır. Bu yapı sayesinde karlı, ıslak, çamurlu yüzeylerde tutuşu artırır.
  • Lastiğin dış çeperindeki desen doluluk oranı daha azdır. Bu sebeple araya giren kar, çamur gibi tutuşu düşürecek etmenleri atması kolaylaşır.
  • Diğer lastiklere göre daha fazla diş derinliği vardır.

Araçta sadece 2 adet kış lastiği kullanılması ani frenleme, viraja girme gibi manevralarda araç kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin dörtlü set halinde, mümkün olan eşit dolulukta kullanılması gerekmektedir.

Kış lastiğinin hava basıncı hangi değerlerde olmalıdır?

+7 dereceden daha düşük hava sıcaklığında, kar kaplı zeminlerde kış lastikleriyle elde edilen fren mesafesi; zincir takılmış bir lastiğe oranla daha kısadır.

Bu nedenle alternatif olarak geliştirilen zincir takma usulü ile kışın araç kullanma süresi minimum tutulup, mümkün olan en kısa sürede kış lastiğine geçiş sağlanmalıdır.

Ticari araçlarda kullanılan kış lastiği yapısal özellikleri ve sağladığı avantajlar hasebiyle binek otomobil lastikleriyle benzerlik gösterse de, yük taşıma kapasitesine sahip olmalarından dolayı binek araçlar için üretilen lastiklerden farklı olarak daha az dişlidir ve dış çeperdeki çukurlar daha az derinliğe sahiptir.

Kış lastiği hangi hava koşullarında kullanılmalıdır?

Hava sıcaklığı gece-gündüz ortalama +7 derecenin altına düştüğü zamanlarda, güvenlik açısından kış lastiklerinin takılmasını öneriyoruz.

Kış lastikleri kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Kullanılmayan lastiklerde performans kayıpları yaşanmaması için en ideal şartlarda muhafaza edilmelidir.

Kış Lastiğini Saklama Koşulları

  • Saklandığı alanda sıcaklık derecesi +50 derecenin üzerinde olmamalıdır.
  • Yangın ve diğer tehlikelere karşı korunmuş olmalıdır.
  • Lastikleri kirletecek ya da zarar verecek maddelerden uzak tutulmalıdır.
  • Herhangi bir şekilde su sızıntısına maruz bırakılmamalıdır.
  • Araç lastiklerinin tesisat boruları ve/veya radyatörlerle doğrudan temas kurması engellenmelidir.
  • Saklandığı alan mümkün olduğunca serin, kuru ve havadar olmalıdır.
  • Saklandığı zemin betonsa düzgün ve temiz olmalıdır.
  • Güneş ışınları gibi yüksek mor ötesi zarar verici ışınlardan uzakta muhafaza edilmelidir.

Yaz lastikleri hangi hava koşullarında kullanılmalıdır?

Yüksek bir performans ve güvenli bir sürüş için, yaz lastikleri, gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derecenin üzerinde iken tercih edilmelidir. Yaz lastikleri, hava sıcakken ıslak ve kuru zeminde, daha kısa fren mesafesi ile durmanızı ve asfalt zeminde çok iyi yol tutuşu sağlar. Hava ve yol koşullarına en uygun lastiği kullanmak lastiğinizin ömrünü uzatır, yakıt tüketiminizi azaltır ve konforunuzu arttırır.

(*) 10-11-2014 / KDGM-09 DENETİM sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı genelge

(*) Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version