Son yıllarda yollarımızdaki en önemli olumlu gelişmelerden biri kış lastiği kullanımının yaygınlaşması oldu.

2012 yılında 01 Aralık-01 Nisan tarihleri arasında belirli araç tiplerinde kullanımı zorunlu hale getirilen kış lastikleri birçok kazanın oluşumunu engelledi. Bununla ilgili bir veri bulmak elbette imkansız ama kış lastiğinin çok soğuk havalarda ve karlı zeminlerde sağladığı son derece belirgin avantajları yaşayan herkes benimle hemfikir olacaktır.

Kış Lastiklerinin Değiştirilme Zamanı Geldi!

Düşük sıcaklıklarda lastiğin yumuşak kalabilmesini sağlayan hamur karışımı, özel taban deseni gibi özellikleriyle kış aylarında sürüş güvenliğini artıran kış lastiklerinin depolara kaldırılma zamanı geldi.

Hava sıcaklığı artık Türkiye’nin neredeyse tamamında +7 derecenin üzerine çıkmış durumda. Kış lastikleri de bu değerden itibaren hava sıcaklığı arttıkça olması gerekenden daha fazla ısınıyor, yumuşuyor ve yola tutunma özelliklerini kaybetmeye başlıyor.

Sadece virajlardaki yol tutuş değil, ayrıca fren mesafesi de belirgin şekilde kötüleşiyor. Yani sıcak havalarda kış lastikleriyle araç kullanmak kazaya davetiye çıkarmaktır.

Artık Mayıs ayına geldiğimiz halde yollarda hala kış lastikleriyle dolaşan birçok araç görüyoruz. Bu araçların her biri trafikteki herkes için risk taşıyor.

Bunun iki açıklaması olabilir:

  • Birincisi, yaz lastikleri olduğu halde değişimi yapmak için zaman ayırmaması ya da umursamaması.
  • İkincisi de yaz lastiklerinin olmaması.

Her iki durumda da araç sahiplerinin duyarlılık göstermesi ve bir an önce yaz lastiklerine geçiş yapmaları gerekiyor.

Aksi halde yaz lastiğine geçiş ya da satın alma maliyetinden daha ağırını ödemek zorunda kalabilirler.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version