VW Grubun'da birileri kompakt-SUV diyorsa, bugüne kadar hep Tiguan'ı kastediyordu. Bu yüksek oturma pozisyonlu araç müşteriler tarafından çok seviliyor. Almanya genel satış sıralamasında ikinciliğe ulaşan ilk SUV olması da bunu kanıtlıyor. 

Diğer bir şaşırtıcı şeyse, VW Grubu'nun yeni modellerle Tiguan'a rakip çıkarıyor olması. Örneğin Seat Ateca alt cepheden Tiguan'ın dümen suyuna giriyor: 4.36 m ile Tiguan'dan sadece birkaç santimetre kısa ama 20 bin Euro'luk başlangıç fiyatı çok daha avantajlı. İkinci rakipse akılcı bir alternatif olarak ısınma turları atan Skoda Kodiaq. Ateca ve Tiguan ile aynı platformu kullansa da Kodiaq, 4.70 m ile kardeşlerinden çok daha büyük ve fiyatı da daha fazla değil: Büyük Çek SUV'unun 26 bin Euro'luk başlangıç fiyatı Tiguan ile neredeyse aynı.

"Her zaman Tiguan olmak zorunda mı?" sorusunun cevabını işte bu yüzden merakla bekliyoruz.

cevabımız açık bir hayır! Çünkü kardeşlerin en küçüğü olan Ateca bile neredeyse tüm beklentileri karşılıyor. Ayrıca son yenilemede büyüyen Tiguan'ın ardında bıraktığı boşluğu da dolduruyor: İç mekan genişlikleri ve bagaj hacmi eski Tiguan ile neredeyse aynı. Arka sırada iki yetişkin şaşırtıcı bir rahatlıkla yolculuk edebiliyor. 485 lt'lik bagaj ise standart bir kompakt otomobilden bir büyük valiz daha fazla taşıyabiliyor. 

Seat'ın ön koltuklarda sundukları ise Tiguan'dan çok da farklı değil. Malzemeler, işçilik ve teknolojik çözümler, VW ile arasında bir saygı mesafesi bırakılmadığını kanıtlıyor. Ancak burada birçok donanımın opsiyonel olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Çünkü Ateca'nın 20 bin Euro'luk uygun başlangıç fiyatı gerçeğin sadece yarısı. Navigasyon, LED farlar ve diğer bazı faydalı donanımlar talep edildiğinde, orta donanım paketi Style'a terfi edilmesi, yani 3 bin Euro daha fazla ödenmesi gerekiyor. Neyse ki bu pakete otomatik klima, hafif metal jantlar ve müzik sistemi de dahil.

Bunun dışında Seat'ın motor programı da daha kısıtlı. Şu anda iki benzinli (115/150 HP) ve 3 dizel seçenek (115/150-190 HP) sunuluyor.

VW SUV programının altın çocuğu olan Tiguan ise, MQB adlı platformda kullanılabilecek tüm motorları sunuyor: 1.8 lt 180 HP'lik benzinli, Golf GTI'dan alınan 2.0 lt 220 HP'lik benzinli ve Passat'tan tanıdığımız çift turbolu 240 HP'lik dizelle bile sipariş edilebiliyor.

Tamam, güçlü motorların satış oranları çok düşük olacak ama bu zengin tercih seçenekleri, VW Tiguan'ın herkese hitap etmek istediğini gösteriyor. Aslında bunun doğruluğu ilk bakışta hissediliyor: Seat'ın sportif bir tasarım için çok uğraştığı belli olurken, VW ise bir Golf-SUV yaratmış. Bu tasarım çoğunluğun hoşuna gidecek, çok az kişiyi gerçekten rahatsız edecektir.

İspanyol kardeşinden daha fazla para talep etmesine rağmen VW, "daha fazla otomobil" sunmayı başarıyor.

Örneğin kokpitte daha fazla teknolojiye yer verilmiş. Örneğin 510 Euro karşılığında dijital kokpit ya da bir head-up gösterge (565 Euro) opsiyonları sunuluyor. Bunun dışında kumanda konsepti ve kalite seviyesi Seat'a yakın. Gösterge penelinin altındaki sert plastik aksam ise fiyat seviyesiyle pek uyumlu değil. 

Diğer taraftan iç mekan genişlikleri Seat'tan bayağı fazla. İleri-geri kaydırılabilen arka koltuk sırası sayesinde özellikle yetişkinler daha rahat yolculuk yapıyor: Hem diz hem de baş mesafeleri daha geniş. Ayrıca 615 lt'lik bagaj hacmi daha fazla valiz yüklemenizi sağlıyor.

Ancak bunların hiçbiri Kodiaq ile karşılaştırılamaz. Çek markadan alıştığımız üzere, boyutlardaki büyümenin her santimetresi yolcuların rahatlığı için kullanılmış. İster ikinci sırada, isterse opsiyonel üçüncü koltuk sırasında olsun, Kodiaq neredeyse müsrif iç mekan genişlikleri sunuyor. Hatta yetişkinler, piyasadaki birçok örneğin aksine, üçüncü sırada da rahat edebiliyor. Beş kişilik kullanımda 720 lt olan standart bagaj hacmi, koltuklar yatırıldığında 2065 lt'ye kadar yükseliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse: Neredeyse bir karış daha kısa olan VW Touareg'in maksimum bagaj hacmi 1642 litre.

Aslında Kodiaq'ı, VW'nin lüks SUV'uyla da karşılaştırmaya konuk edebiliriz. Çünkü Skoda'nın yarattığı iç mekan, VW Grubu'ndaki hiçbir rakibinden geride kalmıyor. 

Hatta Tiguan'dan çok daha iyi görünüyor: Yumuşak plastik yüzeyler, göstergeleri ve havalandırma ızgaralarını çevreleyen kaliteli krom dekorasyon, bolca piyano siyahı boyalı yüzey… Orta konsoldaki az yansıma yapan ve biraz iPad'i hatırlatan yeni dokunmatik ekran da bu kalite hissini destekliyor. Böyle bir şey VW'de bile yok.

Aynı paranın karşılığında daha fazlasını veriyor olmasıyla Kodiaq, VW Grubu'ndakilerin yakın bir gelecekte kompakt SUV dediklerinde kastettikleri model olabilir.

Kaynak: Auto SHOW

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version