Bir otomobil üreticisi ilgiyi üzerine çekmek isterse, iddialı tasarımlı bir konsept otomobil ile bunu başarabilir. Her yıl onlarca konsept otomobil tasarlanmasına rağmen sadece birkaçı için üretim kararı alınır. Üretilen bu otomobilin de uçuk konseptten çok küçük izler taşıması ise bazen hayal kırıklığı yaratır. Bu kadar önbilgi yeter. Chevrolet Aveo, 2010 Detroit Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Aveo RS Concept ile olan benzerliğinin avantajını yaşamaya başladı bile. Bu ilgiyi tespit edebilmek için yeni Aveo ile kalabalık caddelerde turlamanız yeterli. Etrafınızdaki otomobillerin aynalarından Aveo’ya yönelen bakışları hemen fark ediyorsunuz. Bu kadar ilginin kaynağına inmek için tepeden tırnağa yeni Aveo’yu incelemeye başlayalım. Chevrolet’nin küçük sınıf temsilcisi Aveo, 2005 yılından itibaren Kalos yerine bu isimle anılıyor.

Temmuz 2011’de Türkiye yollarına çıkmaya başlayan yeni Aveo, 5 kapılı hatchback ve 4 kapılı sedan karoser seçenekleriyle satılıyor. Başlangıç fiyatı olarak ise Aveo HB 1.2 lt için 28.780 TL, Sedan 1.2 lt için ise 29.080 TL belirlenmiş. Yeri gelmişken bu başlangıç fiyatlarını rakipleriyle birlikte irdelersek; Ford Fıesta 1.25 lt 29.815 TL, Volkswagen Polo 1.2 lt 30.100 TL, Opel Çorsa 1.2 İt 29.483 TL, Skoda Fabia 1.2 İt 27.200 TL ve Toyota Yaris 1.0 İt 28.900 TL ile benzer seviyede olduğu görülüyor. Rakipler arasında ki Hyundai i20 Troy 1.2 lt ise 25.950 TL’lik başlangıç fiyatıyla rakipleri arasından sıyrılıyor. Aveo ise, AB S, ESP, ön, yan ve perde havayastıkları gibi güvenlik donanımlarını baz seviyede sunarak öne çıkıyor. Klima, Cruise Control ve Radyo-CD-MP3 çalar gibi konfor donanımlarını da standart olarak sunuyor. 3 kollu sportif bir direksiyon simidi kullanılan Aveo’nun direksiyonu üzerindeki kontrol tuşlarıyla, hız sabitleme, müzik ve bluetooth sistemlerine müdahale edilebiliyor, ilk kez Chevrolet Spark ile tanıştığımız, motosiklet göstergelerini andıran hız ve devir saatleri, kabin içine hareket kazandırıyor. Oldukça rahat takip edilen gösterge grubu, bir çarkın dişlisi gibi tasarlanan analog bir devir saati ve mavi renk aydınlatmalı bir de hız göstergesinden oluşuyor.

Ön konsolun tasarımı da yine aracın dışında olduğu gibi modern ve hareketli çizgilerle bezeli. Bol bol küçük eşya gözüne yer verilmesi, ceplerinizdeki fazlalıklar için yer aramanızın önüne geçiyor. Kontrol tuşlarının iri tasarımlı ve konumlarının oldukça ergonomik olduğunu söyleyebiliriz. Iç mekanda kullanılan sert plastik malzemelerin, Alman otomobillerindeki yumuşaklara göre daha ucuz durduğunu söyleyebiliriz. Daha önce uluslararası lansmanda kullandığımız Aveo’daki plastik, bir ön üretim olduğundan ciddi anlamda sorunları barındırırken, Türkiye’de satılmaya başlanan test otomobilimizde buna rastlamadık. Hatta satış fiyatını düşününce malzeme ve işçilik kalitesinin Cruze ile aynı seviyede olması Aveo’nun başarılı bir yönünü vurguluyor.

Geniş bir yaşam alanı sunan Aveo’da 5 yetişkin için yer var. Ama uzun yolcuklar için, 290 litrelik bagaj hacmi de göz önünde bulundurularak 4 yetişkinin Aveo’ya yerleşmesi konforu koruyacaktır. Bu arada bu bagaj hacmi, küçük sınıfın üst limitlerinde. Aveo’nun dış tasarımı en az içi kadar modern ve sıradışı. Mitsubishi Lancer ve dolayısıyla Alfa Romeo modellerini anımsatan far ve stop grubuyla sportif bir hava yakalayan Chevrolet, yüksek omuz çizgisiyle de bunu destekliyor. Hatchback karoserde arka kapı kolları da gizlenerek, 5 kapılı değil de sanki 3 kapılı sportif bir hatchback izlenimi yaratılmış. Test aracımızda yer alan, aksesuar listesindeki 900 TL’lik 17 inçlik alüminyum alaşım jantlar, küçük sınıfta görmeye çok alışık olmadığımız bir seçim. Bu tercih yakıt tüketimi ve çekişle ilgili aracın biraz zorlanmasına yol açtı. Sportifliğe zarar vermeden tasarlanan geniş cam yüzeylerle de kabin içi aydınlığı ve görüş açıları oldukça iyi. Yatık A sütunlarına rağmen etrafınıza hakim olabildiğiniz Aveo’nun eğimli motor kaputu ve küt ön panjur tasarımı da araçla bütünlük sağlıyor. Bu cömert tasarımın altında aynı heyecanı devam ettiren bir motor görmek isteyebilirsiniz. Ama şimdilik en “ateşli” seçenek, test aracımızdaki 1.4 lt’lik benzinli 100 HP güç üreten atmosferik ünite. 6000 d/d’de bu güce ulaşınca motor sesinin araç içine dolmasının önüne geçilemiyor. Bu durumda biraz çığırtkanlık yapan 1.4 lt’lik benzinli, 130 Nm’lik maksimum torka 4000 d/ d’de ulaşıyor. Performans konusunda çok ısrarcı olmayıp aracın motor devrini 3000 d/d civarında tuttuğunuzda 7.4 lt/100 km’lik ortalama test tüketimimize ulaşmanız çok zor olmayacaktır. Hem de motor gürültüsünü kabin içerisinde hissetmezsiniz. 5 ileri manuel şanzımanın belirgin vites geçişlerine sahip olması, yakıt tüketiminin dizginlenmesinde size konforlu bir şekilde yardımcı oluyor.

0-100 km/s hızlanması için 13.29 saniyeye ihtiyaç duyan Aveo HB’nin, 100-0 km/s fren mesafesi de 41 metre olarak kayıtlarımıza geçti. Makul hızlanma ve fren mesafesi sunan Aveo HB’nin yol tutuş konusunda da konforlu hareket ettiğini söyleyebiliriz. Üzerindeki 17 inçlik jantlar ve 205/50 ölçülerindeki dar lastik yanaklarına rağmen darbe emişi konusunda oldukça başarılı. Keza direksiyonun da rahat yönlendirilebiliyor olması sürüş keyfini arttıran bir diğer özellik. Bu sayede hem şehir içi yoğun trafiğinde manevra avantajı sağlanıyor, hem de direksiyonun netliğiyle hız arttıkça güven hissi de azalmıyor. Güven hissini arttıran bir diğer donanım da ESP. Özellikle kaygan zeminde farkını net olarak gösterebilen sistem sayesinde, yaz aylarında bile yapılan “hatalı sulamalarla” ıslak olan viraj içlerinde ESP sisteminin çalıştığını gösterge grubunda izleyebilirsiniz. Aveo her ne kadar başarılı yol tutuş sağlasa da iyi ki ESP standart olarak sunuluyor.

kaynak: otohaber

Galeri



























Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version