Bir ailenin geniş hacim ve yükleme alanı ihtiyaçlarını, olabilecek en konforlu şekilde karşılayabilen Lancia Voyager’ı, aileler dışında arka koltukta seyahat eden patronlar da tercih edebilir. Direksiyon başında sunduğu konfor haricinde arka koltuklar da yolcularını şımartıyor.

Lancia Voyager’ın detaylarını incelemeden önce Türkiye’de yerini aldığı Chrysler Grand Voyager ile ne gibi farkları var kısaca üstünden geçelim. Profilden iki aracı da ayırt etmek çok zor. Hatta genel hatlarıyla aynılar. Önde krom kaplı tek parça panjur tasarımı devam ederken, Chrysler logosu yerini Lancia’ya bırakmış. Bu kısa incelemede bile aslında tek farkın logo olduğunu anlıyoruz. Fonksiyonellik ve konfor konularında da Chrysler Grand Voyager’ın genleri tamamen korunarak sınıfının referans modeli olma iddiası da sürdürülmüş.

Araçta, pedalların yükseklik ayarından, elektrikli kontrol edilebilen arka kelebek camına, elektrikli ön koltuklardan, elektrikli açılır sürgülü arka kapılara kadar konfor için bütün detaylar düşünülmüş. iri bir bagaj kapağına sahip olan Lancia Voyager’ın bagajına ulaşma seçenekleri oldukça fazla. Dikiz aynasının önündeki ya da bagaj kapağı üzerindeki tuşla bagajı açabilirsiniz. Aynı zamanda sürgülü yan kapılarda olduğu gibi elektrikli açılıp kapanabilir bagaj kapağını anahtar üzerinden de kontrol edebilirsiniz. Aracın dışındayken bagajı anahtar yerine bagaj içindeki tuşa basarak kapatmak isterseniz biraz hızlı davranmanız gerekebilir. Çünkü kapatma tuşu kapağın üstünde değil, bagajın içinde yer alıyor. Üçüncü koltuk sırası açık olduğunda bile oldukça başarılı bir bagaj hacmi sunabilen Lancia Voyager’ın iki kişilik oturma kapasitesi sunan ikinci ve üç kişilik olan üçüncü koltuk sıraları tamamen zemine gizlenebiliyor. Bu sayede panelvanlardaki gibi düz zeminli, geniş bir yükleme alanı elde edilebiliyor. Koltukların hepsinin genişlikleri konfor gözetilerek tasarlanmış. Her bir koltuk, yetişkinleri rahat ettirebiliyor. Yolcuların baş ve diz mesafeleri konularında da Voyager oldukça cömert.

Tavandan zemine kadar her bir köşesi akıllıca tasarlanıp küçük eşya gözleri konusunda da başarı gösteren Lancia Voyager’ın en etkileyici yönlerinden biri de multimedya sistemi, ilk bakışta renkli ekranın sadece ön konsolun ortasında olduğu zannediliyor. Ama tavanda iki adet ekran daha gizli. Bunlar ikinci ve üçüncü koltuk sırasındakilerin multimedyay sistemlerini kişisel olarak kullanmalarını sağlıyor. Bununla birlikte bu geniş iç hacmi ısıtma ve soğutma konularına da özen gösterilmiş. Her koltuk sırasının klima sistemi ayrı ayrı kontrol edilebiliyor. Iç mekanda kullanılan malzemeler sınıf standartlarına göre oldukça kaliteli hissettirirken işçilik konusunda da kusur bulamadık.

Önde enlemesine yerleştirilen 4 silindirli türbo dizeli Chrysler Grand Voyager’dan tanıyoruz. 3800 d/d’de 163 HP güç üreten motor, 1400 d/d ile 3200 d/d arasında 360 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor. Eğer motor hacmi 1.6 İt ile 2.0 İt arasında olsaydı bu değerler için “hiç fena değil” yorumu yapabilirdik. Ama karşımızda 2776 cc’lik bir motor var. Üretilen güç ve tork o kadar etkileyici olmadığı gibi aracın 2242 kg’lik boş ağırlığını düşününce hem hızlanma hem de yakıt tüketimi konularında endişeleniyoruz.

Test ölçümlerinde, fabrika verilerine göre 11.9 saniyelik 0-100 km/s hızlanmasına ulaşamadık. 0-100 km/s hızlanma bizim kayıtlarımıza 13.20 saniye olarak geçti. Etkileyici olmayan hızlanma verisinin yanı sıra 7.95 saniye ve 9.01 saniyelik 60-100 km/s ve 80-120 km/s’lik esneklik verileri de ağırbaşlı bir hızlanma tablosu oluşturuyor. Bu cüsseye göre “normal” karşıladığımız değerler, yolda sakin ilerlememize zemin oluşturuyor. Turbo dizel motor ve 6 kademeli otomatik şanzıman uzun otoyol kullanımlarında da özelikle araç geçişlerinde makul bir şekilde hızlandırmaya yetiyor. Beklentiler makul seviyede tutulduğunda, bu motor ve şanzıman birlikteliği performansıyla hayal kırıklığı yaratmayacaktır. Tek sorun bu motor hacminin Türkiye’de 4.799 TL’lik MTV dilimine giriyor olması!

Yakıt tüketimine bakıldığında ise yine beklentilerimizi dizginleyip, 7.9 lt/100 km’lik fabrika verisine çok yakın olmayan 9.0 lt/100 km’lik test tüketimine razı oluyoruz. Bu boyut ve ağırlıkta bir araç için, elde ettiğimiz ortalama test tüketimiyle memnun bile olduk. Direksiyon yanında, ön konsolda yer alan vites kolu ile yönetilebilen 6 kademeli otomatik şanzıman da konforu arttıran bir sakinliğe sahip. Yerinde vites geçişleri sunan ünite, araç hareket ederken D konumuna getirildiğinde kendini unutturuyor.

Kabin içerisindekileri şımartan konfor, yolculuk sırasında devam ediyor. Koltukların hepsi açık olduğunda bile 638 litrelik rekor bir bagaj hacmi sunan Voyager’ın üçüncü ve ikinci koltuk sırası manuel olarak tamamen zemine gizlenebiliyor.Önden çekişli Voyager’ın süspansiyon sistemi yol üzerindeki bozuklukları kabine yansıtmıyor. Voyager ile süzülerek yolda ilerliyorsunuz. Ama bu konfor, ani direksiyon hareketlerde sahilim olarak olarak geri dönüyor. Bir diğer endişe de bu kadar iri bir araç ile nasıl manevra yapılabileceği. 12.07 metrelik dönüş çapı 5218 mm’lik Lancia Voyager’ı rahatlıkla döndürmenizi sağlıyor. Lancia ailesinin en pahalı üyesi olan Voyager, fiyatı ve MTVsiyle düşündürse de bir araya getirdikleriyle benzersiz.

 
Kaynak : Otohaber

Galeri






















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version