Yeni, LED gündüz aydınlatmalı farlar Land Rover markasının özgün tasarımını bütünlüyorlar. Discovery’nin farları, Ranger Rover ve Range Rover Sport ile büyük benzerlik gösterirken, ön panjurlar küçük detaylarla ayrılıyor. Discovery’nin ön panjuru, iki katlı yapısı Range Rover Sport’ın ön panjuruna göre daha geniş tasarlanmış. Range Rover’daysa bu panjur üç katlı tasarlanmış. Discovery’nin yeni panjuru ve farları onun şehre daha uygun bir yüze kavuşmasını sağlarken, yeni tampon da yine Range Rover Sport’la oldukça yakın çizgiler sunuyor. Tampon tasarımı şık olduğu kadar aerodinamik olarak avantaj sağlıyor. Aynı zamanda manevralarda da avantajlı. Stoplarda da yeniliğe gidilen araçta LED teknolojisi kullanılmış.

Yerden yüksek bir karosere sahip Discovery4’ün içerisine tırmandığınızda şaşırtıcı derecede şık ve kaliteli bir kabinle karşılaşıyorsunuz. Şimdiye kadar sadelik ve fonksiyonellikle ön plana çıkan araç, artık hem dış, hem de iç tasarımıyla göze hitap ediyor. Aracın içinde yeni dokunmatik navigasyon sistemine hem kolay alışılabi-liyor hem de rahat takip edilebiliyor. Ancak navigasyonda Türkçe sesli yönlendirme ve menüsü şimdilik bulunmuyor. On konsolun bir çok noktasında ve kapı içlerinde alüminyum kaplamalar kullanılması şıklığı arttırırken, tasarımdaki güçlü çizgileri destekliyor. Discovery4’ün içerisine tırmanarak girdiğimizi söylemiştik. Ama bunun da çözümü var. Aracın yüksekliği ayarlanabilen süspansiyonlarını “normal” konumdan “erişim yüksekliği” konumuna almak yeterli. Böylelikle araca çok daha rahat inip-binmek mümkün olurken, bagaja yüklenecek ağır eşyaları çok fazla yukarı kaldırmak gerekmiyor. Erişim yüksekliği sadece araç park konumundayken kullanılabilen bir özellik. Bunun haricinde normal konumda ilerleyen Discovery4, arazi koşulları için de bir yükseklik ayarı sunuyor. Yenilenen süspansiyon sistemi aşırı gövde salınımlarına izin vermiyor. Bununla birlikte yenilenen direksiyon sistemi ve frenler sürüş güvenliğini arttırıyorlar. Yeni süspansiyon yayları, salınım merkezi ile otomobilin ağırlık merkezi arasındaki mesafesini; önde 42 mm, arkadaysa 62 mm azaltarak sürüş güvenliğini arttırıyor. Çok sert olmayan direksiyon ve süspansiyon ayarları konforu desteklerken, sürüş dinamiklerini azaltmıyor.

Discovery4’ün gürültü seviyesini azaltan yeni titreşim engelleyiciler sürüş kalitesini daha da arttırıyor. Ancak aracın hızı arttıkça dik A sütunları ve yüksek karoser rüzgar sesinin iç mekanda duyulmasını sağlıyor.

Arazi koşullarında yol alırken Land Rover’ın başarılı şasi sistemi Terrain Response ve Eğim iniş Kontrol sistemleri sürücüye fazla bir iş bırakmıyor. Yapılması gereken tek şey zemine en uygun çekiş ayarlarını seçmek. Discovery4’ün altından kalkamayacağı yol koşulu bulmak zor. Eğim iniş Kontrol sisteminin tuşuna basıldığında, dik yokuşlardan aşağıya salınırken sürücü sadece direksiyonu kontrol ediyor. Arazi şartları için yorucu olmayan direksiyon ve süspansiyon ayarları, asfalt üzerindeyken ne kadar keyifliyse zor koşullarda da bir o kadar güven veriyor.

Discovery4’ün şehirde ve arazide başarılı sürüş karakteri sağlamasındaki en büyük etken kuşkusuz yeni 3.0 TDV6 motor. Jaguar ile birlikte geliştirilen çift turbolu dizel ünite, 2.7 lt’lik V6’ya göre yüzde 29 daha fazla güç ve yüzde 36 daha fazla tork sunuyor. 4000 d/d’de 245 HP güç üreten motor, 2000 d/d’de 600 Nm’lik maksimum torka ulaşıyor. Bu sayede ara hızlanmalarda ve alt devirlerde canlılık elde edilmiş. Yakıt tüketimi konusunda da fazla müsrif olmayan ünite 2583 kg’lık ağırlığa rağmen 10.5 lt/100 km’lik ortalama tüketim elde etmemizi sağladı. Yeni dizel motorla kombine edilen 6 kademeli otomatik şanzıman, istenildiğinde manuel olarak da vites değişimlerine izin veriyor. Şanzıman kolu sola doğru çekildiğinde “S” moda geçen şanzıman her hızlanma değerinde nerdeyse “1” saniyelik bir avantaj sunuyor. Otoyollarda bu sport modun faydasını fazlasıyla görüyorsunuz.

Kaynak: Otohaber

Galeri















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version