LPG Ruhsata işletme sorusuna yanıt aradığımız bu makalede; araç ruhsatına Liquified Petroleum Gas (lpg) işletme ücreti, geç işleme cezası, lpg dönüştürme işlemlerini bulabilirsiniz.

Önemli Not: Bilmeniz gerekir ki araçta yaptığınız her türlü değişikliği 30 gün içerisinde ruhsata işletmeniz gerekmektedir. LPG taktırma işi de ruhsata işlenmesi gerekmektedir ve eğer otuz gün içinde işletilmezse, lpg ruhsata geç işletme cezasını ödemek zorunda kalırsınız.

LPG Ruhsata işletme Ücreti

  • Ruhsata işleme ücreti: 81,5 TL
  • Araç Muayene: 191,5 TL
  • 2 adet Ek-1 Formu: 15 ila 25 TL arası (bazı firmalar ücretsiz veriyor)
  • Sızdırmazlık Rapor ücreti: 35 TL
  • Ortalama LPG ücreti: 1.100 TL

Ruhsata Nasıl İşletilir?

  • LPG montajını yaptırdığınız yerden fatura, garanti belgesi ve proje dosyasını alıyoruz.
  • Araç muayenesi için “borcu yoktur” belgesi almak üzere en yakın vergi dairesine gidiyoruz. Şayet borç varsa borcu ödeyerek alıyoruz.
  • “Sızdırmazlık Raporu” almak üzere Makine Mühendisleri Odası’na gidiyoruz.
  • Şöförler Cemiyeti’ne ya da herhangi bir trafik sigorta acentesine giderek Ek-1 belgesi dolduruyoruz. Ayrıca aracınızı LPG sistemine dönüştürdüğünüze dair dilekçeyi yazıp İl Emniyet Müdürlüğüne götürüyoruz.
  • Araç muayenesi yapılarak herhangi bir sorun olmaması durumunda Ek-1 belgesinde yazan ilgili alanların onaylanması.
  • Artık elimizde, Fatura, Garanti Belgesi, Proje Dosyası, Sızdırmazlık Raporu, Borcu Yoktur Belgesi, Ek-1 belgesi ve Çift Yaprak Ruhsat belgesi dosyaları mevcut.
  • Elimizde bulunan bu evraklar ile birlikte (ruhsat sahibinin) Emniyet Müdürlüğü’ne giderek Trafik Tescil bölümüne gidiyoruz. İlgili bölüme evrakları teslim ediyoruz.
  • Emniyet’te herhangi bir sorun olmazsa işlemlerimiz tamamlandı. Aynı gün veya ertesi gün giderek ruhsatımızı alabiliriz.

Eğer LPG taktırır ve yukarıdaki işlemleri yani ruhsata işletmezsek ne olur? Geç işletme cezası ödemek zorunda kalırız. İşte detaylar..

LPG Ruhsata Geç İşletme Cezası

2017 yılı ruhsata geç işletme cezası 95 Türk Lirası’dır ve ehliyetinize 10 ceza puanı işlenir. (Erken ödenirse 71,25 TL olarak yapılır)

LPG taktırır ancak ruhsata işletmezseniz ayrıca bunun başka türlü riskleri de vardır. Yukarıdaki sadece ruhsat işletme cezası.

Şayet LPG taktırır ve 30 gün içinde ruhsata işletmemiş şekilde trafik polisine yakalanırsanız aracınızın bağlanma riski vardır. Bazı araç sahipleri ruhsata işletme zamanıyla araç muayene süresini aynı anda yapmak istiyor fakat bu yanlıştır. LPG tankı takıldıktan sonra sene atlaması durumunda (ki tankın üzerinde seri numarası bir sonraki yıl geçerli olmuyor) ilk maddede yer alan lpg fatura ve garantisi geçersiz kalmaktadır.

LPG DÖNÜŞÜMÜ İÇİN GEREKENLER

  1. Fatura
  2. Montaj tespit raporu
  3. İmalat yeterlilik belgesi
  4. Karayolu uygunluk belgesi
  5. Karayolları Muayene İstasyonu’ndan tespit yaptırılacak
  6. Dilekçe
  7. İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1)
  8. Eski Tescil ve Trafik belgeleri getirilecek
  9. Aracın kayıtlı olduğu tescil kuruluşuna müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir tescil kuruluşuna da müracaat edilebilir.
Share.

1 Yorum

  1. Bu tur isleri senenin son ayina denk getirmekte fayda var. O yuzden tüvtürk randevunuzu önceden alin. Ocaka sarkarsa zamli fiyattan yaparsıniz islemlerinizi. Yukarida laf kalabalığı olmus. 4 adimda halledebilirsiniz:
    1. LPG taktirdiginiz yerden fatura ve gerekli belgeleri alin.
    2. Soforler odasindan EK-1 alın.
    3. Aracinizin muayenesini yaptirin.
    4. Herhangi bir il/ilce emniyet mudurlugune gidip Trafik Tescil Subeden ruhsata islettirin. Randevu almak gerekmiyor. Hepsi bu kadar.

    Odedigim ucretler (2018 Ocak):
    1. EK-1 Belgesi 25 TL
    2. Muayene 226 TL Egsoz Emisyon: 55 TL
    3. Trafik Tescil (Ruhsat 120 TL)

    Aralik 2017 Fiyatlari:
    1. EK-1 Belgesi 25 TL
    2. Muayene 194 TL Egsoz Emisyon: 50 TL
    3. Trafik Tescil (Ruhsat 80 TL)

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version