SUV modellerinde süperspor performansı vadedenlerden aşırı lüks olanlara kadar, çok geniş bir yelpaze var. İtalyan üretici Maserati’nin de bu sınıfa karşı duyarsız kalması beklenemezdi. Bu geniş yelpaze içerisine artık Maserati şıklığını taşıyan, Maserati Levante Diesel isminde bir SUV var.

Elit SUV: Maserati Levante Diesel

Levante’nin 5 metre sınırını aşan uzunluğunu iyi gizlediğini söyleyebiliriz. Bunu akıcı ve sportif çizgilerine borçlu. Otomobilin geniş hava girişine sahip ön ızgarasının ortasında “Tridente-Üç Dişli Mızrak” logosu yer alıyor. Bu ızgaranın arkasından radyatörü görmek mümkün. Radyatör önündeki hava perdesi otomatik olarak ayarlanarak hem soğuk motorun daha çabuk ısınmasına hem de sürtünme katsayısını destek sağlıyor.

İyice köşelere doğru konumlandırılan farlar ve uzun motor kaputuyla birlikte Levante’nin saldırgan bir yüzü olduğunu söyleyebiliriz. Profilden baktığımızda uzun motor kaputuyla birlikte Levante’nin saldırgan bir yüzü olduğunu söyleyebiliriz.

Geniş tekerlek yuvalarını, test aracımızdaki 21 inçlik jantlar ancak doldurabilmiş. Arkaya doğru alçalan tavan ve yüksek omuz çizgisi Levante’ye dinamik bir görünüm kazandırmış. Dar arka cam sportif tasarımın bir getirisi.Bu durum arka görüş açılarını kısıtlıyor. Otomobilin uzun motor kaputu da göz önüne bulundurulduğunda park ve manevralarda fazladan dikkatli olmayı gerektiriyor.

Maserati’nin MCT+olarak adlandırdığı multimedya sistemi Apple CarPlay ve Android Auto ile uyumlu. Dokunma hassasiyeti ve menü geçiş hızları da başarılı.

Otomobil iç mekanında malzeme ve işçilik kalitesi üst düzeyde. Kusur bulmak çok zor. Ses izolasyonu da başarılı olan otomobilin kabini dışarıya karşı iyi yalıtılmış. Yüksek hızlarda bile rüzgar ya da yol gürültüsü kabine çok az yansıyor. Bu durum hız algısını da azaltıyor. Dizel motor dışarıda yüksek tonda duyulsa da kabin içerisindekiler için rahatsız edici olmuyor. Vites konsolundaki Sport düğmesine basıldığında devreye giren Maserati Aktif Ses Sistemi ile egzoz sesi sportifleşiyor. Bu ses kabin içerisinde hafif bir homurtu, dışarıda ise güçlü bir ses olarak duyuluyor.

Spor sürüş modunda iki kademe sunuluyor. Birincisinde, motor, çekiş sistemi ve şanzıman sportifleşirken ikinci kademede amortisörler 35 mm alçalıp sportif ayarlara bürünüyor. Bu sürüş modunda Levante’nin tam bir spor otomobil gibi hissettirdiğini söyleyebiliriz. Yüksek karosere rağmen başarılı bir viraj kabiliyeti ortaya çıkıyor.

Q4 ismi verilen dört tekerlekten çekiş sistemiyle gelen otomobil, normal şartlarda hızlanırken yüzde 100 arkadan itişli olarak ilerliyor. Arka tekerleklerin tutunma zorluğu yaşadığı durumlarda veya hızlı köşe dönüşlerinde, maksimum tork 150 ms gibi çok kısa bir süre içinde yüzde 50:50 oranına kadar ön tekerleklere iletiliyor.

Sport modu kapatılıp normal sürüş modunda ilerlendiğinde ise bozuk zeminde, şehir içinde düşük hızda ilerlerken konforlu bir yapı sağlıyor. Amortisörlerin darbe emişleri daha sarsıntısız gerçekleşiyor. Gaz tepkisi ve vites geçişleri daha sakin.

Motor kaputu altındaki 3,0 litrelik dizel motor Maserati Ghibli’den tanıdığımız, VM Motori’nin ürettiği bir ünite. 275 HP’lik motor 2000 ile 2600 d/d arasında 600 Nm maksimum torka ulaşıyor. Alt devirlerde canlı ama aceleci olmayan hızlanma yapısı devir yükseldiğinde beklenen dinamizmi yakalıyor. Fabrika verisine çok yakın olan 7,1 saniyelik 0-100 km/s hızlanma verisi de Levante’nin hızlanma kabiliyetini gösteriyor.

ZF imzalı 8 ileri vitesli otomatik şanzımanın da yeterli hızdaki vites geçişleri sürüş konforunu arttıran bir pürüzsüzlükte gerçekleşiyor. Manuel olarak da direksiyon arkasındaki vites kollarıyla yönetilen şanzıman sürücünün isteklerine de hızlı yanıt veriyor.

Maserati Levante Diesel Genel Değerlendirme

Genel değerlendirmemizde; Levante’nin çok şık, sportif ve ilgi çekici bir otomobili hızlanma, ekonomi ve sürüş dinamizmi çerçevesinde sunan başarılı bir paket olduğunu söylemeliyiz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version