SUV sınıfının gördüğü ilgi ve üreticilerin kasalarını doldurduğunun anlaşılmasıyla spor otomobilleriyle ünlü markalar da bu pazara akın etmeye başladı. Bu pazara ilk girenlerden biri olan Porsche, diğer markaları da cesaretlendirdi ve yollarda hızlı SUV’ların sayısı artmaya başladı. Bu markalardan biri de Maserati.

Süperspor ve sportif sedanlarıyla ünlü İtalyan marka yaklaşık 2 yıl önce Cenevre Otomobil Fuarı’nda Levante adıyla ilk SUV’unu tanıttığında açıkçası çok da şaşırmamıştık. Sonuçta lüks ve sportif SUV sınıfından pay almak hemen her marka için hayati önem taşıyor. Çünkü ayakta kalmak ya da büyümek için SUV üretmek bir zorunluluk haline gelmeye başladı. Maserati de yapması gerekeni yaptı.

Maserati Levante Nasıl Bir Otomobil?

Levante, önden ve ön çaprazdan bakıldığında markanın tasarımı özelliklerini tüm açıklığıyal sergiliyor. Dikkatli gözler, C sütunu ve arka stopların Ghibli ile benzerliğini de kolaylıkla fark edebilir. Tabii C sütunu üzerindeki Maserati amblemi herhangi bir şüphenin yaşanmasının önüne geçiyor. Maserati Levante’nin tasarımı için zarif tanımlaması yapabilirim. Üstelik bu zarafet 5003 mm’lik otomobilin olduğundan daha küçük görünmesini sağlıyor. 3004 mm’lik aks mesafesi zaten geniş bir iç mekanın habercisi ama ilk bakışta tasarım optik bir yanılmaya sebep oluyor.

İç mekana geçildiğinde neredeyse her noktada deri kaplanmış yüzeylerle karşılaşıyoruz. Elbette “lüks” bir markada bu anormal bir durum değil. İşçilik ve malzeme kalitesi yüksek ve özellikle kokpit tasarımı etkileyici. Orta konsolu kaplayan 8,4 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, çözünürlüğü ve tepki hızıyla oldukça iyi bir noktada. Spor otomobillerde olduğu gibi yüksek vites konsolundaki çevirmeli bir kumandayla da ekrana kumanda etmek mümkün.

Gösterge tablosunda geleneksel çizgilere sahip 2 analog göstergenin arasında da 7 inçlik bir ekran bulunuyor. Bir diğer klasik öğe de orta konsolun üzerine yerleştirilen analog saat. Önde ve arkada oturma alanları gayet geniş ve ferah. Üstelik koltukların ergonomik yapısı da uzun yolculuklarda konforu artırıyor. 580 litrelik bagaj alanı da uzun yolculuklar için yeterince büyük bir yükleme alanı sunulduğu anlamına geliyor.

Maserati Levante Motor Seçenekleri

Maserati Levante ikisi benzinli, biri dizel olmak üzere üç motor seçeneğiyle üretiliyor. Çift turbo beslemeli, 3.0 litrelik V6 benzinli motor, Maserati mühendisleri tarafından geliştirilmiş ve Ferrari tarafından üretiliyor.

350 HP’lik versiyonun maksimum torku 500 Nm. Levante SQ4’teki motor ise 430 HP güç ve 580 Nm tork üretiyor. Dizel motor da 3,0 litre hacminde ve turbo beslemeli. 275 HP’lik dizelin maksimum torkuysa 600 Nm. İtalya’da direksiyonuna geçtiğim Levante SQ4, fabrika verilerine göre 5,2 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor. Son hızıysa 264 km/s olarak açıklanıyor. Buna benzer verilere farklı markalardan SUV’larda da rastlıyoruz, hatta daha iyilerine de ama dünyanın en güzel motor ve egzoz sesine Maserati’nin sahip olduğunu düşünüyorum.

Maserati, Levante’yi rekabet için hazırlarken teknoloji konusunda cimri davranmamış; yani işi şansa bırakmamış. Ghibli’den gelen platform zaten yeni nesil. Akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi, 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve elektronik kontrollü havalı süspansiyon, konfor ve performans gibi iki farklı dünyayı aynı anda sunabilmenin reçetesi. Önde çift salıncaklı, arkada 5 kollu süspansiyon sistemleri de günümüz teknolojisinin ürünü. ZF üretimi otomatik şanzımanda farklı kullanım özelliklerine uygun modlar bulunuyor. Böylece istendiğinde sakin ya da sportif sürüşlere vites değişimleri sağlanabiliyor. Tabii Maserati için yeni olan off road da bu modlardan biri. Q4 adını taşıyan dört tekerlekten çekiş sistemi, spor otomobil karakterinden ödün vermeyen bir SUV nasıl yapılır sorusuna iyi bir cevap.

Normal sürüş sırasında gücün tamamını arka aksa yollayan sistemi, patinaj başladığını algıladığında, 150 milisaniye içerisinde gücün yüzde 50’ye kadarki kısmını ön aksa yönlendiriyor. Ayrıca yüksek performanslı kullanımlarda sürücüye avantaj sağlayan mekanik kilitli diferansiyel de bu sınıfta bir ilk.

4 farklı sürüş yüksekliği ayarı imkanı veren, normal sürüş ve park edilme yüksekliği de otomatik ayarlanan havalı süspansiyon hem konfor hem de sportiflikte önemli bir rol üstleniyor.

2018 model yılında donanıma eklenen elektrikli direksiyon sistemi son derece iyi çalışıyor. Hidrolik direksiyonlu versiyonu kullanmadığım için karşılaştırma yapmam mümkün değil ama yeni sistem hem tepki hızı hem de bilgilendirme açısından hoşuma gitti. Bu kadar ağır ve hızlı bir otomobili durdurmak kolay bir iş değil.

Maserati Levante’nin Fiyatı Ne Kadar?

Levante’nin rekabet ettiği sınıf, zor beğenenlerin müşteri olduğu sınıf. Maserati de bunun farkında olduğunu ve bütün hazırlıklarını buna göre yaptığını daha ilk birkaç kilometrede hissettiren bir SUV üretmiş. Tabii bunun bedeli pek ucuz değil! Levante’nin dizel motorlu versiyonunun Türkiye satış fiyatı 203 bin 220 Euro’dan başlıyor.

Kişiselleştirme seçeneklerinin zenginliğini de unutmamak gerekiyor. Fabrika ziyaretinde, teorik olarak her biri birbirinden farklı 1 milyardan fazla farklı Levante üretilebileceği söylenmişti. Yani başlangıç fiyatına pek takılmamak gerekiyor!

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version