Mazda’nın büyük değişim sürecinin başladığı 2012 yılında en ilgi çekici model CX-5’ti. Skyactiv teknoloji vitrininin ağı olan CX-5’in Mazda’ya yaptığı katkı oldukça büyükken markaya yeni bir müşteri kitlesi kazandıran CX-5 artık ikinci nesliyle karşımızda. Mazda C-X5 2.0‘ı test ettik.

Mazda CX-5 2.0’ın Getirdiği Yenilikler

Yeni nesilden bahsettiğimizde önce yeni şasi ve yeni motor seçeneklerini gözlerimiz arıyor. Ancak Mazda bizim gibi düşünmüyor olacak ki şasi ve motor birinci nesil CX-5’ten taşınmış.

Önce boyutlarına baktığımızda yeni nesil CX-5’in uzunluğu 4550 mm, dingil mesafesi 2700 mm olduğunu görüyoruz. Birinci nesilde ise uzunluk 4555 mm dingil mesafesi 2700 mm idi. Aynı şasinin yeni nesilde de kullanılıyor oluşu tasarımın ne kadar değiştirilebileceği sorusunu da beraberinde getiriyor. Bu konuda Mazda tasarımcıları etkileyici bir iş çıkartmışlar. A Sütunları 35 mm geri çekilirken motor kaputu 10 mm uzatılmış.

Büyük ve gösterişli ön panjur tasarımın ilgi noktasını koruyor. Panjur içerisine giren farlarla birlikte, panjur ve motor kaputu havada asılı gibi görünüyor. Bu girintili-çıkıntılı tasarım çok sık karşılaşılan bir yorum değil ancak Mazda CX-5’te güçlü ve modern bir görünüm elde edilmesi sağlanmış. Ön ızgaranın peteksi dokusu çok iyi işlenip, motor ekipmanlarının gözü tırmalaması da önlenmiş. Ön panjurun ortasındaki Mazda logosu ise artık sadece bir logo değil. Arkasında MRCC (Mazda Radar Cruise Control-Adaptif Hız Sabitleyici) için sensör bulunuyor.

Bir diğer güvenlik donanımı da ön cam arkasındaki kamera temelli sensör ile yer alıyor. Yayaları ve öndeki aracı algılayan sistem çarpışma olasılığında freni devralıyor. Sistem sadece ilerlerken değil geri manevralarda da arkadaki ultrasonik sensörleri kullanarak görevini yerine getiriyor.

Otomobil içerisine geçtiğimizde dışarıdaki modernleşme operasyonunun buraya da taşındığını görüyoruz. Selefine göre daha sade bir tasarım tercih edilmiş. Ergonomi sorunu hissedilmiyor. Analog gösterge grubu selefinden gelen miraslardan. Rahat izlenen bir gösterge grubu bulunurken head-up display ekranı sayesinde otomobilin hız bilgisi ve hız sınırı verileri göz hizasındaki şeffaf ekrana yansıtılıyor. Standart olarak sunulan 7 inçlik multimedya ekranı yansıma yapmayan ve çözünürlüğü başarılı bir donanım.

İç mekandaki malzeme ve işçilik kalitesi başarılı. Koltuk destekleri ön ve arka sırada da yeterli. Birinci nesil ile aynı platformu kullanıyor oluşu yaşam alanındaki genişlik ve yükleme alanı konusunda da aynı hacimleri sunmasını sağlıyor. Bu hacimlerin sınıf standartlarını karşıladığı, iç mekanın uzun boylular için bile geniş olduğunu söyleyebiliriz.

CX-5’in AWD (4×4) sistemi yol koşullarına göre torku tekerlekler arasında dağıtıp güvenli bir sürüş için çalışıyor. Otomobilin sürüş sırasında dönüş kabiliyeti oldukça başarılı. CX-5, sürüşüyle birinci neslinde sınıfındaki rakipleri karşısında yeteri kadar dinamik hissettirse de rakipler aradan geçen sürede bu konuda bir hayli ilerledi. CX-5 sınıfının en modern veya dinamik sürüşüne sahip otomobillerinden olmasa da kolay yönetilebilen, konfor beklentilerini de karşılayabilen bir otomobil.

Fiyat listesinde sadece 2,0 litrelik benzinli atmosferik motor bulunuyor. Tek donanımla satılan benzinli motor, 4 tekerlekten çekiş ve otomatik şanzımanla geliyor.

Test aracımızdaki 2.0 litrelik motor (Mazda CX-5 2.0) birinci nesilden alınsa da işletim sistemi güncellenmiş. Birçok rakibinin küçük silindir hacimli ya da benzer silindir hacmiyle turbo desteği sunabilmesi CX-5’in onlara göre alt devirlerde zayıf hissettirmesine yol açıyor.

Hızlanma konusunda da çok iddialı olamayan 2,0 litrelik benzinli motor 6 ileri vitesli otomatik şanzımanın hızlı çalışma karakterine rağmen hantal hissettirmesine yol açıyor. 8,7 lt/100 km’lik ortalama test tüketimine ulaşmak zor olmasa da ani hızlanma istekleri, şehir içi kullanımı gibi zorlayıcı durumlarda tüketim 10,0 lt/100 km seviyesinde ulaşıyor.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version