Mazda’nın katlanabilir sert tavanlı fastback olarak tanımladığı Mazda MX-5 RF 1.5, Roadster seçeneğinden farklı bir MX-5 isteyenlere alternatif sunuyor. Dört mevsim kullanılabilir roadster mantığıyla üretilen FR’nin tasarım farkını tavanı oluşturuyor.

Genel hatlarıyla Roadster ile aynı olsa da RF daha büyük bir spor otomobil izlenimi yaratıyor. Ölçülerine baktığımızda Roadster ile RF arasında sadece yükseklik farkı olduğunu görüyoruz. Roadster, 1225 mm yüksekliğe sahipken RF’in 1230 mm. RF’nin daha yüksek olması iç mekandaki baş mesafesinde avantaj sağlamıyor. Aradaki fark tavan mekanizmasına gidiyor. Roadster 130 litre, RF, 127 litre bagaj hacmi sunuyor. Sert tavan 77 kg’lik bir ağırlık fazlasını da getiriyor.

Elektrikli mekanizmaya sahip katlanabilir sert tavan sonradan eklenen bir tasarım öğesi gibi değil, sanki Mazda MX-5 RF tasarlanırken bu şekilde yorumlanmış gibi büyük bir uyum içerisinde görünüyor. Roadster’deki kumaş tavan manuel olarak el ile katlanırken, RF’deki sert tavan 10 km/s hıza kadar tek bir düğme ile açılma ya da kapanma özelliğine sahip. Bizim ölçümlerimize göre yaklaşık 15 saniyede aracın tavanını kapatabilir ya da açabilirsiniz. Tavan mekanizmasının görünen kısmında iki parça bulunuyor.

Arka camın olduğu kısım yerinden kalkıp yolcuların üstündeki yatay parça arka camla birlikte bu kısmın altına gizleniyor. Sonuçta kabine, başınızın üstü ve ensenizin arkasından hava doluyor. Bu sürüş sırasında roadsterın sunduğu ferahlığı vermiyor. Açılabilir cam tavanlı otomobillerdeki gibi, belki biraz daha fazla bir hava girişi sağlıyor.

Roadster testinde tavanın ses yalıtımı konusunda çok başarılı olmadığından bahsetmiştik. RF’nin tercih edilmesini sağlayacak etkenlerden biri de daha iyi yalıtım. Ses ölçümlerine baktığımızda RF’nin ortalama 3 dB (A) daha sessiz olabildiği görülüyor. Ancak katlanabilir sert tavan konusunda çok daha iyi yalıtım sunabilen otomobiller var.

Mazda MX-5 RF 1.5 Sürüş Özellikleri

Sürüş özelliklerine baktığımızda otomobilin sert süspansiyon sisteminin ağırlık transferlerinde dinamizmi yeteri kadar sürdürdüğünü görüyoruz. Direksiyon sistemi isteklere hızlı yanıt veren net ve geri bildirimleri başarılı ayarlara sahip.

6 ileri manuel şanzıman ve önde uzunlamasına yerleştirilen atmosferik motorun uzun süredir özlediğimiz doğal bir sportiflik hissi sunduğunu görüyoruz.

Belirgin vites yolları ve kemikli vites geçişleri yumuşak debriyaj ile sürüş kalitesini destekliyor. Atmosferik 1,5 litrelik motor devirlenmeyi seviyor. 131 HP’lik güç kağıt üstünde sportiflik için çok etkileyici görünmese de, 1127 kg’lik boş ağırlık sayesinde 9,1 saniyelik test verisi elde edildi.

Bu veriyle Mazda MX-5 RF 1.5 performans canavarı olmasa da, yeteri kadar sportif hissettiriyor. 7,0 lt/100 km’lik ortalama test tüketiminin de makul olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version