Japonya menşeli otomotiv üreticisi Mazda, 2018 New York Otomobil Fuarı‘nda tanıtımını gerçekleştirdiği Kai isimli konsept modeliyle otomobil editörlerinden geçer not almayı başardı. Hatırlanacağı üzere bu konsept daha önce de Tokyo’da görücüye çıkmıştı. Ancak New York’a getirilen Kai’de gözle görülür bir iyileşme kaydedildi.

Son dönemde hayli revaç bulan elektrikli ve hibrid motorların aksine içten yanmalı motorların da global emisyon standartlarını pekala yakalayabileceğini göstermek isteyen Mazda, Kai konsept aracıyla bunu başarmışa benziyor.

Kaputun altında SkyActiv-X motoru yatıyor

İlk kez ocak ayında prototipi ortaya çıkan araçta SkyActiv-X motoru kullanılmış. Bu da benzinli motorların en az dizel güç üniteleri kadar verimli çalışabileceğini ve emisyon problemleriyle boğuşmak zorunda kalmadığını gösteren bir gelişme.

Mazda mühendisleri üstün bir çaba sarf ederek motoru emisyon standartlarına uydurmayı başarmış. Ancak halen daha Mazda’nın elektrikli model akımına ayak diremesi ilginç bir durum. Çoğu Mazda tutkunu şirketi bu yönüyle eleştiriyor.

Otonom sürüş teknolojisine sıcak bakmıyor

Üstelik Mazda’nın eski kafalılığı bununla da sınırlı değil. İnsanların yakın gelecekte de arabalarını bizzat kendilerinin sürmek isteyeceğine inanan şirket, yeni geliştireceği modellerde Kai’den ilham almayı sürdürebilir. Daha hafif, daha hızlı ve sürücülerin kafa karışıklığına maruz kalmasına yol açacak geniş ekranların bulunmadığı modeller yakında piyasaya çıkabilir.

Kim bilir, belki de yenilenen Mazda 3 hatchback bu modellerin başında bile yer alabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version