Dördüncü nesliyle yollara çıkan Mercedes A Serisi selefinin ana hatlarını biraz daha keskin çizgilerle harmanlayan bir tasarım ile karşımızda. Selefinden farklılaştığı detaylar A Serisi’nin CLS’yi andıran bir yüze bürünmesini sağlamış.

Yeni Limit: Mercedes A 200 Progressive 7G DCT

Önceki nesle göre daha ince yapı sunan ve köşelere daha fazla kaydırılan farlar ön panjur için daha büyük alan açılmasını sağlamış. Ön tampondaki iri hava girişleriyle, büyük ön panjur ve daha zarif görünen küçük farlarla yeni A Serisi’nin dinamik göründüğünü söyleyebiliriz.

Yan aynaların A sütunlarından kapı üstlerine taşınmasıyla ön çapraz görüş açıları da iyileştirilmiş. Selefinde stoplar tek parçayken, yeni nesilde arka aydınlatma üniteleri bagaj kapağı üstüne taşan iki parçalı tasarımlı ve LED aydınlatmalı. Bu da otomobilin arkasının daha geniş görünmesini sağlamış.

Ölçülere baktığımızda otomobilin uzunluğunun 120 mm arttığını görüyoruz. Genişliği 16 mm, yükseklik 6 mm ve dingil mesafesi de 30 mm arttırılmış. Dışarıdaki artış iç mekana da yansımış. Ön koltuktakiler için 9 mm daha fazla omuz mesafesi sunulurken, arkadaki artış 22 mm olarak açıklanıyor. Öndeki dirsek mesafesi 35 mm, arkadaki ise 36 mm arttırılmış. Baş mesafesi de iyileştirilen otomobilde önde 7 mm, arkada 8mm daha fazlası sunuluyor. Otomobilin içerisine geçtiğimizde bu artışın etkisi hissediliyor. Bagaj hacmindeki artış da 29 litre olarak belirtiliyor.

İç Mekan Tasarımı Akılcı

İç mekanın daha akılcı tasarlandığını söyleyebiliriz. Ön koltuklara geçtiğimizde yüksek kalite algısı oluşuyor. Direksiyon üstündeki kontrol paneli, dijital gösterge ve multimedya ekranları, havalandırma ızgaraları ve diğer düğmelerin tasarımları modern görünürken, kullanılan malzemeler kaliteli olduklarını hissettiriyor.

A Serisi’nin en çok alışkanlık isteyen yeniliği dijital gösterge grubu ve multimedya ekran paneli oluyor. Standart olarak 7 inçlik iki ekran gelirken, donanıma göre 7 inçlik gösterge ve 10,25 inçlik ekran ya da ikisi de 10,25 inç olarak alınabiliyor. Analog ya da klasik tasarıma alışanlar için siperliksiz dijital ekranlar farklı görünüyor. Sürücünün gözünün önünde ”blok” halinde bu panelin olmasından hoşlanmayacaklar olacağı gibi bütün bilgilerin göz önünde olması ve kişiselleştirilebilmesi ergonomiyi arttırıyor. Multimedya sistemi, ekrandan dokunmatik olarak yönetilebildiği gibi, direksiyon üzerindeki ve vites konsolundaki dokunmatik panellerle de kontrol edilebiliyor.

Sesli bir kontrol sistemi de bulunan A Serisi, özellikle araç, hareket halindeyken otomobilin, klima, müzik sistemi, navigasyon, hava durumu, sürüş modları, yol bilgisayarı, ambiyans aydınlatmaları, koltuk ısıtma ve masaj gibi birçok fonksiyonunun güvenle yönetilmesini sağlıyor. İç mekandaki ambiyans aydınlatması sisteminin de zengin renk yelpazesiyle A Serisi’nin içerisindeki ”havayı” değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Test aracımız Türkiye fiyat listesindeki tek benzinli versiyon olan A 200 modeli. Motor kaputu altında yeni 1332 cc’lik, 4 silindirli, turbo beslemeli, benzinli bir ünite bulunuyor. Selefindeki 1,6 litre turbo motor yerine gelen 1.33 motor, 163 HP ile yüzde 11 daha güçlü. M 282 kodlu benzinli motorun partikül filtresi ve silindir kapatma özelliği var. Silindir kapatma sistemi, sürücüye bu durumu hissettirmeden pürüssüz şekilde gerçekleştiriyor. Test ölçümlerimizde ortalama yakıt tüketimi 6,5 lt/100 km olarak kayda geçti. Bu veriye makul demek mümkün.

Yeni motor ilk kalkış anından itibaren sürücünün ataklık beklentilerini karşılayacak canlılıkta. Hassas bir gaz pedalı olan A 200, çok iştahlı hızlanıyor. Otomobilin esneklik test verileri de beklentileri karşılıyor.

Yakıt tüketimi, hızlanma ve esneklik verilerinin dengeli bir tablo çizmesinde 7G-DCT isimli şanzımanın etkisi büyük. Çift kavramalı otomatik şanzıman hızlı vites geçişlerini doğru zamanlamayla gerçekleştiriyor.

Sonuç

Sonuç olarak tamamen yenilenen A Serisi’nin selefine göre, tasarımdan donanıma kadar önemli ölçüde ilerleme gösterdiğini söyleyebiliriz. A 200 rakiplerine göre daha güçlü ve dinamik bir motora sahip. Bu motorla uyumlu yapıdaki çift kavramalı otomatik şanzıman da A 200’ün sürüş konforu ve keyfini arttırıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version