Belki, gençlerin gözdesi CLA değil ama, aile kullanımına daha uygun olan A ve B serisinde bu kombinasyon, markaya büyiik satış adetleri getirecektir. Özellikle düşük hacimli motor, ülkemizin vergi mevzuatı açısından büyük bir öneme sahip. Otomatik şanzıman ise Mercedes müşterilerinin en büyük beklentileri arasında. A ve B serisindeki 109 beygir gücündeki 1.5 litrelik dizel motor Renault imzasını taşıyor.

Şimdi sakın, bir Mercedes’te Renault motorunun ne işi var demeyin, çünkü Fransız markanın 1.5 dCi motoru kendini kanıtlamış çok başarılı ve ekonomik bir ünite. Ayrıca bu motor, yıldızlı modellere adapte olurken Mercedes mühendisleri tarafından optimize ediliyor. Bunun yanında buradaki otomatik şanzımanlı seçeneklerde Renault’nun çift kavramalı EDC şanzımanı yerine, Mercedes’in yine çift kavramak bir şanzıman olan 7-ileri 7G-DCT’si görev yapıyor. Geçtiğimiz ay içerisinde MercedesBenz’in bu çekici kombinasyona sahip tüm kompakt modellerini kullandım. Bu otomobillerden ilki olan A 180 CDI’ın 1.5 dCi motoru ilk anda biraz gürültülü çalışıyor, ancak bu daha çok dışarıdan duyulan bir dizel sesi.

Direksiyon kolonundaki vites kolunu kullanarak şanzımanı D konumuna alıp hareket ettiğimdeyse kaputun altındaki ünitenin çalışma karakteri çok tanıdık gelmeye başlıyor. 1.5 dCi, Renault gamından hatırladığımız bir güç karakterine sahip. 260 Nrn torka sahip olan bu üniteyle kombine edilen 7G-DCT şanzımamn vites geçişleriyse, daha hacimli motorlarla birlikte olduğundakinden bir miktar daha sarsıntılı gerçeldeşiyor. Bu kombinasyon A180 CDI’a tatminkar bir performans sağlıyor. O’dan 100 km/s hıza 11.6 saniyede ulaşan otomobil, 190 km/s’lik maksimum hıza ulaşıyor. Bununla birlikte asıl etkileyici olan rakam ise tüketimle ilgili. A180 CDI’ın 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi 4.1 litre olarak veriliyor. Ayrıca ECO start/stop fonksiyonunun etkisiyle şehir içi tüketimi de çok iddialı: Sadece 4.9 litre. Aslında bu rakamlara çok da şaşırmadık, çünkü Renault dizellerinin ne kadar ekonomik olduklarını çok iyi biliyoruz.

Yol bilgisayarında 5 ile 5.5 litre aralığında tüketim rakamları görmeyi umuyorduk ki, A 180 CDI tam olarak beklentimizi karşıladı diyebilirim. Kaputunun altında Renault motoru olması aklınızı karıştırmasın, bu otomobil hala gerçek bir Mercedes. Zaten 104.200 TL’lik fiyatı da bunun bir kanıtı gibi. B 180 GDI, aynı motor-şanzıman kmbinasyonuna sahip A-scrisinden yaklaşık 5500 TL daha yüksek bir fiyat etiketi taşıyor. Bunun karşılığındaysa daha hacimli olan ve aile kullanımına daha uygun bir kabin sunuyor. Aynı kombinasyona sahip olsa B 180 CDI, biraz daha farklı hissettiriyor. Zaten A-serisinden daha konforlu olduğunu biliyorduk, bunun yanında yalıtımının da daha iyi olduğu, daha az duyulan dizel motor sesinden hemen farkediliyor. Ayrıca enteresan bir şekilde, B 180 CDI’daki 1.5 dizel motor ile 7G-DCT şanzıman kombinasyonu daha uyumlu hissettiriyor; vites geçişleri daha sarsıntısız ve sessiz, ek olarak dizel motorun titreşimi de daha az. Tüm bunlar ise B-serisinin daha iyi bir yalıtıma sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu ild otomobilin tüketim rakamları ise birebir aynı, ancak performansta küçük bir fark var. B 180 GDI, O’dan 100 km/s hıza A-serisinden 0.3 saniye daha uzun bir sürede çıkıyor ve bizce bunun hiçbir önemi yok. Daha fazla hacim ve daha huzurlu bir sürüş için aradaki fiyat farkı da kabul edilebilir seviyede. Mercedes-Benz, aynı motor şanzıman İkilisini CLA’da da sunuyor. Önümüzdeki ay bu otomobil ile ilgili izlenimlerimizi evo’da okuyabilirsiniz. Daha çok genç kullanıcıların hedefindeki CLA180 CDI'da düşük hacimli bir dizelin ne kadar tercih cdileceği merak konusu. Ancak kesin olan bir şey var ki, bu kombinasyon en çok B-serisine yakışıyor.

Kaynak: Evo

Galeri
















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version