Mercedes AMG GT S sportif sürüş hissiyle dikkat çekiyor: Geçtiğimiz aya kadar sayısını unuttuğum kadar farklı Mercedes modeli kullanmıştım. Bu otomobiller arasında çok hızlı AMG’ler, çok konforlu sedanlar, seksi roadster’ler ya da arazi canavarı SUV modeller yer alıyordu. Doğal olarak bazılarını sevmiştim bazılarından hoşlanmamıştım ama Mercedes markasıyla aramdaki iletişim iyidir. Her ne kadar sürüş hissi BMW modelleri kadar iyi olmasa da severim Mercedes’i… Sürüş hissinden kastım tabii ki sportif sürüş. Yoksa her sınıftan en konforlu otomobilleri genelde Mercedes üretir. Ama iş sportif his ve sürüş dinamiklerine gelince her zaman BMW’nin bir adım gerisinde yer alır. Yani alırdı. Ta ki ben Mercedes AMG GT S kullanana kadar.

Uzun zamandır ve hatta günümüzde BMW’nin i8’den başka süperspor diyebileceğimiz bir modeli bulunmazken, Mercedes bu sınıfa yatırım yapmaya devam ediyor. SLR ve SLS’ten sonra üretilmeye başlanan Mercedes AMG GT S, sürüş hissi açısından hepsinden daha önde. Detayları anlatacağım ama önce tasarımdan başlayalım.

Mercedes AMG GT S Tasarım Özellikleri

Aslında yerini aldığı SLS’e benzediğini söylemek mümkün. Ancak çok daha modern ve kompakt bir yapıya sahip. Uzun motor kaputu ve arkaya doğru yumuşak bir eğimle giden çizgiler otomobili çok yakışıklı göstermiş. Kapıları SLS’te olduğu gibi yukarı doğru açılmıyor. Yani martı geleneği devam ettirilmemiş.

Otomobilin iç mekanı sade bir tasarıma sahip. Modern süperspor otomobillerin çok daha egzotik tasarımları var. Bu yüzden AMG GT S’in iç mekanı biraz yavan kalıyor.

Otomobilin dikkat çeken özelliklerinden biri de motor sesi. V8 motor, turbo olmasına rağmen eski Amerikan V8’leri gibi gürül gürül çalışıyor. Vites düşürüldüğünde duyulan patlamalar sürekli viteslerle oynamanıza sebep oluyor.

Yedi ileri çift kavramalı şanzıman, Mercedes’te kullandığım şanzımanlar arasında en hızlısı. Özellikle race moduna aldığınızda manuel müdahalelerinize tepkisi çabuk oluyor. Direksiyon arkasında yer alan kulakçıklarla vitesleri değiştirebiliyorsunuz.

4.0 lt’lik çift turbo V8 makine, 522 HP güç ve 670 Nm tork üretiyor. Bu kadar yüksek güç ve tork, ESP sistemini devre dışı bıraktığınızda otomobili bir drift aracına döndürüyor. Burada asıl önemli nokta direksiyonun verdiği cevaplar. Bu otomobilde şimdiye kadar bir Mercedes’te kullandığım en hisli direksiyon sistemi yer alıyor. Dolayısıyla güç sebebiyle otomobil kaymak istese de direksiyon o kadar keskin ki, otomobilin kontrolü müthiş bir keyfe dönüşüyor.

Uzun motor kaputuna rağmen önden kayma olmaması hoşuma gitti. Daha evvelden kullandığım AMG otomobillerde kafadan kayma problemi yaşadığımı hatırlamıyorum. Otomobil önden motorlu olmasına rağmen, ortadan motorlu otomobilleri andıran bir sürüş sunuyor.

Race konumunda otomobil her anlamda keskinleşiyor. Gaz tepkileri ve direksiyon hızlanıyor, süspansiyon sertleşiyor ve şanzıman vitesleri çok daha hızlı değiştiriyor. Adaptif amortisör sistemini konfor moduna aldığınızda ise bu tarz bir otomobil için yüksek bir konfor seviyesiyle karşılaşıyorsunuz.

Otomobilin şasisi çok rijit. O yüzden günlük kullanım için ben sport modunu tavsiye ediyorum. Bu moda geçtiğiniz zaman ne çok sert ne de yumuşak bir sürüş yaşıyorsunuz.

AMG GT S, 100 km/s hıza 3.8 saniyede ulaşıyor. Gerçekten hızlı bir otomobil. Maksimum hız ise 310 km/s. Türkiye’nin kaygan yollarında ESP kapalıyken dördüncü viteste bile patinaja kalıyor. O yüzden dikkatli olmakta fayda var.

Mercedes AMG GT S’in Fiyatı Ne Kadar?

Sonuç: Mercedes AMG GT, Porsche 911’e rakip olarak tasarlanmış bir otomobil. Bu iddiasını da fazlasıyla yerine getiriyor. Alışkanlıklar muhtemelen satış başarısını 911 lehine sonuçlandıracaktır ama bence Mercedes en az Porsche kadar iyi bir otomobil tasarlamış.

AMG GT S’in Türkiye başlangıç fiyatı 1.485.500 TL. Oldukça yüksek bir rakam ama zaten Türkiye’de süperspor otomobiller genelde bu civarlarda alıcı buluyor.

Kaynak: auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version