Bu haberi ilk duyduğumuz andan itibaren çok tartışılacağından emin olduğumuz, aynı zamanda da Mercedes-Benz için daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşmanın kapısını açacağını düşündüğümüz Renault ortaklığının, A Serisi’nde ne kadar verimli olabileceğini testimizde araştıracağız.

Küçük hacimli bir turbo dizel motor arayışında olan Mercedes-Benz’in, bu konuda oldukça yol kat etmiş olan Renault ile işbirliği yapması mantıklı bir hareketti. Ner-deyse bütün premium markalar, özellikle küçük hacimli motorları, farklı üreticiler ile yaptıkları ortaklıklardan temin ediyorlar.

Mercedes-Benz’in, Renault’nun Dacia ve Nissan’la paylaştığı 1.5 lt’lik türbo dizel üniteyi sadece kompakt sınıftaki modellerinde kullanması, Alman markaya ulaşabilecek müşteri kitlesini arttırması anlamını taşıyor. Bu sayede A Serisi’nde türbo dizel motor isteyenler için 70.800 TL’den başlayan bir fiyat sunulabilmiş. Bu etiketin marka içerisindeki fiyatlandırmada ne kadar makul olduğunu, A Serisi’nin başlangıç seviyesindeki 1.6 lt’lik benzinli motorun 68.200 TL’lik fiyatına baktığımızda daha net görüyoruz.

A 180 CDI, sadece 6 ileri manuel şanzıman ile satın alınabiliyor. Otomatik şanzıman isteyenler, 1461 cc’lik türbo dizel ile aynı güçteki 1796 cc’lik A 180 CDI 7G-DCT’ye yönelmek zorundalar. Bu durumda ille de türbo dizel motor ve otomatik şanzıman isteyenler için ortaya yaklaşık 26.000 TL’lik fiyat farkı çıkıyor. Kısaca rakiplerin fiyatlarına da baktığımızda, 116 HP’lik BMW 116d’nin başlangıç fiyatı 72.269 TL olarak karşımıza çıkıyor. Volvo V40’ın 115 HP’lik türbo dizel motoruyla başlangıcı 71.000 TL. Bu durumda, A 180 CDI’ın rakipleri karşısına az da olsa avantajlı çıktığını görüyoruz.

Test aracımızdaki 1.5 lt’lik türbo dizel motor 4000 d/d’de 109 HP güç üretiyor. 1750 d/d ile 2500 d/d arasında 260 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor. Bu değerlerle test verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 11.81 saniyede tamamlayan A 180 CDI’ın esneklik verileri de şehir içi trafiğindeki hızlanma beklentilerini karşılamaya yetiyor. Uzun yol kullanımında, hızlanma karakterinin A Serisi’ni tanımlayan “atak” kelimesiyle bağdaştığını söylemek zor. Asıl uzmanlığı, tıpkı kuzenleri Renault modellerinde olduğu gibi ortalama test tüketimini hesaplarken keşfediyoruz. 5.5 lt/100 km’lik ortalama test tüketimi, A Serisi’nin ekonomik yüzünü temsil ediyor. Yakıt ekonomisi için Start/Stop sistemi ve ECO fonksiyonu gibi elektronik yardımcıları da standart olarak sunan Mercedes-Benz, 6 ileri manuel şanzımanı da ekonomiye destek olacak şekilde tasarlamış. Gücü ön tekerleklere aktaran 6 ileri manuel şanzıman ise belirgin vites geçişleri sayesinde konforu bozmuyor. Direksiyon sistemi de netliğinden ödün vermeden şehir içinde rahat hareket etmeyi destekliyor. Sert olarak adlandırabileceğimiz süspansiyon sistemi ise asfalt üzerinde kabin içerisin-dekileri rahatsız etmek yerine güven verirken, bozuk zeminli yollarda konforu olumsuz etkileyecek geri dönüşleri fazlasıyla yansıtıyor.

Konfor konusunda, kok-pitteki malzeme ve işçilik kalitesi başarılı olan A 180 CDI, test aracımızda bulunan açık renkli döşeme ile ferah bir kabin sunuyor. Genel bir değerlendirme yaptığımızda A 180 CDI’ın fiyatı opsiyonlarla bir hayli tırmansa da başlangıç fiyatının rekabetçiliği, yakıt ekonomisi, keyifli sürüş karakteri ve kalitesi tercih sebebi olması için yeterli.

Kaynak : Otohaber

Galeri
























Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version