Orta üst sınıf sedanlar arasında yenilik rekabeti sürüyor. Mercedes‘in tamamen yenilediği E Serisi, S Serisi’ne yakınlaşan tasarımı ve teknolojileriyle iştah kabartıyor.

Volvo cephesinde ise yeni tasarım anlayışının ürünleri neredeyse her kesimden takdir görürken, rekabet endişesi barındırmadan kendi yolundan emin adımlarla ilerleyen modeller sunulmaya devam ediyor. Belki de bu yüzden S90, üst orta sınıfta Mercedes’in karşısında bu kadar güçlü durabiliyor.

Mercedes E 220 d 4MATIC ve Volvo S90 D5 AWD Karşılaştırma Verileri

Öncelikle tasarımdan söz edelim. Her iki otomobilin de oldukça şık göründüğünü söylemeliyiz. Mercedes E Serisi’nde farklı donanım paketleriyle gelen farklı ön panjurlar sportiflik ve klasik tasarım seçeneği sunabiliyor. Test aracımız krom ızgaralara sahip ön panjur ve kaput üstündeki Mercedes yıldızıyla klasik hisler uyandıran donanımla geldi. Bu tasarımıyla abisi S Serisi’ne çok daha benzer görünüyor olmasının avantajına sahip. Prestij hissi çok yüksek seviyede.

Volvo’da ise dikey krom ızgaraları olan tek panjur bulunuyor. Yatay, ince far tasarımıyla modern, karoserin genelindeki krom detaylarla da şık görünüyor. Arka tasarımıyla da plakalığın E Serisi’nde farklı olarak tampona taşınmasının sağladığı bir sadelik ve modernlik görülüyor. Stop lambası tasarımında da S90 daha cesur.

Her iki otomobilin uzunlukları 5 metreye, dingil mesafeleri ise nerdeyse 3 metreye yakın. S90, küçük farklarla bu ölçülerde daha ileride. İç mekanlarını incelediğimizde orta üst sınıfa yakışan malzeme ve işçilik kalitesinin her iki otomobilde de sunulduğunu görüyoruz. Mercedes’te kendine özgü düğme yerleşimleri, multimedya kontrolleri ve vites kolu tasarımı alışkanlık istiyor. Volvo S90 ise geleneksel tipte vites kolu, dokunmatik multimedya sistemi kontrolleri ve orta konsolda daha az düğme yerleşimi bulunmasıyla daha fazla ergonomi ve fonksiyonellik puanı topluyor. Motor çalıştırma düğmesinin E Serisi’ne göre daha sıra dışı olması S90’ın alışkanlık isteyen bir detayı.

E Serisi’nde yatay multimedya ekranın göz hizasında, bütün bilgileri sunabiliyor oluşu da ona puan kazandırıyor. Ön kapı içindeki yerleşimde ise E Serisi ergonomi puanı kazanıyor. Hem koltuk ayarlarının burada olması hem de kapı tutamakları ergonomiyi arttırıyor. Direksiyon simidi üstünde dokunmatik kontrol panelleri olan E Serisi bu konuda fonksiyonellik puanı kazanırken. Düğmelerin ayrı ayrı yerleşimiyle sezgisel kontrol konusunda da öne çıkıp ergonomi puanı kazanıyor. S90’ın direksiyonun dış tarafının ayrı bir kaplamaya sahip olması arada bir kanal oluşmasına yol açmış. Bu da uzun süreli kullanımda eli rahatsız ediyor.

Her iki modelde de kabinleri aydınlatan cam tavanlar bulunuyor. Ancak E Serisi’nde arka koltukların da üstünde bir cam tavan var ve bu konuda bir adım önde. Yaşam alanlarına baktığımızda, nerdeyse aynı olan ölçülerde S90 küçük farklarla biraz daha fazlasını sunuyor. Her ikisinin de uzun süreli yolculuklarda sürücüsünü yormayan konfora sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ses konforu konusunda ise E Serisi test ölçümlerine göre bir adım öne çıkıyor.

Gelelim sürüş özelliklerine. E 220 d ülkemize ilk etapta sadece arkadan itişli olarak ithal ediliyordu. Bu aracın testini sizlerle paylaşmıştık. 190 HP gücündeki 2,0 lt’lik 4 silindirli dizel motor şimdiyse sadece dört tekerlekten çekişli olarak E 220 d 4MATIC ismiyle satılıyor. Hızlanma ve tüketim konularında, arkadan itişli olana göre büyük fark yaratmadığı iddiasını test ölçümlerimizle teyit ettik.

S90 D5 AWD ile kıyasladığımızda Volvo’nun 41 HP güç ve 80 Nm daha fazla tork sunmasının avantajına sahip olduğu ortaya çıkıyor. Hızlanma ve esneklik testlerinin ölçümlerinde S90 D5 AWD öne çıkıyor. Aradaki farkların, güç ve trok değerlerindeki kadar büyük olmamasında S90’ın daha ağır olması etkili.

E 220 d 4MATIC, 9 ileri vitesli otomatik şanzımana sahip. Vites geçişleri hissedilmeyecek kadar akıcı ve pürüzsüz. Yeterli hızda vites büyüten şanzıman gerektiğinde de beklendildiği kadar hızlı vites düşürüyor. S90’ın 8 ileri vitesli otomatik şanzımanı ise o kadar pürüzsüz çalışmıyor. Vites geçişleri konfordan çalacak durumlar yaratabiliyor. Konfor modu seçildiğinde bu durum daha makul seviyede gerçekleşiyor. Ancak E Serisi’nde pürüzsüzlük daha ileri seviyede. S90, vites geçişleri, fren tepkileri, motorun çalışma karakterinde farklı kademelerde sportiflik ve konfor ayarlarını seçmeye izin veriyor.

Her iki otomobil de dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olmasının avantajlarını yansıtıyor. İkisinde de güvenli şekilde viraj geçmek, kaygan zeminleri aşmak ve dinamik şekilde dönüşleri sürdürmek mümkün. Bu güvenlik hissini konforu elden bırakmadan yapıyorlar. Süspansiyon ve direksiyon konforları da sorunsuz. E Serisi direksiyon hissi ve geri bildirimleri konusunda bir adım önde.

Her iki otomobilin başlangıç fiyatlarına baktığımızda Mercedes E 220 d 4MATIC Avantgarde ile 524.800 TL’den satılırken S90 D5 AWD Momentum 439.225 TL fiyata sahip. Aradaki fark S90’ın lehine.

Mercedes E 220 d 4MATIC ve Volvo S90 D5 AWD Karşılaştırma Genel Değerlendirme

Genel olarak değerlendirdiğimizde Mercedes’in yıllardır kurduğu E Serisi yapısının her nesilde çıtayı yükselttiği ve yine E 220 d 4MATIC ile sınıfının beklentilerini çok iyi bilen bir otomobil sunduğunu görüyoruz. Volvo ise orta üst sınıfta şimdiye kadar hiç olmadığı kadar iddialı bir otomobil sunuyor. S90 D5 AWD’nin rakibine göre çok daha cazip başlangıç fiyatı sunabilmesi birinciyi belirleyen en önemli faktör oluyor.

Otohaber

Share.

1 Yorum

  1. Motor sesi Volvo S90’ın içerisinde çok fazla duyuluyor. Ses izolasyonu berbat. Dokunmatik multimedia ekran ise tam çin işi, ne güzel bir albenisi var hatta iç dizaynı berbat etmiş. Düğmelerden tasarruf etmeye çalışmış ucuza kaçmış hissi veriyor.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version