Mercedes S 400 d 4MATIC asfalttaki huzur… Birinci sınıf bir sürüş sunma hedefinde olan Mercedes S Serisi, zamanının ötesinde teknoloji ve referans niteliği taşıyan özelliklere sahip. Otomobil dünyasına, adeta gösteriş yapmak isteyen mühendisler S Serisi’nin makyajında da ileriye doğru etkili bir hamle yapmışlar.

Tasarımcılar ise yeteri kadar seçkin çizgiler kullandıklarını düşünmüş olacaklar ki makyaj öncesine çok yakın küçük dokunuşlarla operasyonu tamamlamışlar. Toplamda tüm S Serisi ailesinde 6500 adet yenilik yapıldığı açıklandı.

Far ve stoplar elden geçirilerek aydınlatma grafikleri yenilenmiş. LED aydınlatmalı stopların içerisinde “kristal” görünümü uygulanmış. Yeni LED farları gece sürüşünde tecrübe etme fırsatı bulduk. Yeteri kadar güvenli şekilde aydınlatma sağlayabiliyor. Ön ve arka tamponlar da yeniden tasarlanmış. Ön tamponda daha geniş hava girişleri yer alıyor. Otomobilin en etkileyici öğesi olan ön ızgara da elden geçirilmiş. Daha belirgin bir dış çerçeve ve daha kalın yatay ızgaralar kullanılmış.

İçeride de direksiyon simidi haricinde değişikliği fark etmek kolay değil. Yeni üç kollu direksiyon simidinin üzerindeki düğmeler de daha ergonomik hale getirilmiş. Ancak bu direksiyon simidi S Serisi için biraz fazla “sportif” görünüyor.

Mercedes S 400 d 4MATIC’te Dikkat Çekenler

Makyaj öncesinden taşınan “konfor” konusu ise kapılar kapatıldığında yolcuları saran sessizlik ile başlıyor. Güçlü yalıtımın bir etkisi olarak ağır yapıdaki kapıları sertçe itmek yerine kilitlere kadar ulaştırmak yeterli. Vakum özelliği, kapıları kendi kapatıyor. Sürücü koltuğu ya da yolcu koltuğu fark etmeksizin koltuklar size evinizdeki rahatlığı sunuyor. Diğerlerinden daha özel olan sağ arka koltuk ise ayaklarınızı uzatmanızı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Sol arka koltuk minderi 450 mm, sağ minder 500 mm uzunluğunda. Koltuk yatar vaziyete alındığında ise minder de 540 mm’ye kadar uzayabiliyor.

Otomobilin ön koltuğuna geçip yeniliklerini ve sunduğu teknolojileri keşfe çıkalım. Adeta bir bilgi işlem merkezi ofisi gibi olan sürücü koltuğu etrafında birçok düğme ve kontrol paneli var. İstenilse tüm düğmeler ortadan kaldırılıp bu fonksiyonlar merkezi bir kumanda ile ekran içerisindeki menülere taşınabilirdi. Tıpkı yeni nesil akıllı telefonlarda olduğu gibi.Gidişat da o yönde. Ancak şimdilik eski usül ve modern detaylar harmanlamaya devam ediliyor. İç mekanda fonksiyonlara kolay ulaşmak adına etrafa onlarca düğme saçılmış. Direksiyon solunda ve sağında, vites konsolunda, orta konsolda bulunan düğmelerin fazlalığı akıllıca tasarım sayesinde kullanımı zorlaştırmıyor.

İri tasarlanan kontrol düğmeleri yeteri kadar anlaşılır. Ses ile kontrol sistemi ise araç işlevlerini yönetebilmek için geliştirilmiş. Klima, koltuk ısıtma/soğutma, ambians aydınlatması gibi işlevler ses ile de yönetilebiliyor. Ses demişken test aracımızda bulunan Burmester imzalı ses sisteminin de çok başarılı olduğunu söylemeliyiz.

Bir otomobil için devasa olan 12,3 inçlik dijital gösterge grubu ve multimedya ekranlarının içerikleri zengin. Gösterge grubunu üç farklı (klasik,sport, modern) tasarımla kişiselleştirmek mümkün. İstenildiğinde bu ekrana navigasyon bilgileri taşınıp, multimedya ekranından araç bilgileri ya da internet menüleri gibi farklı menüler takip edilebilir.

Dört tekerlekten çekişli otomobilin yol tutuşu da çok başarılı. Zeminin kayganlaştığı durumlarda torku tutunan tekerleğe yönlendirebilen sistem bu sayede kayma ihtimali olan tekerleğe aşırı güç gidişini önlüyor. Otomobil bu sayede çizgisini koruyabiliyor. Viraj ve dönüşlerde de doğrusal ilerleme kabiliyetini arttıran Mercedes S 400 d 4MATIC adeta rayda ilerleyen bir tren istikrarı sağlıyor.

Karoserde aşırı salınımların önüne geçen süspansiyon sistemi de türünün en iyi örneklerinden. Sertlik ve yükseklik ayarını kendi yapabilen sistem yoldaki bozuklukları, ağırlık transferlerindeki salınımları yolcularına en az düzeyde yansıtıyor. Süspansiyon sistemi çok yumuşak. Ama bu otomobilin yoldaki dalgalanma veya ağırlık transferlerinde aşırı esnemesine yol açmıyor. Aksine otomobil çok dengeli yol alıyor. Karoser neredeyse hiçbir zaman çok esnemiyor.

Direksiyon sistemi de oldukça yumuşak tasarlanmış. Bu devasa otomobili kolaylıkla yönlendirmek mümkün. Park ya da manevralarda direksiyon zorluk çıkartmıyor. Yüksek hızlarda ya da ani tepkilerde ise yeteri kadar sertleşip net cevaplar verebiliyor. Geri bildirimleri yeteri kadar iyi. Geri bildirimden bahsetmişken Mercedes S 400 d 4MATIC’in sürüş sırasında hızını belli etmediğini söylemeliyiz. Bu durum yolcular için çok huzur verici. Ancak sürücü için dezavantaj oluşturuyor. Gözünü göstergelerden ayırıp yola konsantre olan birisi kısa sürede hızlanan S 400 d 4MATIC ile 200 km/s’ye ulaştığını algılamakta zorlanacaktır. Otomobil çok akıcı ve kesintisiz hızlanıyor. Bu sessizlik ve hız konusunda geri bildirim alamama durumunu gözünüzü hız göstergesinden fazla ayırmadan aşabilirsiniz.

Test aracımız makyajın getirdiği en büyük fark yaratan teknolojilerden birine, 400 d isimli yeni dizel motora sahip. Sıralı altı silindirli motora iki kademeli turbo destek oluyor. İlk kez kullanılan Camtronic değişken valf sistemi de 400 d’nin yakıt tüketimi ve hızlanma dengesinin başarılı olmasında rol oynuyor.

3,0 litrelik turbo motor alt devirlerden itibaren hızlanma isteklerine cevap veren, aceleci olmayan ama akıcı şekilde hızlanma yeteneği gösteriyor. Sakin karakteri aldanıp, gaz pedalına tam güç uyguladığınızda 1200 d/d ile 3200 d/d arasında ulaşılan 700 Nm’lik maksimum torkun etkisine maruz kalıyorsunuz. Sarsıntılı olmayan bu ani hızlanma tecrübesi yüzünüze bir tebessüm kondurmaya yetiyor. 0-100 km/s verisi 5.2 saniye olan otomobil test ölçümlerinde de 5,5 saniye hızlanma değeri sundu. Hızlanma kadar önem teşkil eden fren testinde ise 38 metrelik 100-o km/s verisi elde edebildi.

Otomobilin konfor ve akıcılığı konusunda 9 ileri vitesli otomatik şanzımanın da rolü büyük. Vites tercihleri yerinde, hızlı ve akıcı şekilde gerçekleşiyor. Hiçbir koşulda konforu bozmuyor.

Motor ve şanzımanın uyumu yakıt tüketimi konusunda şaşırtıcı br ekonomi sağlanmasını münkün kılıyor. 7,9 lt/100 km’lik test tüketimi çok başarılı.

Mercedes S 400 d 4MATIC Sonuç Değerlendirmesi

Genel değerlendirmemizde, S 400 d 4MATIC Long otomobil başlığı altında çok önemli bir refrans noktası olduğunu belirtmeliyiz. Konfor konusunda mükemmele yakın olan otomobilin, yol tutuşu da beklentileri aşıyor. Kalite algısı çok yüksek olan otomobil makyajla birlikte daha prestijli görünüyor. Yeni motor şaşırtıcı derecede bir hızlanma sunarken yakıt tasarrufuyla da şaşırtıcı bir noktada.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version