Çünkü dört tekerlekten çekişli modellerde fiyat biraz yükseliyor. Mini Counrtyman’de bu fiyat farkı, geçtiğimiz yıla kadar çok belirgindi, çünkü marka ALL4 çekiş sistemini bir süre boyunca bu otomobilin sadece güçlü versiyonlarında sundu. S ve JCW logolu bu dört çeker Countryman’ler ise listedeki en fiyatlı seçeneklerdi. Ancak geçtiğimiz yıl Mini’nin fiyat listesine, yanında ALL4 yazan bir başka Countryman daha eklendi. 122 beygir gücünde 1.6 litrelik motora sahip olan bu son Countryman ALL4, performansı ikinci plana atan, ancak dört tekerlekten çekiş isteyen müşteriler için ideal otomobil gibi görünüyor. Mini, önden çekişli Countryman’i 35.596 euroluk bir fiyat etiketiyle sunuyor. ALL4 dört çeker sistemine sahip S logolu versiyon ise 43.808 eurodan satılıyor. Yani aradaki fark hiç de az sayılmaz. İşte 122 beygirlik Countryman ALL4 bu iki seçenek arasına konumlanıyor ve 38.333 euroluk fiyatıyla dört çekere ulaşmayı nispeten kolaylaştırıyor. Peki ALL4 çekiş sistemine sahip bir Countryman, atmosferik Cooper motoruyla nasıl hissettiriyor.

Küçük crossover müşterileri için dört tekerlekten çekişin aslında pek bir önemi yok. Bu sınıfta daha çok önden çekişli versiyonlar tercih ediliyor. Burada sürüş üzerindeki en önemli etken ağırlık farkı. ALL4 dört çeker sistemi, önden çekişli versiyonun 1295 kg’lik ağırlığına ciddi bir yük bindiriyor. Bu fark da hem hızlanma verilerine hem de yakıt tüketimine etki ediyor. Şayet 11.7 saniyelik 0-100 km/s süresi, önden çekişliden 1 saniye kadar daha fazla ve 7.9 lt/100 km olarak verilen ortalama tüketim verisinde de 1.5 litreden fazla bir fark var. Performans ve tüketimdeki bu farkın karşılığındaysa daha fazla güven veren bir Countryman’e sahip oluyorsunuz.

Şayet zaten yüksek olan ağırlık merkezi ve Cooper Hatche göre yumuşak olan süspansiyonlarıyla virajlarda diğer Minilerden daha fazla yafan Countryman dört çekerin tutunma limitlerine olan etkisiyle birlikte daha güven verici ve virajlarda daha eğlenceli bir otomobile dönüşüyor. Ancak onunla hızlı gitmek gibi bir niyetiniz olmamalı. Gaz pedalını zemine yapıştırıp, otomatik şanzımanın vites küçülterek devri yükseltmesini sağlamanız, raketimi ve motor sesini arttıran bir aksiyondan fazlası olamıyor. Tabii ki hızlanıyor, ancak S logosuna sahip diğer Countryman ALL4 ile arasında doğal olarak dağlar kadar fark var.

Sürüşü tabii ki yine çok keyifli; sonuçta bu otomobil bir Mini. Direksiyon tepkileri ve gövde kontrolü rakiplerinden çok daha iyi. Normal durumlarda gücün yüzde 50’ye varan kısmını arka aksa aktaran, ancak olağanüstü şartlarda bu oranı yüzde 100’e kadar çıkarabilen ALL4 sayesinde ıslak zemindeki tutunma limitleri de çok iyi. Counrtyman ALL4’un önden çekişli versiyondan daha güvenli olduğu ortada, ancak performans eksikliği ve günlük kullanımda 9 litre seviyelerinde seyreden ortalama tüketimi, 5500 euro daha verip neden S logolu Countryman’i almadığınızı sorgulamanıza neden olabilir. Daha az tüketmeyecektir, ama en azından doyurucu performansıyla sürüşten daha fazla keyif almanızı ve rampalara çok daha hızlı tırmanmanızı sağlayacaktır. Ama yok; performans pek önemli değil; eşim ya da kızım için satın alacağım; karda, kışta, yağmurda güvenli olsun diyorsanız, o zaman doğru seçim, 122 beygir gücündeki bu baz model ALL4 olacaktır.

 

Galeri














Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version