Eclipse vardı bir zamanlar, hatırlayanlarınız çoktur. Aslında Mitsubishi denince eski kıtada akla daha çok Evo gelir; Pajero’ya da haksızlık etmeyelim ama yine de otomobil meraklıları için Evo bir başkadır. Ancak Amerika’ya gidersek durum biraz değişecektir; o zaman Mitsubishi denince Eclipse ilk akla gelen “ikonik” model olur. İşte Mitsubishi Eclipse Cross da ismini 2012 yılında vedalaşılan bu efsane spor modelden alıyor. Neden böyle oldu derseniz, çünkü Mitsubishi artık bir SUV markası olarak pazar stratejisi oluşturuyor. Bunun ilk adımı da Eclipse Cross.

Mitsubishi Eclipse Cross: Güneş Tutulması Yeniden Başlıyor!

Tüm bu gelişmeler markanın Renault Nissan ittifakının bir kolu olmasının sonucu elbette. Böylece Mitsubishi dünyada eski günlerine farklı bir yolla ve biçimle dönmenin yollarını arıyor. Yani kısaca Mitsubishi özellikle Türkiye’de (son yıllarda sektörü takip edenler bilirler) oldukça sessizdi ve artık marka, sahalara geri dönmenin sinyallerini veriyor…

Otomobile gelirsek, ilk dikkat çeken noktası ismiyle müsemma olan kırmızı lansman rengi. Güneş tutulmasından aldığı ismine buradan da bir vurgu yapılmış. Renk gerçekten çok şık; zaten yedi kat boyanarak ulaşılan bir ton. Herhangi bir hasar durumunda ülkemizde de tamiri sorunsuz yapılabiliyormuş, bu detayı atlamayalım.

Rengin ötesinde bu SUV, tasarım olarak da kendine has ve nispeten radikal özellikler taşıyor. Önden daha güncel ama modern, Mitsubishi köklerini taşıyan bir çizgisi var. Arkaya geldiğinizde oldukça radikal, tam bir modern Uzak Doğulu havası veriyor.

Aşağı uzanan uzun camı sonuna doğru kesen stop uzantısı arkada ana karakteri oluşturan detay. Profilden incelediğinizde göreceksiniz, müthiş dinamik ve orantılı çizgiler bulunuyor. Genel olarak baktığınızda ince, uzun ve yüksek ifadeye sahip bir SUV. Ancak elbette tasarım son derece göreceli bir konu; farklı fikirler oluşturma ihtimali yüksek bir otomobil…

Kabinde ise daha batılı bir karakterle karşı karşıyayız. Modern ama çok da günümüzün sadelik furyasına kendini kaptırmış bir yenilik anlayışı yok. Şahsen bu duruma sevindim. Karmaşadan uzak kalınmış ancak orta konsola katmanlar halinde fonksiyon ünitelerinin yerleştirilmesi ve bunun belirgin oluşu estetik bir inşa olarak değerlendirilebilir. En üstteki ekran hiç eğreti durmadan bu yapıyı görsel olarak tamamlamış. Bazı düğmeler ve kontrollerde eski usul yaklaşımlar göza çarpıyor ama onlar da genel durumun hatırına göze batmıyor diyebilirim. Malzeme kalitesi son derece başarılı. Gerçekten iyi puanı hak ediyor; gerek doku gerekse de parça birleşimleri işçiliği kusursuza yakın.

Direksiyon ergonomisi ve tasarımı model ve sınıfının ruhuna uygun. Direksiyon demişken hissiyatı ve sürücüyle iletişimi çok güzel belirtmeliyim. Kadran grubu klasik ve sade. Yol bilgisayarı bilgileri okunaklı ve kolay anlaşılır.

2.670 mm dingil mesafesine, 1.805 mm genişliğe ve 4.405 mm uzunluğa sahip Eclipse Cross, 20 cm ileri-geri kayabilen ve sırt açısı ayarlanabilen arka koltukları ve panoramik cam tavanla iç mekan ferahlığında iddialı bir SUV. Arka koltukların ileri alınabilmesiyle 341 lt olan bagaj hacmi 441 lt’ye çıkabiliyor ancak bu durumda arka koltukların kullanılması mümkün değil. Ek olarak koltukları yatırarak büyük bir hacme sahip oluyorsunuz. Fakat bagaj hacmi açısından sınıfı için handikaplı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak önde ve arkada iki uzun boylu kişi oturduğu takdirde bile son derede iyi bir diz mesafesi yakalayabiliyorsunuz.

Mitsubishi Eclipse Cross Motor Özellikleri

Mitsubishi Eclipse Cross sadece 1.5 litrelik benzinli motorla satışa sunuluyor. Turbo beslemeli benzinli motor 163 HP güce sahip. 250 Nm’lik maksimum tork değerini 1800-4500 d/d aralığında kesintisiz olarak veriyor. Gerçekten sürüş sırasında da bunu hissediyorsunuz.

İç mekanda son derece sessiz bir atmosfer var. Motor sesi neredeyse yok gibi. Yol tutuş açısından hayal kırıklığı yarattığını söylemek zor ama viraj çizgisinde dağınık hareketler yaptığını gözlemlemek mümkün. Bu da biraz yüksekliğinden ötürü garip ağırlık transferleri yapmasından kaynaklanıyor.

4×4 ve önden çekiş versiyonu olan Eclipse Cross, Invite, Intense, Intense Plus ve Instyle donanım paketleriyle satışa sunuluyor. Sadece giriş paketi olan Invite, 6 ileri manuel vites seçeneğiyle sunulacak. Diğer versiyonlar 8 ileri vitesli olarak da kullanılabilen CVT şanzımana sahip. CVT şanzıman klasik duraksama hareketini elbette yapıyor ama bu versiyon gördüğümüz en iyi örneklerden biri.

Mitsubishi Eclipse Cross’un Fiyatı

Eclipse Cross’un anahtar teslimi satış fiyatları 131.900 TL’den başlıyor ve 199.900 TL’ye kadar çıkıyor. Bakalım Eclipse Cross, Japon markayı eski şaşaalı günlerine döndürebilecek mi?

Sonuç

Kompakt SUV sınıfında yeni oyuncular heyecanı arttırıyor. Eclipse Cross da bunlardan biri. Özgün tasarımı, zengin donanımı ve 4×4 alternatifiyle dikkat çeken model, Mitsubishi için lokomotif olmaya aday.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version