SUV-Crossover sınıfında bir araç satın almak isteyenlerin birçoğu prestijli göründüğü için bu sınıfa yöneliyor. Bu sebepten 4 tekerlekten çekiş sistemi ya da güçlü bir motor öncelikli olmaktan çıkıyor. Mitsubishi, crossover sınıfında ASX ile bu temel beklentilere cevap verirken, daha donanımlı, fonksiyonel ve gösterişli bir SUV isteyenler için ise Outlander ile pazarda yer alıyor.

Outlander’ı detaylı bir şekilde inceleme başladığımızda ilk izlenim olarak, SUV’lar arasında fonksiyonelliğe önem verilerek tasarlanan bir model olduğunu anlıyoruz. Keskin tasarım çizgileriyle “sert” görünen Outlander, geniş cam yüzeyleriyle kabin içerisinde MPV aydınlığı sunuyor. Standart olarak 7 kişilik oturma kapasitesi sunan otomobilin üçüncü sıra koltukları istenildiğinde bagaj zeminine gizlenebiliyor. Bu sayede daha geniş bir yükleme alanı ortaya çıkıyor.

Üçüncü sıra, benzerlerinin çoğunda olduğu gibi yetişkinlerin rahat etmesi için tasarlanmamış. 250 mm hareket eden kızaklı ikinci koltuk sırasına rağmen buraya hem ulaşmak zor hem de araçtaki en konforsuz ve dar bölüm olarak dikkat çekiyor. Bu koltuklar sadece kısa süreli ulaşım ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmış. Üçüncü koltuk sırası zemindeki yerine gizlendiğinde ortaya çıkan 769 litrelik hacim rakipleri arasında başarılı bir değer.

Elektrikli bagaj kapağıyla ergonomi puanı kazanan otomobil, alçak yükleme eşiğiyİe de kullanımı kolaylaştırıyor. Kabin içerisindeki malzeme ve işçilik kalitesine baktığımızda, tipik Japon otomobili felsefesiyle bolca sert plastik kullanıldığını görüyoruz. Ancak orta konsolda, sürücünün gözü önündeki noktalarda yumuşak ve daha kaliteli plastik malzeme tercih edilerek kalite algısı arttırılmış. Sadece 150 HP’lik 2,0 lt benzinli motor ile alınabilen Outlander, etkileyici bir hızlanma verisi sunamıyor. Hem motorun hem de CVT şanzımanın otomobili etkileyici bir şekilde ivmelendirmek için çalıştığını söyleyemeyiz. CVT şanzıman konfor için üstüne düşeni yapıyor. 2,0 lt’lik atmosferik motor ile de makul hızlanma değerleri elde edebildik. Ancak sollamalarda sizi cesaretlendirecek esneklik verileri sağlanmıyor. Alt devirlerin zayıf olması motor devrinin yükseltilmesini gerektiriyor. 9,2 lt/100 km’lik ortalama test tüketimine baktığımızda, sınıfında Toyota RAV4, Subaru Forester gibi daha fazla tüketen rakipleri olduğunu görüyoruz. Bu tüketim değerini Eco moduyla ve gaz pedalına mümkün mümkün mertebe yumuşak davranarak elde ettiğimizi belirtmeliyiz. Gaz pedalına hesapsızca bastığınızda ve üst devirleri kullandığınızda bu tüketimin 14,0 lt/100 km seviyelerine çıkması işten bile değil.

Outlander, normal şartlarda önden çekişli olarak ilerliyor. İstenildiğinde Auto modu kullanılıp, 4 tekerlekten çekişi otomatik hale getirmek ya da Lock fonksiyonuyla otomobil sürekli olarak 4 tekerlekten çekişli olarak kullanmak mümkün. Ön tekerlekler tutunma zorluğu yaşayıp, arka tekerlekler tutunduğunda bu fonksiyonun faydası görülüyor. Outlander’ın ağır arazi şarlan için iddiası olmasa da belli bir kesimin “off-road” beklentisine cevap verebilecek yeteneği var.

Yumuşak bir direksiyon sistemine sahip olan Outlander, manevra ve park sırasında sürücüsüne kolaylık sağlıyor. Ancak bu yumuşaklık, ani direksiyon hareketleriyle yapılan “engelden kaçma” manevralarında gecikme yaşanması ve büyük direksiyon hareketi gerektiriyor. Yumuşak süspansiyon sistemi kabin içerisindeki konforu sağlıyor. Bozuk zeminlerdeki darbe emişi başarılı. Ama bu yumuşaklık ani direksiyon hareketleri ve sert virajlarda karoserin salmımlarmı arttırıyor.

Rakipleri arasında 7 koltuğu standart olarak sunan Nissan X-Trail, Outlander gibi hem otomatik şanzıman hem de 4×4 u bir arada sunamıyor. Sadece 1,6 lt dizel motora sahip otomobilin manuel şanzıman seçeneğiyle 98.900 TLden başlıyor. Otomatik şanzıman istenirse 113.900 TL, 4×4 istenirse 116.900 TL fiyatla karşılaşılıyor. Tıpkı Outlander gibi 2,0 lt 150 HP’lik benzinli motor, otomatik şanzıman ve 4×4 sunan 5 kişilik Subaru Forester 103.940 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Sınıfının en güçlü seçeneklerinden olan 240 HP’lik Forester Turbo ise 130.900 TL ile Outlandera göre hala cazip kalabiliyor.

Outlander, her ne kadar, eksiksiz standart donanım listesine de sahip olsa, rakipleri karşısında fiyat avantajıyla öne çıkamıyor. Outback’in satış rakamlarını arttırması için daha cazip bir başlangıç fiyatına ihtiyacı var.

Kaynak: Otohaber

Galeri




















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version