Cosworth denildiğinde çoğumuzun aklına Ford’un Escort Cosworth ya da Sierra Cosworth modelleri geliyor. Oysa bu iki model, Cosworth motor tarihinin parçalarından sadece bir bölümünü oluşturuyor. Çünkü Cosworth, Formula 1’den IndyCar’a hatta Moto GP’ye kadar uzanan pekçok dala hitap eden motorlar geliştiriyor.

Şampiyonların gizli kahramanı olan Cosworth’ün öyküsü, 1958’de Londra’da başladı. Eski Lotus çalışanı olan Mike Costin ile Keith Duckworth bir araya gelerek Londra’da küçük bir atölye kurdular. Bu atölyeye, (Cos ile Worth) soyadlarından esinlenerek Cosworth adını verdiler.

Duckworth, Lotus’la da birlikte çalışmayı sürdürüyordu. Lotus 18 için geliştirilen 1,0 litrelik motorla Lotus, Formula Junior kategorisinde birinci oldu. Ardından Jim Clark, Goodwood’da birinciliği elde etti. 1962’den itibaren Cosworth, Lotus için motor geliştirmeye başladı ve şirket Northampton’a taşındı. Ardından Cosworth, Lotus ve Ford bir araya gelerek motorsporlarında yarışmak üzere Ford Lotus Cortina’yı geliştirdiler.

1962’de yollara çıkan bu araçta görev yapan 1557 cc hacmindeki DOHC motor 105 HP gücündeydi. Mekanik sistemleriyle standart Cortina’dan ayrılan Lotus Cortina, Jim Clark yönetiminde başta Avrupa Binek Otomobil Şampiyonası olmak üzere çok sayıda yarışın birincisi oldu.

Duckworth, Ford ile 3,0 litrelik V8 Formula 1 motoru geliştirmek için yeni bir anlaşma imzaladı. Cosworth için dönüm noktası olan DFV motor serisi geliştirildi. Jim Clark, 1967’de Hollanda GP’sini kazandı. DFV motor, Lotus ve Ford üzerinde F1’de mücadele ederken Aston Martin de bu motora talip oldu. Zaman içerisinde revize edilen Cosworth’ün DFV motor serisi, McLaren, Lola, Williams, Wolf ve Matra gibi markalarda da görev yapıyordu.

Şampiyon Pilotlar ve Cosworth!

1970’lerde Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, James HUnt ve Nelson Piquet gibi şampiyon pilotlar Cosworth motorlarıyla yarıştı. Cosworth motorlu araçlar, 1967’den 1982 yılına kadar toplam 155 yarış kazandı. Mercedes, başta DTM olmak üzere motorsporlarında yarışmak için Coswoth’e motor geliştirtti.

Cosworth motorlu Mercedes 190 E 2.3 16V 1984’te İtalya’nın Nardo Pisti’nde 50.000 km dayanıklılık testinden geçti ve 247,94 km/s ortalama hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı. Cosworth bu sefer Ford için motor geliştirdi ve 1985’te Ford Sierra Cosworth doğdu.

Kuzey Amerika’daki IndyCar yarışları için DFX ve XB motorlarını tanıtan Cosworth, 1987’de elektronik bölümü olan Pi Research’ü kurdu. Cosworth ve Pi Research 1998’de Ford tarafından satın alındı. 2000 yılında Cosworth yeni XF ve XFE serisi turbo beslemeli motorlarını tanıttı.

Cosworth 2003’te Kuzey Amerika’da IndyCar’da yarışan Chevrolet modelleri için XG motor serisini geliştirdi. 2004’te Cosworth, Champ Car World’ün ortak sahipleri olan Jerry Forsythe ve Kevin Kalkhoven tarafından satın alındı.

GM ile iş birliği artan Cosworth, otomotiv dışında havacılık ve savunma sanayi için de elektronik sistemler geliştirmeye başladı. Cosworth, 2011’de İngiltere’de yılın üreticisi ödülünü kazandı. 2014’ten itibaren Northampton’daki yeni fabrikasına taşındı.

Bugün 60. yaşını kutlamakta olan Cosworth, motorsporları için motor ve elektronik sistemler üretmeye devam ediyor. Ayrıca hibrit üzerinde de çalışıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version