Aracın vergisini hesaplama yöntemleri nelerdir? Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir? Kimler hangi şartlar ile ödeme yapmak zorundadır? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2018 düzenlemeleri nelerdir? Motorlu Taşıtlar Vergisi cezası ne kadardır? Sıkça sorulan soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Motorlu Taşıtlar Harcamaları Nelerdir?

Araç satın aldıktan sonra düzenli olarak bazı harcamalar yapmak zorundasınız.

  • Mazot alımı,
  • Kasko ödemesi,
  • Trafik sigortası ödemesi,
  • Bakım masrafları,
  • Motorlu taşıtlar vergisi gibi düzenli gereksinimler bulunmaktadır. Bu gereksinimlerden bazıları yılda 1 veya 2 kez ödenmektedir. Mazot alımı ve bakım masrafları gibi giderler ise daha çok olmaktadır. Yılda iki kez verilmesi gereken gider ise Motorlu Taşıtlar Vergisidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanuna bağlı olarak belirlenmektedir. Karayolları Trafik Kanunu ile yürütülmekte, kontrol edilmekte ve gerekli yenilikler bu kanun kapsamında yapılmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında görülen araçlar için de geçerli bir vergi türüdür. Kayıt ve tescil işlemi yapan her bir araç bu kapsama girmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kapsamındaki Araçlar

  • Deniz taşıtları: Limana veya belediyeye kayıt yaptırmış ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları MTV kapsamına girmektedir.
  • Helikopterler ve uçaklar: Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt yaptırmış ve tescil edilmiş olan motorlu hava taşıtları MTV kapsamına girmektedir.
  • Elektrik ile çalışan motorlu araçlar için de motorlu taşıt vergisi ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. Yeni bir kanun ile motorlu taşıtlar vergisine dahil edilen elektrikli araçların vergi oranları %25 olacaktır.
  • Kara taşıtları: Trafik şube veya trafik bürolarına kayıt yaptırmış ve tescil edilmiş olan her bir motorlu araç MTV kapsamına girmektedir. Bu kapsamda bulunan kayıt ve tescil işlemleri yapılmış tüm araç sahipleri motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapmak ile yükümlüdür.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ne Zaman Ödenmeye Başlanır?  

Kısa adıyla MTV olarak bilinen Motorlu Taşıtlar Vergisinde, motorlu aracın trafik sicil kaydının yapıldığı andan itibaren, ödenmeye başlanmalıdır. Kayıt ile birlikte ödenmeye başlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi sicil kaydının silinmesine kadar devam etmeye zorunlu tutulmuştur. Vergi yılda 2 (iki) kere ödenmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi cezası da ödeme yapılan tarihler içerisindedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?  

İlk vergi ödemesi ocak ayında yapılmaktadır. 2. vergi ödeme işlemi ise ocak ayını takip eden temmuz ayı içerisinde yapılması gerekmektedir. Ocak ayından itibaren 6 aylık süreç içerisinde taşıtın sicil kaydı silinirse, 2. dönem olan temmuz ayı vergisinin de ödenmesi gerekmektedir. Fakat 2. altı aylık dönem içerisinde yani temmuz ayı vergisi ödendikten sonra araç satılırsa, gelecek ocak ayında MTV ödenmeyecektir. Ödemeler bağlı bulunulan il vergi dairesine veya vergi dairesinin anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. Araç sahipleri isterlerse yıllık ödemelerini tek seferde yapabilmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama Kriterleri

MTV hesaplama ve ödeme işlemi sırasında, verginin ne kadar olacağı aracın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Kamyon, tır, otobüs, minibüs ve otomobil olarak göz önünde bulundurularak taşıt değeri hesaplanmaktadır. Bu hesapla ile birlikte aracın teslimi ve ilk iktisabı ve ithali göz önünde bulundurulur. Bu hesaplamaya ÖTV olarak bilinen Özel Tüketim Vergisi dahil değildir. Ortaya çıkan bu miktar ile elde edilen kazançtan, gider masrafları çıkarılmak suretiyle geri kalan miktar ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisini oluşturmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemeyen Araçlar

  • Sakatlık yüzdesi %90’ın üzerinde bulunan engelli bireylerin üzerinde bulunan özel tertibatlı taşıtlardan motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulmaktadırlar. Bu muafiyetten yararlanmak isteyen engelli bireyler tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almaları gerekmektedir. Alınan sağlık raporu bağlı bulunulan vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Ayrıca, engelli kişinin üstünde bulunan aracın MTV istisnai formunun doldurulmuş ve imzalanmış hali ile birlikte özel tertibat raporlarının aslı da vergi dairesine verilmesi gereken belgelerdir. Engelli kişi üzerinde bulunan aracın özel tertibatlı olma şartı bulunmamaktadır. Sakatlık durumu %90’ın altında olan vatandaşlar da tam teşekküllü bir hastane raporu ile bu muafiyetten yararlanabilmektedirler.
  • Hurda haline gelen ve geçmiş dönemden borcu bulunmayan araçlar motorlu taşıtlar vergisi ödemekle yükümlü değillerdir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ve kurumları adına olan il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri adına kayıt ettirilmiş ve tescillendirilmiş araçlar motorlu taşıtlar vergisinden muaf sayılırlar.
  • Türkiye Kızılay Derneği adı altında kayıtlı ve tescilli olan tüm araçlar motorlu taşıtlar vergisinden muaf sayılırlar.
  • Yabancı ülkelerin elçilik ve konsolosluk araçları; elçi ve konsolos araçları; elçilik ve konsoloslukta çalışmakta olan memurların araçları motorlu taşıtlar vergisinden muaftır. Bu madde her ülkeler için karşılıklı olarak uygulanma zorundadır. Yabancı ülkeler de Türk konsolosluklarına ve elçiliklerine; konsolos ve elçilerine ve elçilik ve konsoloslukta çalışan memurları kendi taşıt vergilerinden muaf tutmak ile yükümlüdürler.
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamında olan bankaların ve iflas idarelerinin taşıtları motorlu taşıtlar vergisi kapsamının dışında bulunmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama Yolları

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemi çok basit ve hızlı bir işlemdir. MTV hesaplama ve ödeme işlemi yapmak isteyen kişiler bunu internet üzerinden hızlı bir şekilde halledebilmektedirler. Motorlu taşıtlar vergisi 2018 kurlarını yani güncel vergi oranlarını göz önüne alarak işlemler yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi sitesine girerek taşıt vergi hesabınızı kolayca yapabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Borç Sorgulama

  • Önce araç tipini seçmeniz gerekmektedir. Otomobil, kamyon, motosiklet, motorlu karavan ve benzerleri gibi.
  • Aracın yaşını girmeniz gerekmektedir. 1 – 3 yaş, 4 -6 yaş, 7 – 11 yaş, 12 – 15 yaş ve 16 – 99 yaş olarak kategorize edilmektedir.
  • Motor silindir hacmini seçmeniz gerekmektedir. 0 ile başlayıp 25.000 son silindir hacmidir.
  • İlk iktisabı seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
  • Taşıt değeri seçeneği de seçtikten sonra hesapla yazısına tıklamanız gerekiyor. Daha sonra aracınız yıllık tutarını ve ilk altı ve ikinci 6 aylık tutarlarını da ayrıntılı bir şekilde görebileceksiniz.

MTV borç sorgulama işlemi yapmak için de yine Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden plakanız, T.C. kimlik numaranız ve araç tescil tarihiniz ile birlikte borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra ilgili vergi dairesi üzerinden veya borç sorgula dedikten sonra kredi kartınız ile ödeme işlemini yapabilirsiniz. Motorlu taşıtlar vergisi 2018 verileri bu şekildedir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version