Halihazırda 1.2 lt ve 1.4 lt’lik benzinli motorlara sahip olan Aveo ailesi önemli motor seçeneklerine kavuştu. 75 ve 95 HP olmak üzere iki farklı güç seviyesi sunulan 1.3 lt’lik türbo motor sadece manuel şanzımanla alınabiliyor. “Turbo dizel mi yoksa daha uygun fiyatlı olan benzinli motoru mu tercih etmek daha ekonomik sonuç doğuracaktır” sorusu yine aklımıza geldi. Aveo dizel de bu konuda bizim için güzel bir örnek olacak sanki. Test aracımız 1.4 lt 95 HP’lik turbo dizel, LTZ donanımlı olan üst seçenek. Başlangıç fiyatı 42.663 TL. Aynı donanım seviyesindeki 1.4 lt 100 HP’lik benzinli motor seçeneği ise 6.291 TL daha cazip bir fiyata sahip. Fabrika yakıt tüketim verilerine göre hesaplama yaptığımızda benzinli, motorla, dizel otomobil için harcadığınız paraya ulaşmanız yaklaşık 61.000 km sürüyor. Bu noktadan sonra ise türbo dizel kara geçmeye başlıyor. Ama ekonomi düşünüldüğünde başka faktörler de var. Turbo dizelin 30.000 km’lik bakım maliyeti 884 TL, yıllık MTV’si 480 TL. Benzinli olanın ise 473 TL’lik 30.000 km’lik bakım maliyeti ve 798 TL’lik MTV’ye sahip olduğu da unutulmamalı. Bu durumda 60.000 km’lik süre biraz daha artacaktır.

Peki LT donanımlı 75 HP’lik olan türbo dizel motor ve 1.4 100 HP LT’yi karşılaştırırsak! Burada ise yaklaşık 37.000 km sonra turbo dizelin yakıt maliyetiyle kara geçtiği ortaya çıkıyor. Ama bu hesaplar sadece yakıt tüketimi göz önünde bulundurulduğunda, kağıt üzerindeki farkı ortaya koyuyor. Satın alma kriterlerinde motorun karakteri, sürüş keyfi gibi değişkenleri de var. 1.4 lt benzinli hem maksimum hız hem de ilk hızlanmalarda küçük farkla önde. Ama 1.3 lt 95 HP’lik turbo dizelin 1750 d/d’de ulaşılan 210 Nm’lik maksimum torku, çok daha canlı bir alt devir yaşatıyor. Alt devirlerde gelen tork bir performans patlaması yaşatmıyor tabi ki. Ama alt devirlerden itibaren makul şekilde hızlanma konusunda istekli olan ünitenin gücünü ön tekerleklere ileten 6 ileri manuel şanzımanın vites oranları da yakıt ekonomisini destekleyecek şekilde ayarlanmış. Uzun sayılabilecek vites oranları sıklıkla vites değiştirmeyi gerektirmiyor. 1.3 lt’lik hacim küçük olmasına rağmen 4000 d/d’de 95 HP’lik güç üretmesi de sürücüyü cesaretlendiriyor. Ele iyi oturan bir direksiyon simidi olan Aveo’da direksiyon tepkileri de kararlı. Karoserin dar ve yüksek tasarlanması, bununla birlikte yumuşak süspansiyon sistemi bu otomobilin dinamik sürüş tecrübesi sunmasının önüne geçse de konfor hanesine bir artı kazandırıyor. ABS ve ESP’nin standart donanımda olması güvenliği arttırıyor.

Otomobilin güven ve konfor hissi modern tasarımın iç mekana yansımasıyla daha zenginleşiyor. Sedan karoserin bagaj hacmi cömertliğinin yanı sıra iç mekandaki yaşam alanı da bir hayli iyi. Bununla birlikte kullanılan malzeme ve işçiliğin sınıfının en başarılısı olduğunu söyleyemesek de oldukça tatminkar olduğunu belirtelim.

kaynak: otohaber

Air Maniax Birthday Party

Galeri












Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version