Nissan’ın gelecekte bize neler sunacağını keşfetmek adına, Nissan Intelligent Mobility sisteminin günümüzdeki versiyonuna odaklandık.

Değişmeyen tek şey, değişimin kendisi. İlerleyen teknolojiler, beklentiler, gereksinimler, kısacası gün/ay/yıl tarih göstergesindeki yıl hanesi arttığı sürece, değişim kaçınılmaz. Durum böyle olunca, özellikle ulaşım konusunda sektörün son yıllarda kazandığı teknolojik ivme, baş döndürücü bir hal aldı. Gelecekte de işler çok daha ileriye, belki de sadece çok küçük bir kitlenin hayal edebileceği noktaya ulaşacak.

Peki gelecek hakkında nasıl en sağlıklı şekilde öngörülerde bulunabilirsiniz? Elbette günümüze bakarak. Nissan’ın gelecekte sürüş teknolojileri konusunda dünyaya neler sunacağını keşfetmek adına, Japon üreticinin günümüzde araçlarında bulunan Nissan Intelligent Mobility sisteminin fonksiyonlarını test ettik.

Farklı bir değerlendirme: Evet, normalde otomobilleri alırız, onları üretim amaçları doğrultusunda inceler, rakipleri karşısında güçlü veya zayıf oldukları yönlerine odaklanıp ortaya objektif bir sonuç çıkarırız. Bu sayfalarda Nissan’ın X-Trail modelini görüyorsunuz ve okuyacağınız değerlendirmenin amacı çok farklı. Bütün mesele, X-Trail’i bir test yatağı olarak kabul edip, Nissan Intelligent Mobility sistemlerinin günlük hayatta kullanıma ne gibi artılar sağladığını anlamak.

Bunu yapmak hiç de kolay değil çünkü Nissan Intelligent Mobility sistemlerinin bazıları sesli ve görüntülü bilgilendirme olarak sürücüyü bilgilendirirken, sistemin bazı fonksiyonları siz farkında bile olmadan arka planda çalışıyor.

Öncelikle arka planda çalışan sistemlerden başlamakta fayda var ve doğrusunu söylemek gerekirse, bu sistemlerin varlığı hissetmek o kadar da kolay değil. Bu sistemlerin sağladığı destek, X-Trail’in genel konfor seviyesindeki artışla algılanabiliyor. İlk sırada Akıllı Aktif Sürüş Kontrolü geliyor. Bu fonksiyon, tümseklerden geçerken sarsıntıyı önlemek için otomatik olarak en uygun oranda fren uyguluyor ve motorun çekişini düzenliyor.

Zihninizde tümseklere yaklaşırken isteğiniz dışında aracın yavaşlayacağı fikri canlanmasın. Ancak sürücü bir tümseğin üzerinden üzerinden geçerken sistemin çalışıp çalışmadığında odaklanırsa, belki kendi isteği dışında bir şeyler olup bittiğini hissedebilir. Onun dışında algılanan tek şey, X-Trail’in engelleri konforlu şekilde aştığı oluyor.

Desteğin Sürekliliği: Nissan Intelligent Mobility’nin her fonksiyonu, aracın motorunu çalıştırdığınız anda size destek olmaya başlıyor. Bunun ilk sinyalini de Akıllı Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi’yle anlıyorsunuz. Park yerinden çıkarken veya geri manevra yaparken, sistem aynalar tarafından görülmesi zor olan bölgelerdeki hareketi algılıyor ve sürücüyü sesli olarak uyarıyor. İşlek caddelerdeki paralel ve dikey park alanlarından çıkarken sistem bize kör noktadan yaklaşan hareketli objeleri haber verdi ve bu noktada olası çarpışmaların rahatlıkla engellenebileceğini kanıtladı.

https://www.youtube.com/watch?v=AXeY9uq6nyo

Nissan Intelligent Mobility’den Kör Nokta Uyarısı

Nissan Intelligent Mobility, sadece park alanlarından çıkarken veya geri manevralarda değil, seyir halinde de kör nokta konusunda uyarılarda bulunuyor. Kör nokta uyarısı yeni bir teknoloji değil ama Nissan’ın sisteminin bir parçası ve otomobilin çevresinde olup bitenden haberdar olduğunun bir göstergesi.

Nissan Intelligent Mobility’nin bir diğer fonksiyonu, Akıllı Çarpışma Önleme Sistemi. Bu sistem, önümüzde yol alan araçları sürekli olarak tarıyor ve eğer bir çarpışma ihtimali algılarsa, sesli ve görsel olarak sürücüyü uyarıyor. Ayrıca sürücü herhangi bir tepki vermezse, düşük hızlarda otomatik fren yaparak otomobili durduruyor. Otomobilin hızı daha yüksek olduğundaysa, sistem yine fren uyguluyor ve çarpışmanın şiddetini büyük oranda azaltıyor.

Bütün bunlar ne anlama geliyor? Sözü fazla uzatmadan hemen söyleyelim; bütün bunlar; yani aracın sürücünün yaptıklarından; çevresinden, yol şartlarından haberdar olup duruma göre davranması Nissan’ın otonom sürüşe attığı büyük adamların başlangıcı niteliği taşıyor.

Kaynak: TopGear

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version