Kompakt bir SUV için başarı reçetesi nedir? Basit bir teknik altyapı ve bu sayede makul fiyatlar, yeterli genişlik sunan bir kabin ve yüksek oturma pozisyonu. Ancak hepsinden de önemlisi iyi görünmek ve diğerlerinden ayrılmak. Bu açıdan bakıldığında Nissan Qashqai gibi bir başarı örneğini, aynı platformu kullanan Fransız kuzeni Renault Kadjar ve pazara her ikisinden de önce giren bir isim olan Hyundai Tucson‘u karşılaştırabiliriz. 

Karşılaştırmada dikkat çeken bir detay olarak Tucson’un artık yerini sağlamlaştırdığını söyleyebiliriz. Çünkü ix35‘le yapılan isim denemesi üçüncü nesilde yeniden Tucson adının kullanılmasıyla sona erdi. Hyundai‘nin kompakt sınıf temsilcisinin üçüncü neslinde eski isme dönüşle birlikte boyutlar artarken fiyat etiketi de yukarı doğru hareket etmiş. 136 HP’lik dizel motorlu versiyon için Almanya’da istenen asgari bedel 29.300 €. Rakiplere bakıldığında 130 HP gücündeki dizel Qashqai‘de tarife 27.590 €’dan, aynı motorlu Renault Kadjar‘da ise 26.990 €’dan başlıyor. 

Ancak iş karşılaştırmaya konuk olan test araçlarının donanımlarına geldiğinde işler değişiyor. Uzun model takılarının başarıya engel olmadığının bir anlamda ispatı olan Nissan Qashqai 1,6 dCi All-Mode 4x4i Acenta, 29.590 € ile karşılaştırmanın en kelepiri haline geliyor. Hemen ardındansa 31.200 € istenen Hyundai Tucson 2,0 CRDi AWD Trend gelirken baz donanımda en kelepir fiyat sunan Renault Kadjar, Energy dCi 130 4×4 Bose Edition haliyle ortaya çıkan 33.490 €’luk fiyat etiketiyle üçlünün en pahalısı durumuna geliyor. Ancak sunulan özellikler bunun karşılığını veriyor: Bose ses sistemi, hız sabitleyici, otomatik klima, ön ve arka park sensörleri, deri direksiyon simidi, katlanabilir ön yolcu koltuğu, navigasyon sistemi, LED farlar, şerit takip asistanı, uzun far asistanı ve trafik işareti tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi, ısıtmalı ön koltuklar, deri döşeme ve metalik boya. Kısacası donanım eksiksiz. 

En uzun garanti süresi Tucson’da

Hyundai de karşılaştırmaya fakir bir kombinasyonla gelmiyor. Trend donanımında Kadjar‘a göre bazı ufak tefek donanımların dışında 19 inçlik alaşımlı jantlar (LED farlar gibi Style donanımında itibaren standart), navigasyon sistemi ile şerit takip asistanı ve trafik işareti tanıma sistemini kapsayan güvenlik paketi opsiyon listesinde. 

Ancak esas sürpriz karşımıza Qashqai‘de çıkıyor: Acenta donanımında en büyük jantlar için 324 € ve navigasyon sistemi için de 900 € ödeyip neredeyse eksiksiz donanımlı bir SUV‘a sahip olmak mümkün. Böylece fiyat-fayda disiplininin de galibi belli oluyor. Üstelik daha makul sigorta ve servis maliyetlerinin dışında sadece garanti süresinde 5 yılı sunan Hyundai Tucson‘un gerisinde kalıyor. 

Tucson‘un test parkurunda kukaların arasından hızlı geçtiğini kronomotre ile teyit etmekle birlikte direksiyon başındayken bunu tahmin etmek zor. Çünkü Hyundai Tucson, rakiplerine göre daha büyük ve ağır hissettiriyor. Yola sağlam basan otomobil sadece otoyol sürüşlerinde biraz huzursuz bir direksiyon hissi veriyor ve sürücüsünden sık sık küçük düzeltmeler talep ediyor. 

En iyi süspansiyon Kadjar’da

SUV kısaltmasında ‘S’ harfi sportifliği temsil etse de bu kompakt SUV‘lar viraj tutkusu olan sürücülere göre otomobiller değil. Dinamik bir sürüş tarzı için her üç model de fazla yüksek ve her şeyden önce fazla ağır. Bu açıdan bakıldığında Renault‘nun Kadjar‘da yürüyen aksam ayarlarını yaparken süspansiyon konforunu ön planda tutmuş olması akıllıca. Yol yüzeyinden gelen kısa darbeler rakiplerine göre belirgin bir biçimde daha iyi emiliyor. Kadjar‘da yolcular huzurlu bir atmosferi solurken bu sayede sakin ve konforlu yolculuklar için ideal şartlar sunulmuş oluyor. Bununla birlikte 1,6 lt’lik dizel de çoğu zaman arka planda kalıyor, Hyundai‘ın 2,0 lt’lik dizelinden daha yumuşak çalışıyor ve güç taleplerine daha hızlı tepki veriyor. 

Aynı motorun Nissan‘da daha sert bir çalışma karakteri sunmasında ses yalıtımının daha zayıf olması önemli bir etken. 1,6 lt’lik dizel motorun Qashqai‘de daha canlı bir izlenim bırakmasında otomobilin Kadjar‘dan yaklaşık 50 kg daha hafif olması ve Kadjar‘ın da 7 cm daha uzun ve 3 cm daha geniş olması da etkili. Kadjar‘ın boyut farkının avantajı Qashqai‘den 42 lt daha fazla hacim sunan 472 lt’lik bagajında görülüyor. Bagajın pratik yanları arasında arka koltukların bagaj içindeki kollarla kolayca katlanabilmesi yer alıyor. Qashqai‘nin Kadjar‘a göre daha parlak ilk ve ara hızlanma değerleri sunmasının anahtarı ilk bakışta daha kısa vites oranları olarak tahmin edilse de aslında iki otomobilde de aynı şanzıman görev yapıyor. 

Şanzımanlar dışında platformların da ortak olduğu Nissan ve Renault, buna karşın çok farklı karakterlerde iki otomobil. Qashqai‘nin daha atak performansına aynı zamanda daha direkt bir direksiyon da eşlik ediyor ve bu da sürücüye daha fazla çeviklik hissi veriyor. Karoserin virajlarda rakiplerinden daha az yatması da Nissan‘ın daha dinamik bir izlenim bırakmasına yardım ediyor. Ancak bunlar tamamen subjektif hisler. Gerçekse farklı: Hem slalomda hem de hızlı engel aşmada (çift şerit değiştirme) Kadjar daha iyi sürelere imza atıyor. Nissan‘ın yavaş kalmasında ESP’nin daha erken ve sert müdahalelerle devreye girmesi etkili oluyor. 

Qashqai genelde kusursuz

Subjektif de olsa sunulan yüksek çeviklik sıkı bir yürüyen aksam ayarının sayesinde geliyor. Bu yüzden de otoyol sürüşlerinde neredeyse her an yol yüzeyindeki hatalar fazla detaylı bir biçimde kabine iletiliyor. Bu yüzden uzun yol konforu Nissan‘da vasat bir seviyede. Huzurlu bir yol arkadaşı arayanlar için Kadjar daha doğru bir seçenek. 

Renault‘un galibiyete uzanamamasında belirleyici olan faktörler aslında küçük ama etkisi büyük detaylar. Bilgi-eğlence sisteminin sadece dokunmatik bir kullanım sunması karışıklık yaratıyor. Tucson bu konuda çok daha iyi ve Kadjar‘ın dijital gösterge tablosu da pratik değil. Qashqai, rölanti ve sürüş gürültüsünde Kadjar‘ın önünde ve ayrıca daha kapsamlı bir güvenlik paketi sunabiliyor. 

Maliyet belirleyici

Puan tablosuna baktığımız zaman işin içine maliyetler katılmadığı zaman otomobiller arasındaki farkların az olduğu görülüyor. Başka bir deyişle marka sempatizanları istedikleri modeli seçmekte özgür. Sürüş özelliklerinde olumlu veya olumsuz fark yaratan bir model yok. Esas farklar maliyetlerde saklı. Kadjar yüksek fiyatını en zengin donanımla açıklasa da sabit giderler (100.000 km için) Fransız SUV‘unda daha yüksek. 

Peki Hyundai Tucson maliyet bölümünde Qashqai ile arasında kalan puan farkını kapatabiliyor mu? Tüketici dostu uzun garanti süresi Koreli SUV için önemli bir koz olsa da yüksek yakıt tüketimi ve yüksek başlangıç fiyatı ibrenin Qashqai‘ye dönmesini sağlıyor. 

Tüm bunlar alt alta eklendiğinde Nissan birinci sırayı elde diyor. En başta bahsettiğimiz kompakt SUV başarı reçetesi en fazla karşılığı Nissan‘da buluyor: Yeterli genişlikte yaşam alanı, yüksek oturma pozisyonu ve makul fiyat.

Sonuç:

1. Nissan

En düşük süspansiyon konforu ve rakiplerine göre kısıtlı kabin genişliğine rağmen Qashqai ilk sırayı elde diyor. En iyi performans değerleri, dinamik sürüş hissi ve ulaşılabilir fiyat politikası Nissan’ın kozları.

2. Hyundai

Yolcular ve eşyaları için en misafirperver otomobil olan Tucson aynı zamanda en uzun garanti süresini ve en yüksek römork kapasitesini sunuyor. Zaafları ise vasat frenler ve rakiplerinden yüksek yakıt tüketimi.

3. Renault

En başarılı süspansiyon konforunu sunan Kadjar ancak üçüncü sırayı alabiliyor. Vasat performans değerleri, yüksek kullanım maliyetleri ve karmaşık kokpit puan kaybına neden oldu.

Kaynak:automotor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version