Nissan Qashqai markanın tarihinin en başarılı modellerinden biri. 10 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen belki de Nissan denince akla gelen ilk üç model arasına girmeyi başardı. Elbette bunun gerçekleşmesinin ardında çok satması, yüksek ilgi görmesi var ama neden ve nasıl böyle bir başarıya ulaştı asıl sorulması gereken soru.

Yeni bir sınıf yarattı ifadesi sanıyoruz doğru bir yaklaşım olur. Crossover tabir edilen SUV’den daha küçük ama onlara benzeyen; C hatchback sınıfının yükseltilmiş hali otomobillerin başını çekti Nissan Qashqai. Yenilenmiş modelle birlikte Nissan otomobil için C-SUV nitelendirmesinde bulundu ancak yine de crossover tabirinden vazgeçmediklerini söylüyorlar.

2007 yılında ilk çıkışının ardından model tüm dünyada 2.3 milyon adetlik satış rakamı yakaladı. Avrupa’da Qashqai pazardaki %10.3’lük oranıyla Nissan’ın Avrupa’daki 83 yıllık tarihindeki en başarılı model olma özelliğini taşıyor. Farklı ülkelerde 19 kez “yılın otomobili” ödülü aldı. Ülkemize gelirsek Qashqai %22.3 oranıyla pazarda sınıfının liderliğini uzun süredir olduğu gibi devam ettiriyor.

Yenilenmiş Nissan Qashqai’de Dikkat Çeken Yenilikler

Geçtiğimiz ayın ortalarında Nissan Qashqai yenilenmiş olarak Türkiye pazarında boy gösterdi. Bu yenilik tam anlamıyla değişmeyen kısmi estetik ve bazı teknolojik değişimlere, yeniliklere uğrama tabiri olarak kullandığımız makyaj şeklinde gerçekleşti. Alışık olduğunuz üzere makyaj daha çok aracın ön tarafında yenilenme üzerine odaklanıyor. Qashqai’de ciddi ve oldukça hissedilir bir ön değişim yaşanmış. Elbette hatlar paralel ancak ızgaradan farlara, tampon ve onun ana bileşenlerinden hava grileri, sis farları gibi enstrümanlara kadar önemli farklar var.

Nissan logosu, eskisinde üç boyutlu formdayken şimdi plastik şeffaf bir plakanın arkasına saklanmış. Sis farları yuvarlaktı ancak şimdi köşeli forma dönmüş. Far hatları nispeten değişirken asıl fark iç ve LED bölümünde. Daha sportif olduğunu söyleyebiliriz. Arka tamponda da küçük değişiklikler var ama çok göze çarpan seviyede değil. Stop grubu form olarak aynı sadece orta kısmında biraz daha üç boyutlu bir yüksekliğe kavuşmuş. Araç boyutları genel olarak aynı sadece uzunluğu 1,7 cm uzamış. Bunun nedeni de yenilenen tamponlar. Bir diğer fark da 17,18 ve 19 inç boyutlarındaki yeni jant tasarımları. Otomobile başka bir hava kattıkları yadsınamaz. Bir detay da antende; kısa köpek balığı yüzgeçi antene geçilmiş.

Nissan Qashqai İç Mekan Özellikleri

İç mekana gelince çok fazla değişiklik olduğunu söyleyemeyiz. En önemlisi direksiyon, eskiye göre çok daha sportif, üç kollu, çapı 3,5 mm artmış bir direksiyon var. Yeni direksiyonla gösterge grubunda görünürlük yüzde 17 artmış. Otomatik versiyonda vites kolu altı eskiden çubuktu artık deri körük olmuş.

Multimedya arayüzü değiştirilmiş ve biraz daha sadeleşmiş. Üst paketlerde daha premium özellikle koltuk döşemeleri entegre edilmiş. Bir önceki modelde trim sesleri duyulurken bu modelde, şasi burulmalarına karşı önlemlerin arttığı ve iç mekan seslerinin azaltıldığı da Nissan yetkililerinin belirttikleri arasında. Opsiyonel olarak sunulan BOSE ses sistemi de yeniliklerden bir diğeri.

Qashqai’nin yeni halinde teknolojik altyapı açısından da değişimler var ve bunlarda daha çok güvenlik üzerine. Nissan’ın yeni Intelligent Mobility özellikleriyle donatılan yeni Qashqai’deki öne çıkan yenilik park esnasında çarpmaları önleyen akıllı arka çapraz trafik uyarı sistemi. Sistem, kör noktalardan veya köşelerden yaklaşan araçlara karşı ya da araç hareket halindeyken park etmiş başka bir araca yaklaşırsa sürücüyü sesli ve görüntülü uyarma özelliğini taşıyor.

2014 yılından beri akıllı çarpışma önleme sistemine sahip olan Qashqai, artık yaya algılayan sisteme de sahip. Öte yandan geliştirilen kör nokta uyarıları artık kamera görüntülerinden ziyade radar verilerine dayandırılarak daha geniş bir alanda, daha doğru algılama sağlıyor.

Sonuç: Süspansiyon sistemi elden geçirilen Qashqai artık daha sessiz ve huzurlu bir otomobil. Artan sürüş konforu dikkat çekerken 1,2 lt benzinliyle 1,5 lt ve 1,6 lt dizel motorlarda değişiklik yapılmamış. Zaten sevilen bir model olan kompakt crossover artan güvenlik ve konfor donanımlarıyla kitlesini daha da genişletmeye aday.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version