Yeni Insignia rakipleri karşısında güçlü görünen bir otomobil olarak karşımıza çıktı. İlk testini 1,6 lt’lik dizel motorla gerçekleştirdiğimiz Opel Insignia Grand Sport, 1,5 litrelik turbo benzinli motoruyla test konuğumuz.

Detaylı motor incelemesine geçmeden önce tasarım ve sürüş özelliklerine göz atıyoruz. OPC karoser kitiyle donatılan test aracımızda iri boyutlara sportiflik dokunuşu yapılmış. Otomobilin modern tasarımı tamponlara, marşpiyel ve bagaj kapağı üstüne yapılan eklentilerle daha dinamik görünüyor. İçeride de OPC donanımın etkisi olan deri direksiyon simidi ve metal alaşımlı pedallarla sportiflik etkisi arttırılmış.

Ön koltuk destekleriyle de sportif bir imaj sunan Insignia’nın geri kalan tasarım öğelerinde şıklık hakim. Konsolda kullanılan malzemeler sınıfının en kaliteli hissettirenleri arasında.

Geniş yaşam alanı sunan otomobilin arka koltukları da çok cömert. Rakipleri karşısında dezavantajı ise 490 litrelik bagajının bu sınıf standartlarına göre biraz küçük olması. Bagaj kapağının arka camla açılabiliyor oluşu ergonomi puanlarını arttırıyor.

Konfor konusunda özel olarak çalışıldığı fark edilen otomobil yoldaki pürüzleri yolculara yansıtmıyor. Süspansiyon çok sert değil ve karoser salınımlarını da kontrol altında tutabiliyor. Süzülerek ilerleyen otomobilin süspansiyon ve ses yalıtımı konforu başarılı seviyede.

İlk testimizdeki dizel motorlu aracımızdaki opsiyonel olarak alınan Flex Ride şasi kontrolü bu otomobilde yok. Ancak standart ayarlarında iyi hissettirdiğini söyleyebiliriz. Direksiyon net yönlendirme hassasiyetiyle çalışıyor. Geri bildirimleri yeterli. Yüksek hızlarda güven verirken manevralarda sürücüsünü yormuyor.

Opel Insignia Grand Sport Motor Seçenekleri

Insignia’nın hepsi turbo beslemeli olan motor seçeneklerini 1,6 litre 136 HP dizel, 1,5 litre 165 HP benzinli ve 2,0 litre 260 HP 4×4 benzinli oluşturuyor. Test aracımız 1.5 ECOTEC AT6, yani baz benzinli seçenek. Bu motor 1.6 SIDI’nin yerine geldi. Insignia’nın selefinde sunulan 1.6 SIDI isimli turbo benzinli motor 170 HP güç ve 260 Nm maksimum tork üretiyordu. Yeni nesil teknolojisiyle üretilen 1.5 ECOTEC, maksimum güç ve torku daha yüksek devirlerde üretiyor. Selefinde 4750 d/d’de üretilen 170 HP güç karşılığında yeni nesil motor 5600 d/d’de 165 HP maksimum güç üretiyor. 1.6 SIDI motor 1650 d/d ile 4500 d/d arasında 260 NM’lik maksimum torka ulaşırken 1.5 ECOTEC, 2000 d/d ile 4500 d/d arasında 250 NM’lik maksimum torka ulaşıyor.

Bu farklılık Insignia’ya daha sakin bir hızlanma tecrübesi sağlıyor. Alt devirlerde o kadar heyecanlı değil. İlk kalkıştan itibaren yeterli olduğunu hissettiren 1.5 ECOTEC, devrini arttırdıkça daha canlı bir hızlanma sağlıyor.

Yeni teknolojinin bir diğer avantajı da yakıt tüketiminde kendini gösteriyor. 1.5 ECOTEC ve 6AT ikilisinin makul tüketim sunma potansiyeli yüksek. 7,2 lt/100 km’lik ortalama test tüketimi sağlayan Insignia 1.5 ECOTEC, sakin ve öngörülü kullanımda yeteri kadar ekonomik olabileceğini gösteriyor. İstikrarsız hızlanma tarzı, yoğun trafik ve yüksek hızlı bir rotada ise ortalama tüketim ekranında 9,0 lt/100 km seviyesi görülüyor.

Genel olarak değerlendirdiğimizde Insignia Grand Sport 1.5 ECOTEC AT modeli, selefinden daha dinamik bir şasi ve daha modern bir motorla, daha verimli bir otomobil olduğunu hissettiriyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version