Nasıl evli ve çocuklu aileler iki kişilik spor otomobilleri gereksiz görüyorsa bekarlar da aile tipi araçlardan uzak dururlar. Bu nedenle pek çok modelin kendine özgü bir tüketici grubu vardır. Ancak zaman zaman satışa sunulan yeni modeller bu durumu değiştirmek için büyük savaş verirler ve kimi zaman başarılı olup kimi zaman da büyük hüsranla satış adetlerinde alt sıralarda yer alırlar. Opel de bu farklı sınıflardan müşteri çalmak için yeni Meriva’sına büyük sorumluluklar yüklemiş. Modelin önceki neslinin sıradan ve sıkıcı tasarımını bir kenara iten firma aracın pek çok özelliğinde de öncüsünün izlerinden kurtulmayı başarmış. Sonuçta ortaya da firmanın isteklerine cevap verebilen farklı tüketicilerin beklentilerine tek bir otomobilde çözüm bulan değişkenlik ustası Meriva çıkmış.

Tasarım öncüsüne benzemiyor ve artık sıkıcı değil

Önceki nesil Meriva görevini yerine getirmeyi amaçlayan çok amaçlı bir aile otomobili idi. Bu nedenle de güzel tasarım onun öne çıkan bir özelliği asla olmadı. Ancak yeni modelde Opel, güncel tasarım anlayışını araca adapte ederek ortaya güzel görünen ve sportif tatlar içeren bir MPV çıkartmayı başarmış.
Meriva’nın ön tasarımında Astra ve Insignia’dan izler görülürken şişkin çamurluklar ve katlarla güçlü imaj ortaya konulmuş. Arka kısımda ise önle bütünlük içinde akıcı hatlar devam ettirilip özgün bir sonuca ulaşılmış.
Profilden bakıldığında ise aracın ilginç kapı tasarımı ve cam çizgisi ile benzersiz bir görünüm elde edilmiş.

Tanıdık iç mekanda kalite yüksek

Meriva’nın iç mekanına geçildiğinde ilk olarak sizi son dönemlerin popüler uygulaması ortak parçalarla harmanlanmış konsol bekliyor. Küçük sınıflar için bir avantaj olan bu uygulama ile Meriva sadece tasarımında değil iç mekanında da ağabeylerine benzediğini ortaya koyuyor. Koyu renklerin hakimiyetindeki iç mekan bu nedenle az bir ferahlık sunarken malzeme kalitesi ile beğeni topluyor. Geniş cam yüzeylerle birlikte yüksekte konumlandırılan oturma pozisyonu ile SUV’ları andıran Meriva bu sayede başarılı görüş açılarına sahip.
Ön kısımda oldukça bonkör bir otomobil olan Meriva arka kısımda ise hareketli koltukları ile istenilen yaşam alanını sunabiliyor. Elbette bu şekilde bagaj kapasitesi azalsa da şehir içi kullanımlarında önemli bir sorun oluşmuyor. Aracın eşya gözlerinin sayısı ise çok amaçlı bir otomobil için daha fazla olabilirmiş.
Günlük kullanımda oldukça pratik bir otomobil olan ve istenildiğinde farklı koltuk kombinasyonlarına izin veren Meriva farklı tasarım için kullanılan geriye doğru açılan arka kapıları ile ne yazık ki dar alanlarda araca iniş binişleri bir hayli zorlaştırıyor. Özellikle AVM otoparkları gibi dar bir alana park ettiyseniz araca binmek ve inmek çok zor.

Yeni motor sportiflikten de cimrilikten de ödün vermiyor

İlk olarak Astra’da gördüğümüz 1.4 litrelik turbo beslemeli benzinli güç ünitesi ile konuğumuz olan Meriva bu motor ile 120 ve 140 HP olmak üzere iki versiyona sahip. Bizim kullandığımız 140 HP’lik model gücünü yere 6 ileri oranlı manuel şanzımanla aktarırken motordan gelen 200 Nm torku tekerleklere sorunsuzca iletebiliyor.
Daha önce Astra modelinde kullanma fırsatı bulduğumuz 1.6 litrelik motora göre turbo boşluğu yok denecek kadar az olan yeni seçenek bu sayede kullanım keyfini yükseltirken ani güç patlamaları yaşatmadığı için de tutunma sorunlarıyla karşılaşmıyor. Ancak motor asıl şovunu tüketimiyle yapıyor. 6 ileri oranlı manuel şanzımanın uzun tutulan son dişlisinin de etkisiyle Meriva 7.8 litrelik tüketim sonucuna imza atarken şehir dışı parkurda bu rakamı 6.5-7.0 litre düzeyine çekebiliyor. Motorun sessizlik konusundaki başarısı da ayrıca takdir topluyor.
Çok zorlanmadıkça izinden sapmayan Meriva yerden yüksek yapısı nedeniyle rüzgarlardan etkileniyor. Direksiyon sisteminin sert yapısı ile kullanım keyfi veren Meriva yüksek hızlardaki bu olumsuzluğuna rağmen zorlanmalarda izine sadık kalıyor.

Yüksek donanıma rağmen fiyat el yakmıyor

Meriva’nın kısa süre içinde pek çok tüketici tarafından tercih edileceğini söylemek sanırız yanlış olmaz. Zengin bir motor gamına sahip olan otomobil performanslı olmasına rağmen müsrif olmayan benzinli motorunda Cosmo donanım seviyesinde pek çok tüketiciyi mutlu edecek aksesuarlara sahip. Bu haliyle 44 bin TL karşılığı satın alınabilen Meriva üst versiyonlarda da fiyatını aşırı yükseltmiyor. Aynı motorun 120 HP güç sunan versiyonu ise yaklaşık 1.000 TL daha düşük fiyat etiketine sahip olduğu için sanırız pek çok kullanıcı aradaki farkı önemsemeyip 140 HP’lik versiyonu tercih edecektir.

Öne çıkan özellikler
Motor, şanzıman, tüketim, değişkenlik, fiyat
Göze batan eksiklikler
Dar alanda iniş binişler, rüzgardan etkilenme, eşya gözü sayısı

Teknik veriler Opel Meriva 1.4 Turbo 140 HP Cosmo
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 72.5×82.6 mm
Motor hacmi 1364 cc
Maksimum güç 140 HP-4900 d/d
Maksimum tork 200 Nm-1850-4900 d/d
Son hız 196 km/s
0-100 km/s hızlanma 10.3 sn
Şanzıman 6 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Disk/disk
Lastikler 225/45 R17
Depo kapasitesi 54 lt
Bagaj hacmi 400 lt
Ağırlık 1.318 kg
Tüketim (fab. ver.) 5.4/6.7/8.8 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 7.8 lt/100 km
Uzunluk 4288 mm
Genişlik 1912 mm
Yükseklik 1615 mm
Aks mesafesi 2644 mm
Fiyat 44.154 TL

Tasarım 8/10
Önceki neslin sönük tasarımından kurtulan Meriva yeni neslinde Opel’in güncel tasarım anlayışının en iyi örneklerinden birisi olmuş. Önden arkaya tasarım bütünlük içinde devam ederken kapı tasarımı araca hareket katmış.

İç mekan 8/10
Değişkenliğin ana felsefe olduğu Meriva yeni neslinde de bu özelliğini devam ettiriyor. Hareketli arka koltukları ile 5 kişinin rahatça yolculuk ettiği otomobil iç mekandaki malzeme kalitesiyle de beğeni topluyor.

Motor / Performans 9/10
Astra’da da kullanılan yeni 1.4 litrelik motor minimum seviyedeki turbo boşluğu ve yüksek gücü tam bir keyif makinesi. Aracın düşük tüketimi de alkışlanacak kadar başarılı.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Aslında bir çok amaçlı aile otomobili olsa da Meriva motorundan aldığı güçle sportifliğe de izin veriyor. Yukarıda konumlandırılan oturma pozisyonu ile beğeni toplayan araç bu sayede başarılı görüş açıları sunuyor. Zorlanmalarda Meriva izinden kontrollü biçimde sapıyor.

Fiyat / Donanım 8/10
Oldukça zengin donanıma sahip olan Meriva performansı ve ekonomiyi harmanlayan 1.4 litrelik motoru düşük fiyat etiketiyle tüketiciye sunuyor. Opsiyonel donanımlar çok zengin olmasa da fonksiyonel.

Sonuç
Günümüzde küçük sınıftaki otomobillerin baz versiyonlarının bile 30 bin TL’den satışa sunulduğu düşünülürse Meriva sahip olduğu fiyat etiketiyle önemli bir avantajı bünyesinde barındırıyor. Performans isteklerine hayır demeyen motoru ekonomik olmayı da başarırken değişken yapıdaki iç mekanıyla Meriva pek çok kullanıcının beklentilerine cevap verebilecek çok amaçlı ve kesinlikle üzerinde durulması gereken bir seçenek.

 
Kaynak : otomobilport
Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version