Bu gam oldukça kalabalık; yedi kişilik iri bir MPV olan 5008, küçük crossover 2008, bir kompakt SUV olan 4008 vc hangi gruba konumlandıracağımı bilemediğim 3008! Evet, bu otomobilin bir crossover mı yoksa MPV mi olduğuna karar veremiyorum, çünkü her iki türden de izler taşıyor. Hatta konuyu biraz daha içinden çıkılmaz bir hale getirip, onun yüksek bir hatchback gibi göründüğünü bile söylemek mümkün. Her ne olursa olsun 3008, farklı ve son derece hacimli bir otomobil. Geniş bir kabine sahip ve çift katlı olarak kullanılabilen 512 litrelik bir bagajı bulunuyor. 3008’in kabini, devasa cam tavanın da etkisiyle son derece ferah ve aydınlık. Sürücü ve öndeki yolcuyu çevreleyen konsolun tasarımıysa, birkaç yıldır değişmemiş olsa bile, hala çok enteresan. Mesela, ön koltuklar arasındaki geniş bölüm, sürücü ile yolcu arasına adeta bir set çekiyor. Tüm kontroller sürücünün hakimiyetinde gibi. 3008’de bir Ilead-up display de bulunuyor.

Bu sayede sürücü gözlerini yoldan çok fazla ayırmadan bazı bilgileri tanı önündeki küçük cam yüzeyden görebiliyor. Bu ekranın kumandalarıysa orta konsolda bulunuyor; görmek istemezseniz kapatabilir, ya da açısını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Peugeot bu farklı otomobilini 2014 model yılıyla birlikte makyajladı. Ancak bu makyajın etkisi kabinde pek fazla hissedilmiyor. Sadece koltuk döşemeleri ve orta konsoldaki kaplamalar yenilenerek, ekrana geri görüş kamerası dahil edilmiş. Bunun yanında dışarıdaysa daha taze bir görünümle karşılaşıyoruz. Farları vc stopları yenilenip, LED gündüz farlarına yer verilen otomobil bu yeni haliyle, çift sıfır gamının en yeni modeli olan 2008’e benzer bir yüze kavuşmuş. 3008’deki makyajın en önemli getirisiyse görünmeyen bir bölümde. 115 beygir gücünde 1.6 e-HDi motorla sunulan 3008’deki eski Auto6R vites kutusu yerinde artık, onun geliştirilmiş bir versiyonu olan ETG6 şanzıman görev yapıyor.

Yeni şanzıman mekanik açıdan eskisiyle birebir aynı, yani ETG6 da robotize bir ünite, ancak yazılımı geliştirilerek tepkileri iyileştirilmiş. AutoöR’da yaşanan yığılmalar ve kararsızlıklar burada daha az hissediliyor. Ayrıca ilk hareket anında ayağınızı fren pedalından çektiğinizde, henüz gaz pedalına basmadan tıpkı geleneksel otomatik şanzımanlarda olduğu gibi- otomobil küçük küçük hareket etmeye haşlıyor. AutoöR’da böyle bir hareket sözkonusu değildi. Bu kombinasyon 3008 e çok ekonomik bir karakter kazandırıyor. Ortalama yakıt tüketimi 4.5 lt/100 km olarak verilen 3008 1.6 e-HDi, pratikte de 5 litre seviyelerinde bir tüketime imza atmayı başarıyor. Çift sıfırlı bu Peugeot, konforlu bir sürüşe sahip. Yüksek oturma pozisyonu sayesinde kendinizi bir SUV kullanıyor gibi hissedebilirsiniz. Ancak yüksek olmasına ve farklı zeminler için ayarlar sunan Grip Control kumandasına ise pek aldanmamak gerekiyor. O, önden çekişli aktarmasına rağmen patika benzeri yollarda zorlanmadan ilerleyebilen bir MPV-crossover karışımı, ancak zorlu zeminlerin otomobili değil. Ona yüksek bir MPV muamelesi yapmak dalıa doğru olacaktır.

Kaynak: Evo

Galeri











Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version