Peugeot RCZ R'ı Nice’de gerçekleştirilen lansmanında yaklaşık 300 km civarında kullanma imkanım olmuştu.Ancak o lansman sürüşü trafiğe açık yollarda gerçekleştirildiği için otomobilin dinamiklerinin tam da farkına varamamıştık. Evet hızlıydı, evet iyi yol tutuyordu ama pistte nasıl bir performans sergileyeceği gerçekten merak konusuydu. Ogün otomobili kullanırken Peugeot yetkililerinden RCZ R’ın Türkiye’de satışa sunulacağını ve hatta test aracı da olacağını öğrenince, aklıma hemen otomobili Yağız’a kullandırmak gelmişti. Geçtiğimiz ay test otomobilim almamıza rağmen, bizde kaldığı 5 gün boyunca İstanbul’da yağmur yağması, istediğimiz pist sürüşünü gerçekleştirmemize engel oldu. Nisasn ayında ise havalar daha iyi gitti ve sonunda beklediğimiz pist sürüşünü Yağtz'la birlikte gerçekleştirme fırsatını bulduk.

Yağız’ın pist turlarına geçmeden önce,  otomobilde yapılan değişikliklerden  bahsetmek istiyorum. Peugeot Sport tarafından yeninden ele alınan RCZ, R takısını alarak çok daha performanslı ve iddialı bir otomobil haline getirilmiş. Peugeot Sport, otomobili öncelikle motor açısından ele alınmış. Bu düzeyde yüksek bir performansı elde etmek ve seri üretim motorların sağlamlığı ile sportif kullanım koşullarını karşılamak için birçok parçası değiştirilmiş. Hatta bazı parçalar tamamen yeniden geliştirilmiş. Motor bloğu da özel bir işlem ile takviye edilerek, dayanıklılığı arttırılmış. Tvvin-scroll turbo, yüksek performans seviyesi için ideal bir boyutlandırmadan yararlanmak amacıyla, özel olarak geliştirilmiş. Yarışlardan esinlenen bir çelik egzoz manifoldu ile birleşen türbo, daha yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanabiliyor. Mahle Motorsport ile birlikte geliştirilen ve 9,.2’lik sıkıştırma oranı sağlayan yeni pistonların Formula 1’de de kullanılan alüminyum dövme gövdeleri, iki jiklör yardımıyla soğutuluyor. Biyel kolları da motorun yüksek devirlerde kullanımına dayanacak şekilde geliştirilmiş.

Polimer kaplı yatakları da daha yüksek silindir basınçlarına dayanabiliyor. Mahle tarafından 2011 yılında tanıtımı yapılan patentli silindirler, dünyada ilk kez RCZ R motorunun seri üretiminde uygulanmış.

Tüm bu geliştirmeler sonunda, 200 beygirlik güç 270’e, 275 Nm’lik tork ise, 330 Nm’ye yükselmiş. Bu kadar güç artışı, beraberinde performansı da getiriyor doğal olarak. 200 HP’lik RCZ, 7.5 saniyede o’dan 100 km/s hıza ulaşırken, RCZ R, 1.6 saniye daha hızlı bir zamana imza atıyor ve 5.9 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor. Maksimum hızda da gelişme var. 200 HP’lik versiyonun 237 km/s’lik maksimum hızı, R modelinde 250 km/s’de elektronik olarak sabitlenmiş. Peugeot Sport tarafından özel olarak tasarlanan bir otomobilin sadece hızlanmasından bahsetmek, tüm paketin anlaşılması açısından çok eksik olur. Standart RCZ, zaten iyi yol tutan bir otomobildi. RCZ R, standart modelin yol tutuş başarısını daha da ileriye taşımış. Alçaltılmış ağırlık merkezi, gelişmiş aerodinami, özel yürüyen aksam ayarları (tekerlek izleri, kastet ve kamber açıları, 0,5 inç genişletilmiş jantlar) ve 235/40 R19 ebatlı lastikler tutunmayı maksimize ediyor ve üstün yol tutuşu sağlıyor. Süspansiyonda yay sertliği arttırılarak yeni amortisör ayarlan kullanılmış ve viraj demiri daha geride merkezlenerek araca daha fazla çeviklik kazandırılmış. Torsen kilitli diferansiyel, yüksek motor torkuııun 1900 d/d’dan itibaren maksimum ölçüde değerlendirilmesini ye bu şekilde çekişin arttırılmasını sağlıyor ve bu arada RCZ R virajlarda yüksek denge ve hassas yol tutuş özeliği kazandırıyor. 

Yağızla piste çıkmadan önce yaptığımız, sohbette, RCZ'nin Asphalt versiyonunun 55.10 saniyelik derecesini göz önüne alarak, RCZ R'ın 53‘ler civarında bir derece yapacağını ongördük. Yağız piste çıktı ve 2 ısmma turunun ardından hızlı turlara geçti. İlk turunda 53.68 saniyelik bir derece yapınca tahminimizde yanılmadığımız anladım. Yağız RCZ R ile ikinci turunda 53.13, üçüncü turunda ise 52.70’lik derecelere imza atınca, Astta OPC’nin 53.30luk derecesini solladı ve pistin en hızlı önden çekişli otomobili ünvanım RCZ R'a geçti. Yağız  turlarını tamamlayıp yanıma geldiğinde gözleri parlıyor.

Otomobilden çok memnun olduğunu ve zamanı biraz daha aşağı çekebileceğini söylüyor. Ben de gözüme genel klasman üçüncülüğünü ve BMW M3'ün derecesini kestiriyorum. Yağız piste ikinci çıkışında önce 52.82 yapıyor. Ardından 52.43’lük derece geliyor ve RCZ R’ın en iyi tur zamanı ortaya çıkıyor. Böylece RCZ R, BMW M3'ü geçiyor ve Nissan GT-R ile Aston Martin Virage’ın ardından üçüncü sıraya yerleşiyor. Tabi belirtmek lazım BMW M3'ü test ettiğimiz gün pistte yer yer ıslaklıklar vardı ve derece daha aşağı rahatlıkla inebilirdi. Ancak yine de rakiplerine oranla daha güçsüz olan RCZ R’ın bu dereceyi elde etmesi, bence çok büyük bir başarı.

Kaynak : Car

Galeri

































Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version