Otomobilden geliştirilen hafif ticari araçların (CDV) öncüsü olan Partner, sınıfının en önemli modellerinden biri. Ancak Peugeot, yeni nesle geçerken radikal bir karar aldı ve bu ismi sadece van versiyonlarında kullanmaya devam edeceğini açıkladı. 5 ve 7 koltuklu CDV artık Rifter adını taşıyor. Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Peugeot Rifter modeli, aslında Partner Tepee’nin yerini alıyor.

Peugeot Rifter Modeli Bineklere Göz Kırpıyor

Peugeot’nun yeni nesil tasarımını yüzünde taşıyan Peugeot Rifter modeli’nin arka tasarımı Partner Tepee’den izler taşıyor. Standart versiyonu 4403 mm uzunluğunda olan Rifter’ın 7 kişilik uzun şasili versiyonunun uzunluğu ise 4753 mm.

Aks mesafeleri ise sırasıyla 2785 mm ve 2975 mm. Kompakt sınıf ve orta sınıf büyüklüğündeki iki Rifter versiyonunun aks mesafeleri iç mekan genişliği ile ilgili fikir de veriyor. Burun tasarımının yanı sıra otomobili çepeçevre saran plastik korumalar SUV hissi verirken iç mekanda i-Cockpit ile sınıfının en dikkat çekici tasarımına sahip.

Rifter’ın otomatik şanzımanlı versiyonlarında Expert’te olduğu gibi çevirmeli düğme şeklinde bir vites kumandası bulunuyor. Arka kapı camlarının açılabilmesi, cam tavanlı versiyonlarda tavanın ortasındaki şeffaf eşya kutusu, bagaj kapağından bağımsız açılabilen arka cam gibi birçok standart ve opsiyonel kullanışlılık çözümüne sahip Rifter, aynı 3008 gibi sınıfın referans modeli olma potansiyeline sahip.

5 kişilik versiyonda 775 litrelik bagaj hacmi 3500 litreye, 7 kişilik versiyonda ise 1050 litrelik hacim 4000 litreye kadar genişletilebiliyor. Arka camın bagaj kapağından bağımsız açılabilmesi de (donanıma göre) kullanışlılık öğelerinden biri.

Peogeot Rifter modeli’nde binek otomobillerde olduğu gibi adaptif hız sabitleme, aktif şeritten çıkma uyarısı, park asistanı, kör nokta uyarı sistemi, kablosuz şarj, aktif güvenlik freni gibi birçok elektronik yardımcı da sunuluyor. Bu açıdan bakıldığında Rifter bir ticari araçtan çok, binek otomobil özellikleri taşıyor.

Rifter’da 1,2 litre turbo benzinli motorun 110 HP’lik versiyonu ve 1,5 litrelik dizel motorun 75, 100 ve 130 HP’lik versiyonları bulunuyor. Türkiye’de 1.5 BlueHDi EAT8 versiyonunun ön plana çıkması bekleniyor. Bu motor ve 8 ileri vitesli yeni otomatik şanzıman ikilisiyle Peugeot Rifter modeli iyi bir performans sunuyor.

Yeni dizel motor oldukça sessiz ve yumuşak çalışma karakterine sahip. Alt devirlerdeki çekiş gücü oldukça iyi ve bu noktada 8 ileri vitesli otomatik şanzıman EAT8’in katkısı gözardı edilemez. Şanzımanın vites değişimleri hızlı ve sarsıntısız.

Rifter’ın biraz sert tutulmuş süspansiyon sistemi virajlarda sınıfı için oldukça iyi yol tutuş sunuyor. Türkiye yollarında bu süspansiyon konfor konusunda ne kadar başarılı olacak bilmiyoruz ama birçok SUV modeli zorlayacak yol tutuş özellikleri sergilediğini söyleyebiliriz.

Sonuç

Ait olduğu sınıfın kurucu üyelerinden biri olan Peugeot’nun hafif ticari modeli, isim değişikliğiyle birlikte artık çok daha fazla binek otomobil ruhu sunuyor. Gelişmiş donanımlar ve buna eşlik eden kullanışlı karoserle birlikte Rifter’!ın Türkiye’de ticari faaliyette bulunanların dışında ailelerin de radarına gireceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version