Pirelli’nin ilk olarak 2012 senesinde lanse ettiği Pirelli Cinturato P7 Blue; düşük yuvarlanma direnci, daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük emisyon demek!

Araç lastiklerinin, farklı amaçlara hizmet eden kimyasalların hassas dengelerle bir araya getirilerek ortaya çıkarılan; güvenlik, performans ve tüketim konusunda önemli rol oynayan sürüş bileşenlerinden biri olduğu konusunda herhalde kimsenin şüphesi yok. Ülkemizde kullanıcıların lastik seçimi anlamında ne kadar bilinçli olduğuysa, sürekli sorgulanan bir konu.

Kullanıcıların lastik satın almadan önce en fazla dikkat ettiği noktaysa, lastiklerin uzun ömürlü olması ancak lastik, daha önce de söylediğimiz farklı kimyasalların hassas dengelerle bir araya getirilmesinden oluşan yapılardır. Hassas dengelerle bir araya getirilir çünkü bir lastiğin karakteristiğini, kullanılan bileşenlerin oranı ve nasıl bir araya getirildikleri belirler.

Peki bir lastikten ne beklersiniz? Her şeyden önce elbette lastiğinizin yola dişlerini geçirmesini istersiniz. Bu yol tutuş, performanslı bir sürüş sunarken aynı zamanda güvenlik seviyesini de yukarı taşır.

Sonrasında bir diğer güvenlik konusu olarak fren gelir. Yön değişimine ek olarak, bir lastiğin üzerinde oluşan dikey yüklere karşı da direnç göstermesi gereklidir.

Bir de işin uzun ömürlülük kısmı var. Elbette gözünüz, sürekli olarak lastiklerinizin üzerinde olmalı, lastikleri aracınızı her çalıştırmadan önce gözle, belli aralıklarla da ölçüm yaparak kontrol etmelisiniz ancak aracınızda kullandığınız lastiklerin de sizi kısa zaman içinde bırakmayacağını, performans eğrisinin zaman karşısında dik bir şekilde alçalmayacağını bilmelisiniz.

Pirelli Cinturato P7 Blue’nun Özelliği Ne?

Pirelli’nin ilk defa 2012 yılında lanse ettiği Cinturato P7 Blue, Avrupa lastik etiketleme sistemindeki ‘AA’ değerlendirilmesini tüm lastik ölçülerini kapsayacak şekilde yenileyerek yeni bir standarda imza attı. Aslınd abu, Pirelli’nin lastiği için bir ilk değil. Satışa sunulduğu yıl da enerji verimliliği ve güvenlik açısından Avrupa lastik etiketleme sisteminde en yüksek skoru alan dünyanın ilk lastiği de Cinturato P7 Blue olmuştu.

Cinturato P7 Blue; fren mesafesi, yol tutuş, suda kızaklama, ıslak zemin fren mesafesi, ıslak zemin yol tutuş ve belirli bir pistte tur zamanı testlerinin hepsinde ilk üçte yer almayı bildi.

Pirelli Cinturato P7 Blue’nun kilit özellikleri arasında uzun ömürlülüğe ek olarak, yakıt tüketimine ve CO2 emisyonlarına olan pozitif etkileri bulunuyor. Mühendisler, yeni teknolojilerle birlikte son nesil Cinturato P7 Blue’nun ömrünü yüzde 10 oranında arttırmayı başarmış.

Pirelli’nin Settimo Torinese’deki ileri teknolojilerle donatılmış merkezinde yapılan ve lastiğe entegre edilen gelişimlerin temelinde, vulkanizasyon (pişirme) işleminin farklı aşamalarını yöneten yeni bir sistem yer alıyor. Sistem, ideal termal girdinin farklı malzemelerin tümü için özel olarak düzenlenmesine olanak tanıyor.

Lastiğin yapısı ve kuşaklar, lastik üzerindeki basıncın eşit şekilde dağıtılması için şekillendirilmiş. Böylece her koşulda yüksek performans ve frenlemede güvenlik sağlayan bir lastiğe ulaşılmış.

Kaynak: TopGear

Share.

1 Yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version