Otomobil teknolojileri hızla gelişmesini sürdürürken araçların motor güçleri ve performansları da artıyor. Bu nokta Pirelli’nin ‘Kontrolsüz Güç, Güç Değildir‘ sloganında da olduğu gibi lastikler gücün yere iletiminde en önemli parçaların başında geliyor.

Pirelli Siber Teknolojisi: Lastiğe Yakın Takip

Lastiğin yüksek devirlerde dönerken sürüş güvenliğinden taviz vermemesi, frenleme esnasında ve virajlarda yol tutuş özelliklerini kaybetmemesi için hava basıncının, diş derinliğinin ve yanak yapısının belli standartlar içerisinde olması gerekiyor. İşte bu noktada yeni teknolojiler geliştiren Pirelli, Cenevre’de tanıttığı siber araç teknolojisiyle lastiğin kontrolünü arttırıyor.

Pirelli’nin tüm siber teknolojisinde lastiğin içine yerleştirilmiş ve Pirelli bulut ağıyla bağlantılı olan bir sensör görev yapıyor. Bu sensör, her lastiğin dönüşünü izliyor ve lastik hava basıncını, lastik diş derinliğini ve iç ısısını denetleyerek aracın elektronik kontrol ünitesine iletiyor.

Lastiğin bilgileri, aracın yük koordinatları, motor devri gibi özellikler de incelenerek frenleme esnasında ABS ya da sürüş sırasında ESP’nin çalışması düzenleniyor. Ayrıca sistem ABS ve ESP’ye müdahale ederek çalışmalarını da sağlıyor. Mesela sürüş sırasında sistem, lastiği denetleyip yola tutunmada bir sorun tespit ederse bulut ağı ve sürücüyü uyarıyor. Sistemin sürücüyü uyarması veya bilgilendirmesi de yine bulut üzerinden yapılıyor.

Siber teknoloji, otomobil üreticisinin ara yüzü üzerinden sürücüye lastikle ilgili dikey yük, ısı ve basınç gibi standart parametreleri bildirip özellikle lastik hava basıncı konusunda uyarıyor.

Ayrıca lastiğin sırt aşınması ve lastiklerin konumlarının da değiştirilmesi gerektiği konusunda bilgiler vererek lastik bakımının ihmal edilmemesini sağlıyor.

Özellikle elektrikli otomobiller için akü şarj durumu ve menzil bilgilerini de hesaplayıp sürücüye aktarıyor.

Siber Teknoloji ile Her Şey Farklılaşıyor!

Sonuçta günümüz otomobillerinde lastik hava basınçları ölçülüp sürücü tek bir ikaz ışığıyla uyarılıyordu ama siber araç teknolojisinde lastikler, artık daha sıkı denetlenip aracın sürüşü kontrol edilecek.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version