Porsche’nin 911 modeliyle kendini sınırlamaktan vazgeçmesi çok daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı. Bu model çeşitliliği kararından sonra ortaya çıkan ürünlerden biri de SUV sınıfında yer alan Porsche Cayenne oldu.

Üçüncü nesliyle karşımıza çıkan Cayenne’nin dingil mesafesi selefiyle aynı uzunlukta bırakılırken karoser 23 mm daha geniş, 63 mm daha uzun ve 9 mm daha alçak tasarlanmış. Bagaj hacmi ise selefine göre 100 litre arttırılıp 770 litreye çıkartılmış.

Tıpkı tamamen yenilenen diğer Porsche modelleri gibi Cayenne de 911’in genlerini yansıtmaya başladı. Cayenne’in arka tasarımında, aydınlatma grubunda 911’in izleri net şekilde görülüyor. Tek parça olan aydınlatma grubu otomobilin arkadan bakıldığında daha dinamik görünmesini sağlıyor. Geniş arka çamurlukların da bunda etkisi var.

Turbo modelinde sunulan aktif tavan spoylerinin ise bu sınıf için bir ilk olduğu belirtiliyor. Beş kullanım modu bulunan spoyler ECO modunda 160 km/s hıza kadar kapalı konumda bulunuyor. Performance modunda ise 160 km/s hız sonrasına spoyler 20 mm yükseliyor. Manuel olarak seçilen Sport Plus modunda ise 40 mm yükselen spoyler daha fazla basma kuvveti uyguluyor. Cam tavan açık olduğunda ise spoyler 60 mm yükseliyor.

Airbrake isimli beşinci konumda 170 km/s ile 270 km/s hız arasında sert fren yapıldığında spoyler 28,2 derecelik konuma geliyor. Frenleme sırasında dengeyi arttırıyor ve fren mesafesini kısaltıyor.

Otomobilin önünde ise selefiyle oldukça benzer bir tasarım kullanılmış. Geniş hava girişine sahip ön tampon sportifliği artırıyor. Selefine benzer çizgilere sahip yeni nesil LED farlar modern görünümü arttırıyor.

Otomobilin yenilenen şasisinin arazi yetenekleri korunurken dinamik sürüş özellikleri geliştirilmiş. Standart donanım listesi genişletilmesine rağmen ağırlıkta 65 kg’ye kadar tasarruf yapılmış. Otomobilin avantaj yaratan yeniliklerinden biri de arka tekerlekleri yönlendirme sistemi. 911’den gelen bu özellikle şerit değişimleri, manevralar ve dönüşlerde otomobil daha kısa bir şasiye sahip gibi kıvrak olabiliyor.

911’de olduğu gibi önde ve arkada farklı ölçüde lastikler artık Cayenne’de de kullanılabiliyor. Süspansyon sistemi de yeniliklere sahip. Üç kamber açısı sunabilen havalı süspansiyon sisteminde elektronik devrilme stabilizatörü bulunuyor.

Tüm bu yenilikleri keşfedebileceğimiz rotaya, Girit’e gittik. Cayenne ile Girit’te geçirdiğimiz iki gün boyunca pürüzsüz asfaltta, köy yolları ve toprak yollarda tecrübe ettik. Bölünmüş asfalt yollarda yüksek hızlarda yol alırken otomobilin bir SUV gibi değil binek otomobiller gibi tepkiler verdiğini, selefine göre çok daha dinamik hissettirdiğini gördük. Bozuk zeminli köy yollarında ise konforu koruyabiliyor. Cayenne bir tepeye tırmanmayı içeren toprak yol rotasının da konforlu bir şekilde üstesinden gelmeyi başardı.

Porsche Cayenne Motor Özellikleri

Motor seçenekleri de yenilenen otomobilde silindir hacimleri de küçültülmüş. 3, 0 litrelik V6 turbo motor artık 40 HP daha güçlü. Cayenne S’te silindir hacmi 2,9 litreye düşürülen çift turbo motor da selefine göre 20 HP daha güçlü. V8 çift turbo motor da 30 HP güçlenmiş. 3,9 saniye olarak açıklanan 0-100 km/s hızlanma verisi ise çok etkileyici.

Türkiye’de en çok tercih edilen motor seçeneği 3,0 lt’lik turbo dizel için önümüzdeki seneyi beklememiz gerekecek. Girit’te kullandığımız 3,0 litre turbo benzinli motor için başlangıç fiyatı 220 bin Euro olarak belirlenmiş.

3,0 litrelik turbo benzinli motorun performansı selefine göre çok daha dinamik hissettiriyor. Alt devirlerden itibaren canlı olan motor üst devirlere çıkma konusunda da akıcı. 8 ileri vitesli otomatik şanzımanın da motor ile uyumu başarılı. Akıcı ve hızlı vites geçişleri sağlıyor. Manuel olarak da vites geçişlerinde oldukça hızlı tepkiler veriyor.

Sonuç: Porsche Cayenne’deki gelişim bir evrimi hatırlatıyor. Tasarım olarak daha sportif hale gelen otomobilin sürüş dinamiklerinde çok yol aldığı görülüyor. Konfordan ödün vermeyen dinamik sürüş özellikleri bir SUV’dan çok binek otomobil standartlarında. Malzeme ve işçilik kalitesi premium SUV sınıfında üst sıralara yerleşecek. seviyede. Yeni nesil motorlar arasında Türkiye’de en çok tercih edilecek olanın 3,0 lt’lik dizel olması bekleniyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version