Range Rover Evoque'u beğenmeyen kaç kişi vardır merak ediyorum. Land Rover markasının en sportif modeli olan bu araç özellikle tasarımıyla dikkat çekse de, dinamik sürüş karakteri ve performansıyla da aslında çok çekici bir sürücü otomobili. Evoque, arazi şartlarına yönelik seçenekler de sunuyor, ancak sanıyorum ki bugüne kadar onu isteyerek araziye sokmuş bir kullanıcı pek olmamıştır. Asfalt üzerindeyse, Evoque için tam bir kahraman diyebiliriz. Sımsıkı bir yol tutuşa sahip ve direksiyon tepkileri de bir SUV için çok net. Yüksek ağırlık merkezine rağmen virajlara çekinmeden saldırabileceğiniz bir otomobil Evoque. Ayrıca performans açısından da sportif coupeleri aratmıyor ve 240 beygir gücünde, 2-litrelik turbo benzinli motoru sayesinde ağırlığını da hiç hissettirmiyor. Evoque yeni bir otomobil değil, aksine onu aylar önce de sayfalarımızda konuk etmiştik. 


 

Peki ne oldu da Evoque’un direksiyonuna yeniden geçtik? Sebebi otomobilde teknik açıdan önemli bir yenilik olması: O artık 9-ileri bir ZF şanzımana sahip ve bu da onu, yeni Cherokee ile birlikte sınıfının ilk 9-ileri vitesli modellerinden biri yapıyor. Peki yeni şanzıman Evoque’a nasıl bir katkı sağlıyor. Öncelikle 0-100 km/s süresinde herhangi bir değişiklik yok, ancak daha fazla olan dişli sayısı sayesinde tüketim rakamları biraz aşağıya çekilmiş durumda. Yani bir verimlilik artışı söz konusu. Öyle ki, daha önce fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 8.7 litre olan Evoque, artık 7.8 litrelik bir ortalama tüketim rakamı sunuyor Neredeyse 1 litrelik bir azalma söz konusu. Bu fark pratikte de hemen fark ediliyor. Her ne kadar fabrika verisi tüketim rakamlarına ulaşmak çok zor olsa da, daha önce 12 litre seviyelerinde ortalama tüketim rakamı elde ettiğimiz Evoque, bu yeni şanzımanıyla birlikte, yol bilgisayarına yansıyan tüketim rakamını 10 litrenin altına çekebiliyor.

9-ileri şanzıman sayesinde 100 km/s hızla giderken devir ibresi 1500’ü gösteriyor ki, bu da bu hızda seyredebilmek için motorun artık daha az efor sarf ettiği anlamına geliyor. Vites seçimleri için yine aynı dairesel kumandayı kullanan ve direksiyon kulakçıklarını daha sportif sürüşler için sunmaya devam eden Evoque, aynı zamanda artık daha akıcı bir sürüşe de sahip. Vites geçişleri çok hızlı ve neredeyse hiç hissedilmiyor. Bir üst vitese geçtiğinizi sadece motor sesinden anlıyorsunuz ki, bu da konfor düzeyini arttıran lineer bir hızlanma yaratıyor. Yani Evoque’un yeni şanzımam, hem performansa ve tutumluluğa hem de sürüş kalitesine önemli bir katkı sağlıyor. Sportif Range’in 9 ileri ZF ile birlikte daha lezzetli birSUV haline geldiği çok açık. Yakıt tüketimi biraz azalmış olsa da, turbo benzinli motoru sebebiyle hala ekonomik bir model sayılmaz. Bu yüzden Evoque, tutumluluğa önem verenlerden çok sürüşten keyif almak isteyenlerin otomobili olmaya devam ediyor.

Kaynak: EVO

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version