SUN sınıfında yeni bir modele daha ihtiyacı olabilecek son marka Land Rover olmalı. Hem Land Rover, hem Range Rover markaları altında oldukça zengin ürün gamı sunan üretici “farklı” bir şey sunması gerektiğini biliyordu. Range Rover Velar bu fikrin ürünü.

Boyutlarına baktığımızda Velar 4803 mm uzunluğa, 2874 mm dingil mesafesine, 2032 mm genişliğe ve 1665 mm yüksekliğe sahip. Velar, Sport’tan 47 mm daha kısa boylu. Dingil mesafesi de 49 mm daha kısa. Yaklaşık 5 cm’lik bu farklar yüksekliğe gelince 11,5 cm’ye çıkıyor. Bu rakamlar Velar’ın Sport’a yakın uzunluk ölçülerine karşılık çok daha alçak bir tavan yapısı olduğunu gösteriyor. Dinamik tasarımın da oluşmasında bu tercih etkili oluyor. 0,32 Cd’lik sürtünme katsayısı Land Rover tarihindeki en aerodinamik otomobil olduğunu gösteriyor.

Opsiyonel olan Matrix LED farlar Velar’a da sportif bir görünüm kazandırıyor. İri ön ızgara ile birlikte dinamik bir yüz oluşturulmuş. Arkaya doğru alçalan tavan çizgisi ve yüksek omuz çizgisini Range Rover Evoque’dan anımsıyoruz. Velar’ı farklı kılan ise gövdeye gizlenen kapı kolları. Otomobil 8 km/s hızı geçtiğinde veya kapılar kilitliyken kollar, kapı üstlerine gizleniyor. Otomobilin geneliyle çok uyumlu olan arka tasarım en az yüzü kadar etkileyici görünüyor. Stopların da ince tasarlanabilmesinde LED teknolojisi rol oynuyor. Arkaya doğru alçalan tavan tasarımı arka cam için fazla bir alan bırakmamış. Arkaya doğru küçülen cam yüzeyler kabin içerisinin aydınlığını ve arka görüş açılarını biraz azaltıyor.

Velar’ın Sport’a göre daha alçak tasarlanan tavan yapısı yaşam alanında bir sorun yaşatmıyor. Ön ve arka koltuklar uzun boylular için bile yeteri kadar geniş. Yüksek omuz çizgisi ve arkaya doğru daralan camlar dışarıda dinamik çizgiler oluştururken içeridekileri güvende hissettiriyor.

Otomobilin içerisinde yüksek seviyede malzeme ve işçilik kalitesi göze çarpıyor. Direksiyon arkasındaki 12,3 inçlik dijital gösterge grubu çok net algılanıyor. Direksiyon üstünde dokunmatik kumandalara yer verilmiş. Orta konsol ve vites konsolundan ise gözlerimizi alamıyoruz.

Range Rover Velar D240 Sürüş Özellikleri

Sürüş özelliklerine baktığımızda Velar’ın şık ve sportif göründüğü kadar sürüşünün de u imajla uyumlu olduğunu gördük. Direksiyon sistemi konfor odaklı ayarlara sahip olsa da geri bildirimleri başarılı. Manevralarda yeteri kadar konforlu çalışan sistem yüksek hızlarda yeteri kadar hassas çalışıp güven veriyor. Velar’da opsiyonel olarak elektronik havalı süspansiyon sistemi bulunuyor. Test aracımızda yer alan bu donanımın otomobilin konforunu, sürüş dinamiklerini ve arazi yeteneklerini arttırdığını görüyoruz. Süspansiyon sisteminin sertliği ve seviyesi kişiselleştirilebilen bir programla yönetiliyor.

Dört tekerlekten çekişli olan Velar, viraj ve dönüşlerde çizgisini koruyarak ilerliyor. Motor kaputu altındaki 2,0 litrelik dizel motorun silindir hacminin “küçük” olması ilk bakışta performans konusunu sorgulatsa da yola çıktığımızda 240 HP’lik motorun alt devirlerden itibaren canlı ve hızlanma isteğinde olduğunu gördük. Sessiz ve sarsıntısız çalışan dizel motor yakıt tüketimi konusunda da başarılı.

Otomobilde 8 ileri vitesli otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor. Range Rover’ın diğer modellerinde de kullandığımız bu şanzıman, türünün en iyilerinden. Çift kavramalı otomatikler kadar hızlı ve akıcı vites geçişleri sunan 8 ileri vitesli otomatik şanzıman manuel kullanımda da keyif veriyor.

Direksiyon arkasındaki vites değiştirme kulakçıklarıyla manuel olarak vites değişimlerine hızlı cevap veriyor. Vites konsolundaki dairesel kumanda ile şanzıman S moduna alınabiliyor. Bu mod ile şanzıman, vites yükseltmek için motor devrinin daha yukarıya çıkmasını bekliyor.

Genel değerlendirmemizde Velar’ın sıra dışı görünen, modern ve sportif bir SUV olduğunu, sürüşüyle de bunu hissettirdiğini söylemeliyiz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version