Her şey onunla başladı! 1969 yılına uzanan Range Rover’ın tarihi, Range Rover Velar prototipiyle başladı. Hiçbir zaman üretim versiyonuna verilmeyen bu model ismi, Evoque ve Sport modelleri arasındaki boşluğu dolduruyor.

Markanın modern tasarım anlayışını yansıtan Velar, iddialı bir model. Aracın boyutları Evoque’dan çok daha iriyken Sport’a da çok yakın olması, Sport modelinin müşterilerini de çekebileceğini akıllara getiriyor. Çünkü, tasarımı çok cesurken güncel motor seçenekleriyle Türkiye’de de Sport’tan daha düşük başlangıç fiyatıyla satılacak. Bu aydan itibaren alınabilecek Velar’ın fiyat listesi 2,0 lt 180 HP’lik dizel ile 144 bin Euro’dan başlıyor. Listede sadece 2,0 litrelik motorlar bulunsa da 3,0 litrelik olanlar sipariş ile alınabilecek.

Range Rover Velar’ın Tasarım Öğeleri Özgün!

Range Rover Velar’ın çekiciliğini arttıran sadece 2,0 litrelik motorların fiyat avantajı değil, özgün tasarım öğeleri de var. İnce bir tasarıma sahip Matrix Laser LED farlar 550 metrelik menzile uzanıyor. Farlar, üstün aydınlatma iddiasının yanında marka imzasını modern şekilde yansıtıyor. Kullanılmayacağı zaman karosere gizlenebilen hareketli kapı kolları da Velar’ın sıra dışı detaylarından.

Velar’ın tasarımının dinamik olması için geniş ve alçak bir yapı oluşturulmuş. Arkaya doğru yükselen omuz çizgisi de otomobile dururken bile hareket ediyormuş algısı kazandırıyor. Bu çizgilerle kemikleşen Range Rover kitlesinden daha farklı bir tüketici prpfiline de ulaşmak istenmiş.

Velar’ın içerisine geçtiğimizde ilgi çekici bir kokpitle karşılaşıyoruz. İç mekandaki malzeme ve işçilik kalitesi beklentileri karşılıyor. 12,3 inçlik dijital gösterge grubundan izlenebilen veriler çok net algılanabiliyor. Orta konsoldaki iki adet 10 inçlik dokunmatik ekran kalite hissini ve fonksiyonelliği arttırıyor. Sistemin dokunmatik algılama hızı benzerleri arasındaki en iyisi olabilir.

Beş kişi için oturma alanı bulunan Range Rover Velar’da ancak dört yetişkin uzun süreli sürüşlerde rahat edebilir. Standart olarak dört tekerlekten çekiş ile gelen üretilen Velar’ın arkadaki şaft tüneli ayak alanını kısıtlıyor. Koltukların uzun boylular için de oldukça ferah olduğunu söylemeliyiz.

Range Rover Velar, Hızlanma İsteklerine Kayıtsız Kalmıyor

Sürüş organizasyonunda sadece 3,0 litrelik benzinli ve dizel motorlar bulunuyordu. Çift kompresörlü 380 HP’lik benzinli motorun hızlanma performansı beklentileri karşılıyordu. Ancak asıl etkileyici olan 3,0 litrelik dizel motorun performansıydı. Hızlanma isteklerine kayıtsız kalmayan 300 HP’lik V6 turbo motorun 8 ileri otomatik vitesle uyumu çok iyi. ZF imzalı şanzımanın hızlı vites geçişleri bir o kadar da sarsıntısız.

Rotalarımızın bir kısmı toprak arazide yol alma, kayalık zeminde tırmanma ve nehirden geçiş gibi sıra dışı yol koşullarını da içeriyordu. Standart olarak bütün motor seçeneklerinde bulunan 4×4 sistemin yetenekleri bu koşullarda kendini daha net bir şekilde gösterdi. 650 mm’lik derinliğinde su geçişini mümkün kılan Velar’ın V6 motorlarıyla standart sunulan havalı süspansiyon sistemi zeminden yüksekliği 251 mm’ye ulaştırabiliyor.

Sistem, manuel olarak seçilebildiği gibi otomatik olarak da yönetilebiliyor. Bu yetenekleri mümkün kılan elektronik sürüş destek sistemleri ve arkadaki mekanik diferansiyel kilidi Terrain Response 2 sistemiyle anlaşılır şekilde kumanda ediliyor.

Toplam rotamız yaklaşık 800 km’lik sürüşten oluşuyordu. Bunun birçoğu asfalt üzerinde geçerken ciddi offroad koşullarını da aynı lastikler ile aşabilmiş olmak çok etkileyiciydi. Asfalt üzerinde konforlu şekilde yol almayı sağlayan Velar’ın yumuşak süspansiyon ve direksiyon sistemleri dinamik sürüş seçeneğinde bile çok “sıkı” hissettirmiyor. Birçok noktada Velar’ın önceliği konfor.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version