Velar 1969 yılında prototip olarak tanıtılan ve kısa süreli de olsa üretime alınan bir versiyondu. Şimdi ise markasının ara modeli olarak imal edilmeye başlandı. En yeni ve sportif üye Range Rover Velar ismiyle ülkemizde de satışa sunuldu.

Range Rover Velar’ın ön tasarımına baktığımızda, büyük tasarım öğeleri ve yüksek çenesi ile ciddi bir ilk izlenim bırakıyor. Hafif kıvrımlar ve eğik çizgiler ise modern, canlı bir hava oluşturmuş. Merkezdeki ızgara kalın bir “U” ile sarılıyor ve gövdeye gömülüyor. Altıgen desen bağımsız alt ve üst kenar çizgileri ile oluşturulmuş. Altıgenlerin dama deseni benzeri çapraz yerleşimleri hareketlilik yaratıyor. Sağ alt köşedeki Land Rover logosu da bir altıgen yerine oturtulmuş.

Izgaranın düz üst kenarı yanlara devam ediyor ve farların üst kenarına, ardından kaputun yan sınırına dönüşüyor. İncelme sayesinde yanlardan çekiliyormuş gibi görünen farlar daha gerçekçi bir ifadeye kavuşuyor.

İnce şekil zarif aydınlatma elemanları ile pekiştirilmiş, ızgaraya bitişik dörtgensel LED aydınlatma, şeklinin basıklığı ile genel görüntüye uyumlu. Farlar ızgaranın yarısından itibaren başlayarak ızgarayı, dolayısıyla çeneyi daha çıkık gösteriyor.

Izgara altındaki geniş pürüzsüz zemin ancak burnun altına doğru geniş hava girişi ile bozuluyor. Hava girişi dışında kalan bölgeler sis farı ile doldurulmuş. Hava girişi görünümlü derinlikler üzerinde iki diş ve üste dayalı biçimde LED sis farı yer alıyor. Sis farı ve dişlerin derinlik hizasından çıkıp burun ortasına kısa süre uzanmaları sayesinde etkileri güçleniyor. Ön camdan ızgaranın yan kenarları hizasına uzanan çizgilr ise birleşemeden soluklaşıyor ancak burnun uzunluğunu başarıyla ifade ediyor. Yatay zeminin çizgilerin dışındaki bölgesi ise hava çıkışlarına ev sahipliği yapıyor. R-Dynamic modellerinde tıpkı sis farı altı dişer gibi bu parçalarda da bakır rengi görünmekte.

Orta Konsol Değil Sanki TV Ekranı

Dış tasarımın sadeliği kabine de yansımış durumda. Sınırları belirgin mimari elemanlar ile kabin oldukça anlaşılır bir yapıya sahip. Hafifçe eğik merkezi ön panel şeridi multimedya ekranları ile dikkat çekiyor. Direksiyon üzerindeki dokunmatik kontroller de konsoldaki gibi duruma göre işlev değiştiriyor.

Range Rover Velar’da Gücü Hissediyorsunuz

Velar’ın motor kaputunun altında bizim keyfimize uygun makineler mevcut. 2.0 litrelik dizel motorun 180 HP güç ve 430 Nm tork ile 240 HP güç ve 500 Nm tork güç üreten iki versiyonu 8 vitesli otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor. Bunun yanında 3.0 litrelik bir dizel daha fazlasını isteyenler için 300 HP güç ve 700 Nm’lik torkuyla almanızı bekliyor.

Bizim konuğumuz ise 240 HP güç ve 500 Nm tork üreten 2.0 dizel üniteydi. Alt devirlerden gücünü hissettiren Velar üst devirlere çıkıldığı zaman ise kesintisiz güç üretmesiyle sedan modelleri kıskandıran bir performansa sahip. Aracın yol tutuş özellikleri çok başarılı.

Asfalt üzerinde sorunsuz ilerleyen Range Rover Velar büyük jantları nedeniyle zaman zaman arka koltukta zıplamalara neden olsa da genel olarak konfor anlamında sorunsuz bir model. Direksiyon tepkimeleri de gecikmesiz yola aktarılıyor ve bu sayede kullanımlar sorun olmuyor.

Sonuç: Range Rover Velar aradaki boşluğu çok iyi doldurmuş ve hedefi 12’den vurmuş; ne Evoque kadar küçük ne Vogue kadar ağırbaşlı. Tam ihtiyaçlara uygun hazırlanan Velar görünen o ki uzun yıllar boyunca yenilenerek hayatımızda olacak.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version