Üst sınıf otomobillerin kemikleşen müşteri portföyünde bazı markalar fiyatları ve modelleri nasıl bir tasarıma sahip olursa olsun rağbet görüyor. Yüksek marka imajları sayesinde satış adetleri yönünden sıkıntı yaşamayan bu firmalar yüzünden diğer pek çok üretici lüks ve üst sınıf otomobil üretmeye yanaşmıyor.
Renault ise daha önce bu tarz otomobiller ürettiği halde bir türlü istediği başarıyı yakalayamamıştı. Birbirinden başarılı ve dikkat çeken araçlar hazırlayan firma marka imajından olsa gerek istediği patlamayı yapamadı. Ancak bu durum firmanın son ürünü Latitude ile değişecek gibi görünüyor.
Sınıfında ilk defa sunduğu özellikler ile yaygın Renault servis ağı, ucuz yedek parça, ikinci eldeki avantajlar gibi konular Renault bu sefer işinin daha kolay olduğunun habercisi. Elbette yeni aracın başarılı yapısının da payını unutmamak gerek.

Tasarım ağırbaşlı ve dikkat çekmekten uzak

Latitude daha önceki pek çok Renault’nun dikkat çeken tasarımı yerine daha ağırbaşlı bir görünüme sahip. Son zamanlarda araçlarında abartıdan uzaklaşamaya başlayan firmanın bu kararı neticesinde düz ve akıcı hatlarla tasarlanan Latitude önden arkaya bütünlük içinde. 
Ön kısımda büyük farlar ve ızgara dikkat çekerken arkada oldukça büyük yapılı stoplar ve fazla sade tampon dikkat çekiyor. Profilden ise şişkin hatlara yer verilmediği için sportif bir görünümden söz etmek mümkün değil. Genel olarak aracın tasarımında öne çıkan bir detay bulunmazken göze batan bir eksiklik de yer almıyor.

Geniş iç mekanda konfor ön planda

İç mekana geçildiğinde ise bir Renault’nun içinde yer aldığınızı ilk anda anlıyorsunuz. Ortak parçaların hakimiyetindeki iç mekanda kullanılan çizgiler göze batmazken ne yazık ki üst sınıfa yakışır bir elegant his uyandırmıyor. Elbette kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi ise diğer Renault modellerinden bir hayli yüksek ve bu da kalite hissini artırıyor. Ancak rakipler bu konuda Latitude’dan daha başarılı.
4.9 metrelik toplam uzunluk ve 2.7 metrelik dingil mesafesi sayesinde oldukça geniş bir iç mekan sunan Latitude gerek önde gerekse arkada yolcuları için konforlu yolculukları garanti ediyor. Baş, diz ve omuz mesafelerinde oldukça bonkör olan otomobil bu kadar büyük gövdesine rağmen görüş açıları konusunda da önemli bir zayıflık göstermiyor. Zaten hassas çalışan sensörler de sürücüyü engellere karşı hemen ikaz ediyor.
Aracın boyutlarına kıyasla en büyük eksisi ise bagaj kapasitesinde ortaya çıkıyor. Kendisinden alt sınıfta yer alan modellerin bile 500 litrenin üzerinde hacme sahip olduğu günümüzde Latitude 477 litre hacim sunuyor. Yükleme eşiğinin yüksek oluşu da kullanımı zorlaştırıyor.

Dizel motorlar ekonomi ve dayanıklılığıyla kendisini kanıtlamış makineler

İki motor seçeneği bulunan Latitude’da baz versiyon kendisini ispatlamış ve pek çok farklı sınıfta kullanılan 1.5 litrelik dCi dizel güç ünitesi iken testimize de konuk olan üst versiyonda 2.0 litrelik dCi dizel motor kullanılıyor. 1.5 dCi manuel şanzımanla kombine edilirken 2.0 dCi 6 ileri oranlı otomatik şanzımanla gücünü yere aktarıyor.
175 HP güç ve 380 Nm tork üreten motorun kağıt üzerinde bile ne kadar başarılı olduğu ortaya çıkarken sürüşe başlandığı anda Latitude sizi kendisine hayran bırakıyor. Zorlanmayan yapısıyla öne çıkan motor dengeli tork bandı ve sarsıntısız vites geçişleriyle büyük konfor sunuyor. Bununla birlikte aracın direksiyon ve süspansiyon sisteminin dengeli birlikteliği de ortaya rafine bir otomobil ve sürüş karakteri çıkartmış.
Engellerden geçerken süspansiyonun darbeleri başarılı şekilde absorbe etmesiyle özellikle arka koltuklarda konforlu yolculuklar sunan Latitude sportif sürüşler tercih edildiğinde ise arkasını bırakmaya niyetli bir tablo çiziyor. Direksiyonun konfor özelliklerinin fazla olması nedeniyle şehir içinde yeterli olsa da performanslı kullanımlar sırasında direksiyon araca yetersiz kalıyor. 
Şanzımanın vites geçişleri sırasında konforun azalmadığı Latitude’da EDC şanzıman seçeneğinin sunulmaması rakipler de dikkate alındığında önemli bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Geçişlerin performanslı kullanımlar sırasında ağır kalması da aracın asıl işlevinin konfor sunmak olduğunun bir başka önemli kanıtı.
Tüm konfor ekipmanları ve donanımlarıyla 2.0 litrelik motorun otomatik şanzımanla kombinasyonu sonucu yakıt tüketimi konusunda aşırıya kaçmayan bir otomobil olan Latitude 100 km’de ortalama 7.6 litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Araç zorlandığı ve şehir içinde fazla trafikte kaldığı anlarda bile bu rakam 8.5 litreyi kolay kolay geçmiyor.

Donanım zengin, fiyat ortalamalarda

Latitude’un en önemli artılarının başında aracın zengin standart donanımı yer alıyor. Bununla birlikte üst versiyonlarda sunulan aksesuarlarla donanım listesinde eksik bulmak bir hayli zorlaşıyor. Latitude’un dikkat çeken donanımlarının başında ise 3 bölgeli elektronik klima ile ona entegre çalışan iyonizer hava temizleme teknolojisi ve araç içi parfümü ile günün yorgunluğunu atmada büyük fayda sağlayacak elektrikli masaj fonksiyonlu sürücü koltuğu geliyor. Bununla birlikte aktif ve pasif güvenlik donanımları, iyi bir müzik ve multimedya sistemi, navigasyon, viraj aydınlatmalı Bi-Xenon farlar gibi kalemler araçla birlikte sunuluyor.
Latitude’un gerek boyutları, gerek fiyatı ve gerekse donanımı olarak en önemli rakibi sayılan Skoda Superb’in 140 HP’lik versiyonun 86 bin TL’lik ve 170 HP’lik versiyonun 89 bin TL’lik fiyatları Latitude’un altında kalıyor. Ayrıca Skoda bu araçları DSG şanzımanla donatırken 4×4 çekiş sistemini de isteyen tüketicilerin beğenisine sunmuş durumda.

Öne çıkan özellikler
Motor, tüketim, iç mekan genişliği 
Göze batan eksiklikler
Direksiyon, bagaj kapasitesi, ortak parça kullanımı

Teknik veriler Renault Latitude 2.0 dCi Executive
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 84.0×90.0 mm
Motor hacmi 1995 cc
Maksimum güç 175 HP-3750 d/d
Maksimum tork 380 Nm-2000 d/d
Son hız 215 km/s
0-100 km/s hızlanma 9.9 sn
Şanzıman 6 ileri otomatik
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 225/50 R17
Depo kapasitesi 70 lt
Bagaj hacmi 477 lt
Ağırlık 1620 kg
Tüketim (fab. ver.) 5.5/6.5/8.4 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 7.6 lt/100 km
Uzunluk 4897 mm
Genişlik 1832 mm
Yükseklik 1483 mm
Aks mesafesi 2762 mm
Fiyat 95.600 TL

Tasarım 8/10
Son dönemde radikallik adına göze hoş gelen tasarımları bir kenara iten Renault sonunda Latitude ile ağırbaşlı ve bir bütün halinde abartıdan uzak, şık bir otomobil yaratmayı başarmış. Aracın ön tasarımında sadelik hakimken arka kısım öne kıyasla daha fazla dikkat çekiyor. Genel olarak yollarda tüm dikkatleri üzerine çekemese de gözede batmıyor.

İç mekan 6/10
Büyük boyutları sayesinde yaşam alanı konusunda son derece bonkör olan Latitude iç mekanında fazlaca ortak parçalara yer vermiş. Bu nedenle de sanki bir Fluence içindeymiş gibi hissetmenize neden olan orta konsol aracın üst sınıftaki rakipleri karşısında dezavantajlı olmasına neden olmuş.

Motor / Performans 7/10
6 ileri oranlı otomatik şanzımanla kombine edilen 2.0 litrelik dizel güç ünitesi çok atak bir karaktere sahip olmasa da gerek ilk hızlanmalar gerekse ani hızlanmalarda ortalamaları aşıyor. Şanzıman ise motora kıyasla daha ağırkanlı olduğu için vites değişimlerinde duraksamalar yaşanıyor. Eğer ECD vites kutusu bu araca adapte edilirse hem performans hem de konfor istenilen seviyeye ulaşacaktır.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Tipik bir Renault gibi konfor ağırlıklı bir karaktere sahip olan Latitude zorlandığı anlarda arkasını bırakıyor. Büyük boyutları nedeniyle iç mekanda konfor sunan araç buna karşılık kendine yetersiz gelen direksiyonu ile biraz yüzlerin asılmasına neden oluyor. Süspansiyonun sarsıntısız çalışması ve engellerden geçerken iç mekandaki konforun azalmaması ise son derece olumlu.

Fiyat / Donanım 7/10
Renault’nun en üst modeli olan Latitude fiyatıyla da bunu ispatlıyor. Aracın ilave donanımlara sahip versiyonu test aracında olduğu gibi 95 bin TL’yi geçiyor. Aracın en önemli rakibi olan Skoda Superb’in fiyatı ise benzer güç ve donanımlı versiyonda Latitude’tan 6 bin TL daha ucuz.

Sonuç
Uzun bir süredir Renault’nun var olmadığı sınıfa girerek kendisini ispatlamaya çalışan Latitude, gerek ekonomik ve atak motoru gerek sunduğu konforu gerekse geniş iç mekanıyla satış adetleri bakımından firmanın yüzünü güldürecektir. Aracın en önemli eksisi ise en önemli rakibi sayılabilecek Skoda Superb’ten yüksek kalan satış fiyatı. Her ne kadar Latitude donanım olarak onun önünde yer alsa da aradaki farkı bu donanımlar karşılamayacaktır.


Kaynak : otomobilport

Galeri















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version