Renault Megane RS (Renault Sport) Trophy'nin 449 numaralısıyla sizleri tanıştıralım. Sınırlı sayıda üretilen bir otomobilin direksiyonu başında olmak ayrı bir sorumluluk gerektiriyor. Öncelikle sarı renginin inanılmaz ilgi çektiği ve görenlerin RS'ten gözlerini alamadığını söyleyelim. Standart Megane Coupe'den 12 mm daha yüksek olan Megane RS Trophy'i ilk bakışta ayıran; yarısı parlak siyah renkli olan ön tamponu oluyor. Tampona entegre edilen LED gündüz farları da fark yaratırken etkileyici görünümü tamamlıyor. Tampondaki Trophy yazısı ve kapılardaki kırmızı Trophy logoları özel bir otomobilin habercisi. Aynalar ve jantlar da ön tamponla uyumlu renkteler. Çamurlukları daha da şişkinleştiren kaplamalar, fren sistemi soğumasını sağlayan ön çamurluklardaki hava çıkışları, egzozun ortadaki konumu için yer ayıran arka tampon, bagaj kapağı camının üzerindeki abartıdan uzak spoyler ve 19 inçlik jantlar, Megane RS Trophy'nin pistlerden fırlamış gibi görünmesini sağlıyor. Jantların arkasından sırıtan kırmızı renkli fren kaliperleri konunun uzmanı Brembo imzalı. Bu fren sisteminden şaşırtıcı bir performans bekliyoruz. Test aracımız üzerindeki lastikler pek iç açıcı durumda olmasa da 38 metrelik 100-0 km/s fren mesafesi başarılı olarak değerlendirilebilir. Daha iyi duramdaki lastiklerle çok daha iyi sonuç çıkabilir.

Otomobilin karoserindeki sportiflik sürüş dinamikliğiyle zirveye ulaşıyor. Motor kaputu altındaki 2.0 lt'lik turbo benzinli motor Trophy serisine özel olarak standarttan 15 HP daha fazla güç üreterek 265 HP'ye ulaşıyor. 3000 d/d'de ise 360 Nm tork üreten ünite devirlenme konusunda oldukça istekli. Sarı zeminli devir kesicide 6000 d/d'e ulaşmak için fazla zaman kaybetmeyen ünitenin motor kaputu altından çığlık atmak yerine kendinden emin sesler çıkarttığını söyleyebiliriz. Arka tamponun tam ortasına konumlandırılan dörtgen biçimindeki egzozdan da aynı tok ses yükselmek için ayağınızın altına bakıyor. Hassas gaz pedalı kemikli ama belirgin geçişler sunan 6 ileri manuel şanzıman ile sportiflik hissini her an yaşamanız için çalışıyor. Gücü ön tekerleklere ileten 6 ileri manuel şanzıman, vites oranlarıyla da "keşke" dedirtmiyor. Hem günlük kullanımda hem de performans beklentilerinde dengeli bir çizgide.

Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 6.0 saniye olarak açıklanan otomobil testimizde 7.17 saniyelik bir değere imza attı. Daha iyi durumdaki lastiklerle bu hızlanma verisinin daha da aşağıya çekilebileceği izlenimi veren RS Trophy, özellikle kalkışta tutunma sorunu yaşadı. Bunu bir de boş bir yol ve bol virajlı bir parkurda denediğimizde ise lastiklere rağmen hızımızı arttırırken genel olarak çok başarılı bir şekilde yola tutunarak çevikliğiyle kendine hayran bıraktı. RS Trophy ile virajları o kadar çevik bir şekilde aşmak için profesyonel bir sürücü olmanızı gerektirmemesi de sevindirici. Direksiyona hakim olmak o kadar zor olmuyor.

Tasarımından, motoruna, şanzımanından frenlerine kadar sportiflik ön planda tutularak geliştirilen otomobilin süspansiyon sisteminden de farklı bir sonuç çıkması beklenemezdi. Sert süspansiyon sistemi günlük kullanımda yorucu olabiliyor. Özellikle bozuk zeminlerde ilerlerken amortisörlerin çalışmaktan fazlasını yaptığını, adeta bateri çalıyormuş gibi sesler çıkarttığını duyuyoruz. Duymakla kalmayıp hissedilen bu sarsıntılar vücut sıkılaştırıcı krem görevi de görebilir! Safkan bir sporcudan fazla konfor beklemek biraz yüzsüzlük olabilir. Bu yüzden asfalt üzerindeki en küçük yükseklik farklarını bile direksiyonda hissetmemizi bir olumsuzluk olarak adlandırmıyoruz. Bunun yerine, yolu bu kadar çok hissedebilmenin keyfini sürüyoruz. Megane RS Trophy'nin direksiyonunda kendinizi o kadar söz sahibi hissediyorsunuz ki, yola paralel şekilde yatay hareketlere cesaret etmekten çekinmiyorsunuz.

Megane RS, ön konsolda araçla ilgili daha fazla verinin görünmesini isteyenleri de cevapsız bırakmıyor. Trophy versiyonuyla gelen RS Monitör oldukça başarılı.

Direksiyon arkasındaki ses sisteminin kontrol kolundan RS monitörü de yönetilebiliyor. Buradan turbo basıncı, yağ ısısı, fren tahriki, anlık tork ve güç göstergeleri, pist turlarının kayıtları, yanal ve doğrusal "G" bilgileri, kronometre, 0 km/s'den 100 km/s'ye ve 400 metreye hızlanma zamanları izlenebiliyor. Ayrıca aracın gaz kelebeği tepkileri de ayarlanabiliyor.

Az önce konfor konusunda çok ısrar etmemek gerektiğinden bahsetmiştik ama arka koltuklarda oturanlar çok uzun boylu değilse, tatminkar bir yaşam alanı sunduğu söylenebilir. En büyük keyif ise sizi sevgilinizden daha sıkı saran Recaro imzalı ön koltuklarda. Ön görüş açıları bu koltuktakiler için yeterli, arka görüş açıları ise kısıtlı ama bu dinamik tasarım uğruna kabul edilebilir. Megane RS ile yol almak tıpkı dövme yaptırmak gibi. Belki biraz acı verebiliyor ama unutulmayacak bir tecrübe. Test aracımızın 120.000 TL'lik fiyatı çok fazla kişinin ulaşabileceği bir rakam değil ama bu kadar özel bir otomobil için kabul edilebilir. 255 HP'lik Volkswagen Scirocco R'ın yaklaşık 130.000 TL'lik fiyatı düşünüldüğünde cazip bile kalıyor.

Kaynak: Otohaber

Galeri



































Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version