Siz de hep tedbirli gezenlerden misiniz? Ya da ailenizle çıktığınız yolculuklarda eksiksiz yol almayı mı seviyorsunuz? Bir station'dan daha yüksek oturma pozisyonu ve daha yüksek bir tavanı mı tercih ediyorsunuz? O zaman Renault Scenic sizin doğru otomobil seçeneklerinizden biri.

Aslında bir MPV sahibi olmanız için mutlaka kalabalık bir aile olmanız gerekmiyor. Pek tabii yüksek baş mesafesi ve geniş yükleme alanı da sizi cezp edebilir. Renault'nun üçüncü neslinde, sadece "Grand" takısına sahip uzun karoseriyle ithal ettiği MPV'si, 5 ve 7 kişilik kombinasyonlara sahipti. Kompakt MPV'ler arasındaki en hacimli karoserlerden birine sahip olması, tüketicilerin böyle bir otomobil yerine daha küçük olan Citroen C4 Picasso gibi modellere yönelmesine neden oluyordu. Bu boşluğu doldurmaya karar veren Renault, Scenic'in makyajıyla beraber, hem Grand hem de standart versiyonlarını ithal etmeye başladı. Grand Scenic artık sadece 7 koltuklu olarak ithal edilirken, 5 koltuk arayışındakiler için standart Scenic var. Her ikisinde de 1.5 lt 110 HP'lik turbo dizel motor sunulurken, EDC isimli otomatik şanzıman da opsiyonlar arasında bulunuyor.

Scenic'in dingil mesafesi 2702 mm, Grand Scenic'in ise 2770 mm. Fark 68 mm. Bagaj hacimlerine bakıldığındaysa, Grand Scenic, 564 litre ile, Scenic'ten 127 litre fazlasını sunuyor.

Test aracımız olan Scenic, Grand Scenic'ten ön tasarımıyla olmasa da arka tasarımında iyice farklılaşıyor. Stoplar ise en bariz farklılık, iki araç arasındaki fiyat farkıysa, 2.950 TL seviyesinde. Öyle ki EDC'liler arasındaki fark 50 TL daha az.

Aile kullanımı ön planda tutulduğunda genel tercihin otomatik şanzımanlılardan yana yapıldığı biliniyor. Bu durumda Scenic gibi bir MPV'nin otomatik şanzıman seçeneğine sahip olması önemli bir avantaj. Üstelik sınıfında çift kavramalı otomatiği sunan tek araç da Scenic. Bu durumda rakiplerine hızlıca bir göz attığımızda 5 koltuklu olan Ford C-Max'in otomatik şanzıman seçeneği yok. Scenic 1.5 dCi'a rakip olan C-Max 1.6 TDCi 115 HP'nin fiyatıysa 62.795 TL. Bir diğer rakip olan Citroen C4 Picasso, 1.6 lt'lik turbo dizel motor ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman kombinasyonuyla 58.910 TL'den başlıyor.

Scenic'in detaylarına indiğimizde, ilk bakışta LED'li gündüz farları dikkat çekiyor. "Estetik Paket" ile beraber LED gündüz farlarının yanı sıra krom kapı koruma çıtaları da sunuluyor. Otomobilin karoserinde bir MPV'de sıklıkla görmeye alışmadığımız düzeyde krom kaplamalar kullanılmış. Kısa motor kaputu tipik bir MPV özelliğiyken, yatık A sütunları ön görüş açılarını biraz törpülüyor. Neyse ki geniş cam yüzeylerle genel olarak görüş açıları iyi. Aracın geniş bagaj kapağı ve alçak yükleme eşiği bir MPV'den beklenildiği gibi başarılı. Bagaj kapağı ardındaki 437 litrelik hacim ilk bakışta çok etkileyici görünmese de, zeminden tavan kadar yükleme tercihi yapıldığında bu hacmin oldukça iyi olduğunu görüyoruz. Teker teker yatırılan hatta sökülebilen arka koltuklar sayesinde hafif ticari araçlarla yarışan bir bagaj hacmine ulaşılıyor.

Scenic'in iç mekanında alışıldık Renault kalitesi ve ergonomisi göze çarpıyor. Görünümleri kişiselleştirilebilen gösterge grubunun ortaya konumlandırılmış olması takibi zorlaştırmıyor. Bol sayıda küçük eşya gözleri yerine, kapı içlerinde ve ön koltuklar arasında büyük saklama alanları yaratılmış. Özellikle ön koltuklar arasındaki, kaydırılabilen depolama alanı türünün en iyi örneklerinden. Bu parçanın önünde, vites konsolunun arkasındaysa iki adet bardaklık var. Arka koltuk altındaki çekmeceler ve zemindeki gizli saklama alanlarıysa Scenic kullanıcılarının alışkın olduğu detaylardan.

İç mekan kadar sürüş dinamikleri de Renault ailesinin kompakt sınıftaki üyesi Megane ile benzerlik gösteriyor. Yumuşak direksiyon sistemi, sürücüyü manevralarda yormuyor. Direksiyon, yüksek hızlarda tedirginlik yaratmayacak kadar hassas. Süspansiyon sistemi de konfor odaklı. Ama yüksek karoserin getirdiği yanal salınımlar, özellikle yüksek hızlarda alışkın olmayanlara garip gelebilir. Bozuk zeminlerde ve şehir içi kullanımında yoğun bir konfor hissi sunuyor. Konforu arttıran en önemli özellik, belki de çift kavramalı otomatik şanzıman. Sarsıntısız vites geçişleri sunan şanzıman istenildiğinde manuel olarak da vites değişimlerine izin veriyor. 110 HP'lik turbo dizel motor, ağır karoserin altında biraz ezilse de ara hızlanmalarda gereken kararlılığı veriyor. Şanzıman ve motorun uyumu makul tüketim için oldukça başarılı. 5.8 lt/100 km'lik ortalama test tüketimine ulaşmakta zorlanmadık. Gaz pedalına hassas davranıldığında, teknik altyapı, ekonomi hedefinize doğru tepkiler vererek düşük tüketim için çalışıyor.

Zengin standart donanımı, geniş iç hacmi, pratik yükleme alanları, konforlu sürüş özellikleri, akıcı şanzımanı ve ekonomik turbo dizel motoruyla Scenic oldukça başarılı bir otomobil.

Kaynak: Otohaber

Galeri









Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version