Otomobil dünyasında elektrik enerjisinin etkili şekilde kullanımı için çalışmalar her geçen hedefe bir adım daha yaklaşıyor. Renault Zoe‘nin de ülkemizde satışa sunduğu Z.E. 40 modeli ideal şehir içi elektrik otomobili kavramına çok daha fazla yaklaşmış bir model. Bunun en büyük sebebi ise LG Chem ile geliştirilen yeni lityum iyon bataryalara kavuşan ZOE’nin 400 km’ye kadar menzil vaat etmesi. Üstelik yeni bataryaların aynı ebatta olması ve daha ağır olması da büyük bir avantaj. ZOE’nin menzilini keşfetmeden önce otomobili tanıyalım.

ZOE Z.E. 40’ın fiyatına bataryalar da dahil edilmiş. 128.000 TL’lik satış fiyatı kompakt hatchback sınıfında iyi donanımlı dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı bir otomobile denk geliyor.

Bu kadar yüksek bir teknoloji için cazip sayılabilecek bu fiyatta devletin ÖTV teşvikinin de etkisi var. 85 kW’ı geçmeyen otomobiller için yüzde 3 ÖTV alınıyor. Benzer teşvik MTV’de de yapılıyor.

1,6 litre silindir hacmine sahip bir dizel motorlu rakibi yıllık yaklaşık olarak 1.000 TL öderken ZOE’de bu gider de yok. ZOE’nin 1 yıl/20.000 km’de 208 TL’lik bakım maliyeti 1,6 litrelik dizel motorlu bir rakibinin yaklaşık dörtte biri oranında.

Satın alma maliyetinde dizel motorlarla olan benzerlik kullanım maliyetlerinde ZOE’nin arada uçurum yaratmasını sağlıyor. Henüz yakıt maliyetini işin içine katmadık bile ama ZOE’yi kullanmanın çok daha ekonomik olduğu görülüyor. Kullanım maliyeti için yollara koyulmadan önce otomobilin tasarım ve donanımlarını inceleyelim.

Renault Zoe Öne Çıkan Özellikler

Elektrikli otomobillerin tasarımı biraz daha cesur olabiliyor. Tasarımda, içten yanmalı motorun olmaması ve bataryaların konumu da etkili oluyor. ZOE’nin de küçük bir hava girişi olan ön panjuru otomobilin yüzünün alışılmış tasarımlardan farklı görünmesini sağlıyor.

Modern teknoloji ürünü olan bu tip bir otomobilin halojen farlar yerine LED farlar kullanmasını beklerdik. LED aydınlatma tamponu doldurmak için köşelere taşınan gündüz farlarında kullanılmış. Otomobilin tasarımında odak noktası olan devasa Renault logosunun bu kadar iri olmasında sadece tasarım değil işlevsel bir öğe olmasının da etkisi var. Bu logo aynı zamanda, anahtar üstünden ya da araç içindeki düğme ile açılabilen bir kapak. Ardından elle açılan bir plastik kapak daha var. Araç içindeki şarj kablosunun bir ucu buradaki prize diğeri de şarj istasyonuna takılıyor. Ev tipi prizlere bağlanmak için ise 3.000 TL + KDV’ye şarj kablosu alabiliyorsunuz.

Otomobilin ön koltukları uzun boyluların da sığabileceği genişlikte. Sade tasarlanan kokpitte aradağınızı bulmanız zaman almıyor. Multimedya ekranının kullanımı ve içeriği başarılı. Malzeme ve işçilik kalitesi ise istenilen fiyat seviyesine göre zayıf hissettiriyor. Arka koltuklara geçiş için cam sütunlarına gizlenen kapı kolları çok ergonomik değil. Arka koltuklardaki oturma alanı kısıtlı.

Renault Zoe İle Sürüş Deneyimi

Sürücü koltuğuna geçip yola çıkıyoruz. Elektrikli direksiyon rahat yönlendiriliyor. Gaz tepkileri çok hassas değil. Sakince hızlanmaya başlıyorsunuz. Süspansiyon sistemi serte yakın ayarlara sahip. Otomobilin düşük ağırlık merkezi güvenli bir sürüş hissi sağlıyor. Ağırlık transferlerinde çok kıvrak olduğu söylenemez. Ancak genel olarak güvenli ve yeter, kadar konforlu olduğu görülüyor.

Elektrikli otomobillerdeki en büyük endişe şarjın bitip yolda kalma korkusu. Açıkçası her gün ev-iş rotasının 40 km gidiş, 40 km geliş gerektirdiği ve farklı noktalarda yoğun trafiğe maruz kalan biri olarak beni en çok meraklandıran konu şarjın ne kadar yeteceğiydi. Üstelik bu rotadan farklı olarak bir de test ölçümleri için yaklaşık 100 km’lik bir yol boyunca otomobilin tüm performansını kullanacağım agresif bir sürüş de beni bekliyor.

Otomobili teslim aldığımda bataryalar tam doluyken menzil kısmında 260 km yazıyordu. Bu rakamın vaat edilen şarj verisinin altında olması başlangıç için bir stres sebebi olmaya yeterliydi. İdeal koşullarda ZOE Z.E. 40’ın maksimum 400 km gidebileceği iddia ediliyor. Trafik koşullarında ise hava sıcaklığına göre 300 km, kış şartlarında ise 200 km yol alabileceği açıklanıyor.

Öncelikle 30 km’lik iş yerime gittim. Yoğun trafik olan bu rotada menzil göstergesi zaman zaman 240 km civarlarına inerken, her frenlemeyle menzile biraz daha ekleme yapılıyor. Frenlemeden enerji üretimi konusunda ZOE’nin çok pürüzsüz ve akıcı çalıştığını söylemeliyim.

Planıma göre gideceğim yerdeki şarj istasyonuna aracı bağlayıp ben iş yerinde çalışırken aracı şarj edecektim. Ancak benim kullanım tarzım ve rotamın akıcı olması sayesinde yolun sonunda menzilimin 290 km olması ve şarj göstergesinin sekiz çubuğundan sadece bir çubuk azalmış olması şarj etmemi gerektirmedi.

Daha sonraki hedefim, öğle yemeği saatindeki trafik yoğunluğunda yola çıkmaktı. Tam ters istikamette 33 km daha yol alıp, bir alışveriş merkezinin otoparkındaki şarj istasyonuna gittim. Yoğun dur-kalk trafikte başlayan yolculuğum gidilecek mesafeyi arttırmamak adına otoyola çıkmayı gerektiriyordu. Maksimum hızı 135 km/s olan ZOE’nin otoyoldaki 120 km/s hız sınırına ayak sürümeden hızlanacağını düşünmüştüm. Ancak şehir içinde kullandığım sürede 50 km/s hıza kadar çok atak olan Renault ZOE, bu hızdan sonra çok daha sakin tepkiler veriyor.

ECO modda havalandırma, ısıtma sistemlerini ve hızlanma performansı da kısıtlanıyor. 90 km/s civarına kadar hız sınırlanıyor. Bunu aşmak için gaz pedalına tam olarak basmak ya da ECO modunu kapatmak gerekiyor. Otoyol şartlarında kamyonların bile gitmesi gerektiği hızlarda seyretmemesi, sağ şeritteki sakin ve düşük hızda kullanım planımı sekteye uğrattı. Zaman zaman sağ şeritten ortaya geçmek için gaz pedalına sonuna kadar basıp atak olmak zorundaydım. Sonra tekrar sabit hıza düştüğüm, gaz pedalından ayağımı çekemediğim için ve çok fazla freni kullanamadığımdan fren enerjisinin geri dönüşüm özelliğinden yararlanamadım.

Bu kullanım tarzı sebebiyle 33 km’lik rota sonunda bataryalarda yaklaşık yüzde 69 oranında şarj kalmıştı. Eşarj uygulaması en yakın şarj istasyonuna kalan mesafeyi de gösteriyor.

Eşarj istasyonlarındaki ekranda ne kadar enerji yüklendiği, ne kadar süre kullanıldığı gibi temel bilgiler görülebiliyor. Otomobilin kapsamlı yol bilgisayarında toplam mesafe, ortalama hız, ortalama tüketim gibi bilgiler görülebiliyor. Benim bu rota sonunda 3,0 kWh elektrik enerjisi harcadığım görülüyor.

Renault Zoe Tercih Edilmeli mi?

Hızlanma testinde 0-50 km/s ortaya çıkan 3,9 saniyelik değer iyi. Daha sonrasındaki ölçüm aşamalarındaki verilerde de görüldüğü üzere ZOE ataklığını yitiriyor. Esneklik ölçümlerinde de çok canlı olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Fren testindeki 43 metrelik sonuç başarılı değil. Sonuç olarak tüm şehir içi trafiğinde 3.0 kWh tüketim değerimiz 6.0 kWh ulaşmıştı. Bu değer bile ekonomik.

Sonuç

Özetle Renault Zoe, şehir içi kullanımı için tasarlanmış, burada sağladığı sessizlik, hızlanma ve tüketim verileriyle vadettiklerini karşılayan ekonomik kullanım sağlayabilen bir otomobil.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version