Seat Arona, markanın dinamiklerini arttırabilecek bir model. İlk izlenimimizde Arona’nın sade ama keskin çizgilerle ilgi çekici bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Cıvıl cıvıl renkleri dışında çift renk seçeneğiyle de genç tüketicilerin ilgisini kendisine çekecektir. İlk görüşümüzde, otomobilin geniş tutulan cam yüzeylerinin kabin aydınlığı ve görüş açıları konularında avantaj sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bunu görmek için içerisine geçmeden önce boyutlarına göz atalım.

Seat Ibiza ile çok yakın ölçülerde olan Arona, Ibiza ile aynı genişliğe sahip. Dingil mesafeleri arasında Arona’nın 2 mm daha fazlasını sunduğunu görüyoruz. Arona, 76 mm daha uzunken, toplam yüksekliği 108 mm daha fazla. Bu da ona crossover imajını sağlıyor. Ibiza’nın 1525 mm’lik ön iz açıklığı karşısında Arona 1503 mm ön iz açıklığına sahip.

İçerisine geçtiğimizde de dışarıda olduğu gibi keskin çizgiler kullanıldığını görüyoruz. Bu tercih modern ve sade bir hava katmış. İç mekan tasarımına Ibiza’dan aşinayız. Mobil telefonlarla uyumlu olan multimedya sistemi Arona’nın rakipleri karşısındaki önemli kozlarından. Çözünürlüğü başarılı olan 8 inçlik ekranda ışık yansıması sorunu yok. Sade ve anlaşılır menüleri kullanım kolaylığı sağlıyor.

Seat Arona’nın Motor Seçenekleri

Arona’nın benzinli motor seçeneklerini 3 silindirli 1.0 TSI 95 HP (5 ileri vitesli manuel şanzıman), 1.0 TSI 115 HP (7 ileri vitesli DSG ya da 6 ileri vitesli manuel şanzıman), 1.5 TSI 150 HP (6 ileri manuel şanzıman) oluşturuyor. Dizel motorlar olaraksa 1.6 TDI 95 HP ve 115 HP sunuluyor. 95 HP olanı 5 ileri vitesli manuel ya da 7 ileri vitesli otomatik ile tercih edilebiliyor. 115 HP olan ise 6 ileri vitesli manuel ile üretiliyor. 2018’in ortalarında ise bu sınıfta bir ilk olarak belirtilen, 1.0 TSI 90 HP CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) versiyonu da üretim bantlarından inecek.

Türkiye pazarında ise 1.0 TSI ile satılmaya başlanacak olan Arona, 2018’in ilk çeyreğinde dizel manuel, ikinci çeyreğinde dizel otomatik seçeneklerini de sunabilecek.

Sürüş organizasyonunda 1.5 TSI EVO Arona’nın direkiyonuna geçtik. Bu boyutlarda ve 1222 kg’lık boş ağırlığa sahip olmasının avantajını kullanarak Arona 1.5 TSI EVO atak bir hızlanma tecrübesi sunabiliyor. 1500 d/d’de ulaşılan 250 Nm’lik maksimum tork ile alt devirlerden itibaren akıcı şekilde hızlanan Arona’da iki kişi ve iki adet orta boy valizlerle yol almamıza rağmen, araç sollamalarında ve otoyol etabındaki yüksek hızlarda ayak sürümediğini gördük. 6 ileri manuel şanzımanlı otomobilde belirgin ve pürüzsüz vites yolları ve yumuşak debriyaj pedalı sayesinde sürüş konforunda da olumsuzluk yaşamadık.

Seat Arona’nın Sürüş Dinamikleri Konfor Odaklı

Otomobilin sürüş dinamiklerinin konfor odaklı bir tecrübe yaşattığını söyleyebiliriz. Geri bildirimleri başarılı olan direksiyon sistemi manevralarda yeteri kadar yumuşak yönlendirme hassasiyeti sağlıyor. Küçük boyutların da manevra avantajı sunduğunu söylemeliyiz. Kalın C sütunları arka çapraz görüş açılarını biraz kısıtlasa da genel olarak görüş açısı sorunu yaşamadık.

Yeterli konforu sağlayan süspansiyon sisteminin İspanya’nın pürüzsüz asfaltında bir konfor eksikliği yaşatmasını zaten beklemiyorduk. Virajlarda ve dönüşlerde karoserin aşırı salınım göstermemesi de süspansiyonun otomobilin dengesini başarıyla koruduğunu gösteriyor.

Test aracımızda bulunan ve Seat Arona’da 100 HP ve üzeri motorlarla sunulan elektronik kilitli diferansiyel sistemi XDS’nin de dönüşlerde torku yere daha fazla tutunan tarafa iletmesiyle özellikle dönüşlerde akıcı şekilde ilerlenebiliyor.

Genel olarak değerlendirme yaptığımızda Arona’nın dört yetişkini rahat ettirebilecek modern bir yaşam alanı sunduğu ve zengin donanım seçenekleri olmasının beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. Motor seçenekleriyle de neredeyse eksiksiz olan otomobil rekabetçi bir fiyat politikasıyla beklenilen satış hedeflerini aşabilecek potansiyele sahip.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version